"חייבים לחזור למציאות של הגבלות כדי לשטח את העקומה": ראש הממשלה ושר הבריאות פונים הערב (חמישי) לציבור בעקבות נתוני התחלואה המשמעותיים בקורונה והתחושה שישראל לא מצליחה להשתלט על התפשטות המגפה, זאת בצל הגבלות חדשות על התקהלויות באולמות אירועים, ברים ומועדונים שאישרו השרים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות  

"משבר הקורונה ממשיך להכות בעולם", אמר נתניהו בפתח דבריו, "בכל יום יש כמעט 200 אלף נדבקים חדשים מסביב לגלובוס. יש מדינות רבות שבהן מספר החולים ירד ואז שוב טיפס מעלה מסיבות שונות. הסופה הכבירה הזו גובה קורבנות ופוגעת בכלכלה ובשגרת החיים. אצלנו היו מי שהקלו ראש ואמרו שהנגיף ייעלם מעצמו, שיבוא הקיץ והחום יחסל אותו - אבל גם ההנחה הזו התבררה כחסרת בסיס. לצערי, הנגיף עדיין פה – ובגדול".  

"בשבועות האחרונים נקטנו בצעדים שונים לפתיחת הכלכלה. אני מייחס חשיבות עצומה לחידוש הפעילות הכלכלית במשק. עם זאת, הדגשתי שפתיחת הכלכלה מותנית בהקפדה על הנחיות הבריאות – עטיית מסכה, שמירה על מרחק והקפדה על היגיינה. אמרתי שסביר שבשגרת הקורונה נצטרך להתנהל אחרת  והמשלתי את זה לנגינה על אקורדיון - בהתאם להערכת המצב אתה פותח את המגבלות וגם מהדק אותן מעת לעת. בישראל, כפי שקורה במרבית המדינות בעולם, אנחנו מחפשים כל הזמן את נקודת האיזון".

מפת ההדבקה (עיבוד: AP / FLASH 90, 123rf)
הנגיף מתפשט במהרה ברחבי הארץ, ההגבלות חוזרות | עיבוד: AP / FLASH 90, 123rf

נתניהו הדגיש שבכוונתו להעביר תוכנית כלכלית שתדאג לאזרחים בחצי השנה הקרובה: "ניתן מרווח זמן כדי שתדעו שיש רשת הגנה לבעלי העסקים, לשכירים ולמבקשי העבודה בתקופת ההתמודדות עם הקורונה. אני מתכוון גם לדאוג לכך שהאוצר יביא לכם את הכסף ללא עיכובים. אני מאמין שיחד נוכל להוביל את הכלכלה הישראלית למסלול המצוין שהיא הייתה בו ויותר מכך. אני חוזר ומדגיש - זה בידיים שלנו, זה בידיים של כולנו. אם נקפיד על הכללים, אנחנו נתגבר על הנגיף".  

"המטרה - לצמצם את הזמן מאיתור התסמינים עד לקבלת בדיקה ותשובה" 

"בתחילת השבוע, עמדנו על 400 נדבקים ביום - והיום אנחנו קרובים ל-1000. השיא הקודם היה כמעט 700 והיום אנחנו כבר ב-1000", הדגיש ראש הממשלה, "מי שאומר 'אבל אין חולים קשים' - בהתחלה זה באמת היה ככה, אבל הם מדביקים את הקצב ביחד עם הנדבקים. הנתונים הללו הם חדים וברורים והם אינם משאירים לנו ברירה. אנחנו חייבים לחזור למציאות של הגבלות כדי לשטח את העקומה".

"מה שנראה לכם סביר עכשיו, יהפוך בהמשך לאלפי נדבקים - אסור לנו להגיע לידי כך. אנחנו חייבים לשנות כיוון ועכשיו, הנגיף לא מתחשב בנו, כשיש לו הזדמנות - הוא תוקף. תוכנית הקרב חייבת להשתנות ולהתאים את עצמה לאויב. בגלל שמבחינתנו, פוטנציאל ההדבקה נובע מהתכנסות במרחבים הסגורים, החלטנו הערב בממשלה על הגבלות חדשות במרחבים הסגורים. אנחנו יודעים מה קורה כשאנשים נפגשים, רוקדים ושרים - הם מדביקים אחד את השני, קודם הצעירים ואחר כך גם את המבוגרים".

לשאלת כתבנו במסיבת העיתונאים לפיה ייתכן והוא מעוניין להוביל לבחירות, השיב נתניהו: "מפקד בקרב מוביל, לא יכול להיות שכל אחד בשדה הקרב יגיד דבר אחר. זה לא הולך. אתה קובע קו, הוא לא מושלם, אבל הולכים איתו. המטרה היא לשמור על מקומות העבודה, לשמור על האזרחים ולשמור על הבריאות". 

נתניהו הוסיף: "הצבתי מטרה לצמצם את הזמן מאיתור התסמינים עד בדיקה - 6 שעות ומרגע הבדיקה ועד תשובה - 24 שעות. כך נוכל להגיע למצב טוב. הגדלנו את מספר הבדיקות ועכשיו אנחנו מתמקדים בצמצום הזמן במהלך הבדיקות. אנחנו לא חוסכים מאמצים בדבר הזה. כמו שהגדלנו את מספר הבדיקות, כך נצמצם את הזמן שעובר בין הבדיקה לתשובה". 

שר הבריאות אדלשטיין: "האירועים הפכו למוקדי הדבקה" 

שר הבריאות, יולי אדלשטיין, שנכנס לתפקידו כשהנתונים הראו דעיכה משמעותית של התפשטות הנגיף, אמר במסיבת העיתונאים: "יש דברים שאנחנו כמערכת הבריאות חייבים לעשות - למשל קטיעת שרשרת ההדבקה. אני שמח לומר שכשהגעתי למשרד הבריאות המדיניות הייתה של 3000-4000 בדיקות ביום. המציאות הזו השתנתה והיום אנחנו קרובים ל-20 אלף בדיקות ביום. השאלה היא כמה זמן לוקח מרגע הבדיקה ועד קבלת התשובה. יש בתחום זה הישגים לא רעים, כרגע אנחנו נמצאים במצב של 26 שעות בין הבדיקה לתשובה". 

"לבי עם הזוגות הצעירים ובעלי השמחות, אבל אני חייב לקבוע שהאירועים הללו הפכו למוקדי הדבקה. יש ערים שלמות שהפכו למוקד הדבקה בעקבות אירוע משמח אחד. אז לצערי אין ברירה, אנחנו חייבים לצמצם את הנוכחות באולמות וברים כדי למנוע התפשטות", אמר אדלשטיין. 

"גם אני לא מתלהב מהמסכה הזו, גם לי קשה, הלוואי שיכולנו להיות בלי - אבל אנחנו לא יכולים. עלינו לשמור על מרחק, להקפיד על היגיינה ולחבוש מסכה. הדברים האלו יכולים לעזור לנו להמשיך במדיניות יחסית ליברלית בתהליך סגירת המשק". 

זמן קצר לאחר הדיון סיכם שר הפנים אריה דרעי יחד עם ראש הממשלה על השארת הנחיות הקורונה בבתי הכנסת ובלוויות כפי שהיו - כך שיוכלו להתכנס עד 50 איש גם בשלב זה. ״לא ייתכן שבמסעדות, ברים ומועדונים שהסכנה שם גדולה שבעתיים, אפשר יהיה להכניס 50 איש ולבתי כנסת ייכנסו רק 20", הסביר דרעי. "במועדונים לא מקפידים על מרחק ולא כולם עוטים מסיכות. בבתי הכנסת לא אוכלים, אין ריקודים והמתפללים מקפידים על חבישת מסיכות, ריחוק חברתי ושמירה מלאה על ההנחיות. ואותם רצו להגביל ל-20 איש".

העימות בין נתניהו לשרי כחול לבן - והאיום בבחירות 

ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון, בני גנץ, דרש להעביר סמכויות לפיקוד העורף. בתגובה, שר הבריאות אדלשטיין זעם - וראש הממשלה נתניהו איים בבחירות. שר הפנים אריה דרעי אמר: "צריך לתת למשטרה משימה עליונה: אכיפה. צריך - וחייבים - לסגור את חופי הים. איך אפשר להסביר לאנשים שהם לא יכולים להתחתן, אבל אחרים נמצאים בחופי הים?".  

שרים אמרו בישיבה לנציגי משרד הבריאות: "לא עשיתם את תפקידכם בחודשים האחרונים, הכי קל להפיל הכל על האזרחים". הביקורת כוונה בעיקר לצורה בה מתקיימות בדיקות הקורונה ולמערך החקירות האפידמיולוגיות שפועל בצורה לא יעילה כלל. משרד הבריאות ביקש להגביל התקהלויות עד ל-20 איש - ומסתמן שהמגבלה אכן תאושר. באולמות האירועים, הברים והמסעדות, ככל הנראה יוכלו להיות עד 50 איש.

היועמ"ש מנדלבליט ציין בדיון כי לא ניתן לאשר את המגבלות ללא אישור של שרי הממשלה. מנדלבליט הציע להעלות את התקנות בישיבת הממשלה ביום ראשון - אך נתניהו סירב להמתין וישיבת ממשלה דחופה נקבעה כבר הערב. בפתח הדיון אמר נתניהו: "מחיר הטעות בבריאות ובכלכלה כאחד יכול להיות קשה מאוד. נטיל את ההגבלות המינימליות ההכרחיות כדי לעצור את התפשטות המגפה ולשמור על הכלכלה", אמר נתניהו והוסיף: "נדאג לשפות כל מי שייפגע".