בית המשפט המחוזי בירושלים קבע הבוקר (ראשון) כי שלב ההוכחת במשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו יחל בינואר 2021 ויתקיים 3 פעמים בשבוע. ד"ר עמיר פוקס, חוקר מהמכון הישראלי לדמוקרטיה הסביר ל-N12 את המשמעויות הפרקטיות של החלטת בית המשפט והבהיר: "כדי לנהל הגנה טובה עורכי הדין שלו יצטרכו לשוחח איתו הרבה והוא יתדרך אותם באופן יומיומי".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"אני חושב שזו החלטה סבירה", אמר ד"ר פוקס בנוגע להחלטת בית המשפט מהבוקר. "זו החלטה לנהל את התיק מאוד מהר לעומת תיק פלילי רגיל, נדיר שזה מתנהל 3 פעמים בשבוע. יש אינטרס ציבורי שהתיק יתנהל מהר ולכן אני חושב שבימ"ש מצד אחד נתן הרבה זמן להגנה להתארגן, כי מחכים מעכשיו עד ינואר - וזה גם מה שההגנה ביקשה. מצד שני, אנחנו רוצים שהמשפט יתנהל מהר ולכן קבעו 3 פעמים בשבוע".

משפט נתניהו (צילום: עמית שבי, פלאש/90 )
משפט נתניהו | צילום: עמית שבי, פלאש/90


ד"ר פוקס הסביר כי נתניהו לא בהכרח יחוייב להתייצב לשלב ההוכחות כולו אך ייתכן שדווקא הוא יהיה מעוניין להיות נוכח "ולהסתכל לעדים בעיניים כשהם אומרים דברים שמבחינתו הם לא נכונים". אמנם לשלב הקראת כתב האישום בית המשפט חייב את נתניהו להגיע, כך נהוג במשפט הפלילי והיה חשש שייראה כי מדובר באיפה ואיפה - אך ייתכן כי יוחלט לשחרר את נתניהו מחלקים מסויימים של ההוכחות.

השלב שבו חייב נתניהו להתייצב הוא שלב העדות שלו. בעוד שהחקירה הראשית קצרה יחסית, משך שלב החקירה הנגדית תלוי בפרקליטות. במה יחליטו להתמקד וכמה ירצו להתעמק בסוגיות שעל הפרק. ד"ר פוקס אמר שעדות כזו עשוייה להימשך שבועות ואפילו חודש.

ומה המשמעות לגבי המשך התפקוד של נתניהו כראש ממשלה?

"יש לו 3 דיונים בשבוע זה יעסיק אותו מאוד. יצטרכו לעדכן אותו ולהתייעץ איתו כדי שתהיה לו הגנה טובה. הוא יודע הכי טוב את העובדות ולכן הכי טוב שיהיה שם, כדי להגיד תוך כדי מתי העד משקר או להעלות שאלה שתפיל את העד מהרגליים. אם הוא לא שם אז הוא יצטרך להתעדכן כל יום מה היה וזה יחייב 'סשנים'".

משפט נתניהו (צילום: עמית שאבי, פלאש 90)
הרכב השופטים: פרידמן-פלדמן, ברעם ושחם | צילום: עמית שאבי, פלאש 90

בהערכה גסה של הזמנים, מעריך ד"ר פוקס כי לאחר שלב הטענות המקדמיות שמנסים עורכי הדין של נתניהו למשוך ושלב ההוכחות שעשוי לקחת זמן רב - פסק דין בערכאה הראשונה יהיה מתישהו ב-2022. "במהלך הזמן הזה עשוי להתעורר אינטרס לסיים את התיק מהר והרבה מחלוקות יכולות ליפול, הרבה עדים יכולים להתייתר. הכי קצר יהיה שנה וחצי אם זה נמשך בקצב הזה".

אמנם נתניהו צפוי להיות עסוק מאוד בענייניו המשפטיים וככל הנראה לא תהיה לו את הפניות לנהל את המדינה, אך בינתיים היועמ"ש לא קבע שזה מחייב אותו לקחת צעד אחורה ולצאת לנבצרות. ד"ר פוקס סבור כי כל צעד בניהול המדינה שיקבל אז ראש הממשלה יהיה נתון לביקורת ולחוסר אמון מהציבור - גם אם ההחלטות שיתקבלו הן הנכונות ביותר. כמובן שקיימת גם הסכנה, לדבריו, שהדברים ישפיעו גם על שיקול הדעת שלו בקבלת החלטות. למשל במינוי פרקליט מדינה, יועמ"ש או אפילו מפכ"ל משטרה. 

"חוסר האמון של הציבור גורם לנזקים באמת. המגפה מראה את זה בצורה הטובה ביותר - אנשים מפסיקים להקשיב להנחיות כשאין להם אמון בממשלה. באותה מידה - הציבור עלול לא להאמין לראש ממשלה שנאשם בפלילים ועומד למשפט".