הסתירות בהצהרות: אמש (ראשון) נשא דברים ראש הממשלה נתניהו, זמן קצר לאחר שהממשלה אישרה סגר כללי שיימשך שלושה שבועות. בניסיון להדוף את הטענות והמתקפות נגדו, הציג נתניהו "נתונים ועובדות" על מצב התחלואה בישראל - אך בדיקה קצרה העלתה כי לא דייק בדבריו לפחות בשלושה נושאים.

איך אמור להיראות הסגר - ומתי? התשובות לשאלות הבוערות

הצהרה ראשונה

נתניהו: "מספר המתים למיליון איש בישראל הוא מהנמוכים בעולם"

במהלך נאומו טען: "היינו בישראל בין הראשונים בעולם שהבינו את גודל הסכנה, סגרנו את השמיים ועשינו סגר. בזכות ההחלטות הללו מספר החולים הקשים נמוך מאוד ביחס לאוכלוסייה, גם מספר הנפטרים הוא בין הנמוכים בעולם ביחס לגודל האוכלוסייה". עוד הצהיר: "העובדה שסגרנו מוקדם הורידה את התחלואה".

המציאות:

הטענה של נתניהו לא מדויקת. ישראל נמצאת מעט מעל הממוצע העולמי - 119 מתים למיליון איש. בישראל הנתון עומד על 120 מתים למיליון איש - המקום ה-56 בעולם. מתחתינו ברשימה, במצב טוב יותר, נמצאות מדינות כמו גרמניה, דנמרק, בולגריה, סרביה וגם החברה החדשה איחוד האמירויות עם 40 מתים למיליון איש. ​

 

 הצהרה שנייה

נתניהו: "מדינות אחרות חזרו לסגר"

במהלך הצהרתו אמר: "כשפתחנו את הכלכלה, אני מצטט את עצמי, אמרתי: 'כמו אקורדיון, פותחים כשהתחלואה יורדת, מכווצים כשהתחלואה עולה'. זה בדיוק מה שקורה עכשיו בכל העולם וגם פה, בכל המדינות פתחו, התחלואה עלתה ואז מה עושים? מגבילים וסוגרים. באוסטרליה, במדינה ענקית כמו ויקטוריה עשו סגר, כמו גם בניו זילנד וספרד".

המציאות

הצהרת נתניהו לא מדויקת. ישראל היא המדינה הראשונה שחוזרת לסגר כללי - ולא ממוקד - בפעם השנייה. בסוכנות הידיעות "בלומברג" נכתב בסוף השבוע כי ישראל נכנסת לסגר שני והופכת בכך ל"מדינה המפותחת היחידה שסוגרת שוב ברחבי המדינה, אחרי פתיחה מחודשת שהשתבשה ובה פתיחת הכלכלה גרמה לתחלואה לזנק". 

הצהרה שלישית

נתניהו: הירידה בצמיחה בישראל הייתה הכי מתונה

ראש הממשלה אמר על כלכלת ישראל: "מכיוון שהיינו בין הראשונים יכולנו להיות בין הראשונים לפתוח אותה, נתנו הלוואות ומענקים לאזרחים, וכיוון שהיינו בין הראשונים לפתוח את הכלכלה היא במצב טוב יותר מרוב כלכלות העולם".

המציאות

נכון שמצבה הכלכלי של ישראל טוב יחסית, אך היו מדינות עם נתונים טובים יותר מאיתנו ברבעון השני. בשורת מדינות התוצר ברבעון השני ירד פחות מהתוצר בישראל, וכך גם הצמיחה. נוסף על כך, ישראל הולכת לסגר נוסף - אירוע כלכלי גדול שלא ננקט עד כה באף מדינה והוא בעל השלכות משמעותיות. 

גם בנאומו של נתניהו לפני כשלושה שבועות מצאנו שורת אי דיוקים. נתניהו טען אז כי "המיתון שלנו הוא חצי מזה של אירופה. האבטלה בישראל היא מהנמוכות בעולם, וזה בעידן הקורונה שיש אבטלה בכל מדינות העולם".

נתניהו התבסס על נתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) בשבוע שלפני כאן. נתונים אלה הראו כי התוצר הלאומי הגולמי (תמ"ג) בישראל צנח בקצב שנתי של 28.7% ברבעון השני של שנת 2020 – הירידה התלולה ביותר של התוצר הישראלי בארבעים השנים האחרונות לפחות.

נתניהו הפריז מעט בקביעה ש"המיתון שלנו הוא חצי מזה של אירופה". כדי ליצור את המשוואה הזאת השווה ראש הממשלה את המיתון הישראלי רק לשתי המדינות שרשמו את ההצטמקות הגדולה ביותר במשק מבין מדינות ארגון ה-OECD: ספרד (55.8%-) ובריטניה (59.8%-).

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות