סגר הוא אמצעי יעיל להורדת התחלואה, אבל רק אם הוא ממושך: מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, התייחס אתמול לאפשרות שיוטל סגר כללי כדי להוריד את נתוני התחלואה הגבוהים ואמר כי רק סגר של חודש ייחשב ליעיל. דוח של אגף המודיעין שמתפרסם היום (חמישי) מגבה את הערכתו של פרופ' לוי. באמ"ן ערכו השוואה בין סגרים שהוטלו במדינות שונות בעולם ומצאו שסגרים שהוטלו לתקופה של פחות מחודש נמצאו לא יעילים – ולעומתם, סגרים ממושכים שהוטלו לתקופה של כחודש הובילו לירידה בתחלואה בקורונה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בדוח החדש של מרכז המידע והידע באגף המודיעין הסיקו כי "רק צעד ממושך של כחודש, המלווה בהתאמות, מביא לתוצאה של ירידה בתחלואה". עוד צוין כי במרבית המקרים הסגר סייע להפחית את קצב ההדבקה בנגיף: "סגר הוא כלי מוכח אשר במידה שהוא נמשך מספיק זמן. במרבית המקרים בעולם התחלואה ירדה לרמה הרצויה לאחר מספר שבועות".

קורונה באוסטריה (צילום: johann schwarz, getty images)
הרחובות הריקים והעצובים יעילים במלחמה נגד הנגיף | צילום: johann schwarz, getty images

ברוב המדינות, ההגבלות לא הגיעו עד לרמה של עוצר שמשמעותו איסור יציאה מן הבתים. במרבית הפעמים הוחלט על סגירת בתי עסק, מסעדות ומוסדות פנאי, שנסגרו באופן גורף או לחלופין, רק במהלך שעות הלילה. כך למשל, סגר שהוטל בדרום אפריקה ב-15 ביולי סייע לצמצם את מספר המקרים החדשים הממוצע מ-12 אלף ל-3,000 בלבד.

רחוב רמבלה בהוספיטלט דה יוברגאט (צילום: Cesc Maymo, Getty Images)
הסגר הממושך בספרד הוביל לירידה, אחריו שוב חלה עלייה | צילום: Cesc Maymo, Getty Images

בספרד, הוטל סגר כללי במדינה ב-14 במרץ, אז נרשמו כ-6200 מקרים מאומתים לנגיף וקרוב ל-200 מקרי מוות ביממה אחת. כלל הגבלות הסגר הוסרו באופן מלא רק לאחר שלושה חודשים, ב-21 ביוני. בזמן הסגר, מספר הנדבקים ליממה ירד משמעותית – עד לכדי נדבקים בודדים בלבד. אלא שלאחר היציאה מן הסגר, חלה עלייה הדרגתית בהדבקה, שנכון להיום עדיין לא חצתה את השיא שקדם להטלתו.

"שיטת הרמזור" יעילה - אך הירידה בתחלואה איטית יותר 

בקליפורניה, לעומת זאת, נעשה שימוש ב"שיטת הרמזור" בה דוגל ממונה הקורונה, פרופ' רוני גמזו. חומרת ההגבלות נקבעה על פי רמת התחלואה באזורים, ובחלקם אף הוטל סגר. נתוני התחלואה שם מלמדים כי "שיטת הרמזור" אומנם סייעה בהורדת התחלואה, אך התהליך נעשה באופן הדרגתי ואיטי יותר. הירידה במספר הנדבקים נצפתה רק לאחר כחודשיים, וממוצע הנדבקים היומי ירד מ-9000 ליום ביולי, ל-5000 בחודש ספטמבר.

רוני גמזו (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90, פלאש/90 )
תוכנית הרמזור מספקת תוצאות, אבל לא כמו סגר | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90, פלאש/90

גם בבלגיה הוחלט על הטלת עוצר ב"אזור אדום", למשל בעיר אנטוורפן, ש-70% מהתחלואה במדינה הייתה מרוכזת בה. הוחלט להטיל הגבלות על עסקים בעיר למשך שבועיים והתושבים התבקשו שלא לעזוב אותה. כך ירד מקדם ההדבקה מ-2 ל-1, כך שניתן לקבוע כי סגר סייע להפחתת קצב ההדבקה. ‎

ובדו"ח מופיעות גם דוגמאות ממדינות בהן סגרים לא בהכרח סייעו למאבק בנגיף – למשל בפרו שבדרום אמריקה, שם הוטל סגר מלא מ-16 במרץ שנמשך עד לסוף חודש יוני. כחודש לאחר מכן החלו הקלות. הסגר המחמיר לא הועיל בהפחתת התחלואה לרמות נמוכות, ומיד לאחר הסרתו – המשיכה ההתפרצות.

תכנן לפגוע ביעדי תרמילאים (צילום: AP)
שם הטלת הסגר לא סייעה בהורדת התחלואה. פרו | צילום: AP

"סגר מקומי מאפשר השתלטות מהירה וטיפול כירורגי בהתפרצות מבלי לגרור השפעה בקנה מידה רחב יותר", כותבים מחברי הדוח. "צעד זה חייב להיות מלווה בתכנון נרחב ונושם למול ההתפרצות. משך הסגר ייקבע ביחס לממדי ההתפרצות הראשוניים ומהירות המענה המדינתי".