מתקרבים לחיסון: נדמה שכל העולם מחכה רק לדבר אחד - חיסון לקורונה. אמש ב"אולפן שישי" גילינו שזה הרבה פחות רחוק ממה שנדמה. למעשה, כמה חברות בעולם ובהן גם המכון הביולוגי בישראל, משוכנעות שהצליחו כבר לפתח חיסון. אבל, רגע לפני שאתם זורקים את המסכות ויוצאים להתחבק עם זרים, חשוב לציין שההתקדמות אומנם מדהימה, אך זה יימשך עוד כמה חודשים. מתי יהיה חיסון לקורונה?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

זה היה אחד השבועות הצפופים והדרמטיים במרוץ העולמי אחרי החיסון לנגיף קורונה, שבו התחילו לנצנץ בעקביות אורות בקצה ההזיה שהוטלנו לתוכה. ביום שני הודיעה חברת "מודרנה" שהיא נכנסת לשלב השלישי והאחרון בניסויים הקליניים, כלומר ניסוי בהיקף נרחב בעשרות אלפי בני אדם. "זה בעצם השלב הגדול והמכריע כי אנחנו מתכוונים להוכיח במסגרתו שהחיסון עובד לא רק לבנות רמת נוגדנים בדם, אלא למנוע את המחלה, שזה מה שכולנו רוצים לראות", הסביר ד"ר טל זקס, המנהל הרפואי ב"מודרנה".

ד"ר מרון ליבנה, מנכ"ל פייזר ישראל (צילום: החדשות 12, החדשות12)
ד"ר מרון ליבנה, מנכ"ל פייזר ישראל | צילום: החדשות 12, החדשות12

ד"ר זקס סיפר מתי הבין שיש לו משהו משמעותי ביד: "בפעם הראשונה כשראינו את המודל הראשון, שבאמת החיסון, אפילו שזה היה בעכברים, הצליח לעורר את מערכת החיסון שלהם, לזהות את הווירוס ולנטרל אותו, ידעתי שלא פספסנו משהו ברצף, שיש לנו כאן את החיסון הנכון".

זקס הוסיף כי הקפיצה השנייה הגדולה הייתה כשראו את התוצאות הקליניות הראשונות. "שהיה ברור שבבני אדם אנחנו לא רק מגיעים לרמות נוגדנים שרואים בקרב חולים, שזה בעצם מה ששאפנו אליו, אלא אנחנו מצליחים להגיע לרמה עוד יותר גבוהה מזה", סיפר. "ואנחנו מצליחים לעשות את זה לא בחלק מהנבדקים, אנחנו מצליחים לעשות את זה בכולם".

ד"ר טל זקס, המנהל הרפואי ב"מודרנה" (צילום: החדשות 12, החדשות12)
ד"ר טל זקס, המנהל הרפואי במודרנה | צילום: החדשות 12, החדשות12

מודרנה כבר חתמה על הסכם אספקת חיסונים לישראל, ברגע שיהיו. יום אחרי ההכרשה של מודרנה, הכריזה גם ענקית הפארמה "פייזר" שהיא מתחילה בשלב 3 בניסוי, הישורת האחרונה בדרך אל החיסון. "מדובר בפאזה השלישית והאחרונה ואנחנו הולכים לגייס בו סדר גודל של 30 אלף נבדקים ב-120 מרכזים ברחבי העולם", סיפר ד"ר מרון ליבנה, מנכ"ל "פייזר ישראל". "כולי תקווה שבאוקטובר, בהינתן אישורים רגולטוריים של ה-FDA ושל הרשויות האמריקניות, נציע לעולם 100 מיליון חיסונים. וכמובן בשנת 2021 אנחנו מתעתדים לייצר עוד 1.3 מיליארד מנות חיסון".

איך מאיצים ייצור חיסון?

שני החיסונים האלה עושים שימוש בטכנולוגיה חדשה שמתבססת על מסנג'ר RNA, מולקולה של חומר תורשתי שיודעת לייצר בתאי מערכת החיסון חלבון לפי הזמנה. ל"מודרנה" ול"פייזר" היה יתרון כי למזלן כבר הייתה להן את הטכנולוגיה הזאת לטיפולים אחרים ועכשיו היה צריך רק לרכוב על הדחיפות העולמית ולהסב אותה. עם זאת, עוד לא היה חיסון המוני שעשה שימוש בטכנולוגיה הזו, ואין לאף אחד מושג לגבי תופעות לוואי בטווח הארוך.

"היופי הוא שאנחנו בעצם גורמים לגוף לסנתז את החלבון הוויראלי בלי להדביק בווירוס", מסביר ד"ר זקס. "אתה מראה לתאים בגוף איך לייצר את החלבון של הווירוס בלי שאתה בעצם מדביק את הווירוס". שלשום פורסם ב"ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין" שבניסויים בקופים החיסון הזה מגיע בתוך 3 -4 ימים לנטרול מלא של הווירוס במערכת הנשימה. ואלה חדשות טובות מאוד ל"מודרנה".

ד"ר ארז גרטי, אימונולוג ממכון דוידסון (צילום: החדשות 12, החדשות12)
ד"ר ארז גרטי, מכון דוידסון | צילום: החדשות 12, החדשות12

פיתוח של חיסון חדש הוא תהליך ארוך מאוד ומבוקר מאוד, ולכן נשאלת השאלה - איך מגיעים לשלב 3 בתוך חצי שנה, בהנחה שלא חותכים פינות שאסור? "זה תהליך שבמצב רגיל לוקח כמה שנים טובות, אבל עכשיו בגלל מצב החירום שאנחנו נמצאים בו - התהליך סוג של הואץ", השיב ד"ר ארז גרטי, אימונולוג ממכון דוידסון.

"קודם כול הטכנולוגיה עצמה, יכולנו להתחיל מאוד מהר, זה מה שמאפשר לנו להגדיל פסי ייצור מהר", סיפר ד"ר זקס. "הדבר השני שמאפשר לנו לזוז מהר זה שעבדנו מאוד הדוק עם הרשויות הרגולטוריות, ה-FDA בארה"ב, כאשר הם, בדרך כלל אני מחכה חודש-חודשיים לפגישה, פה תוך ימים אנחנו מקבלים תשובות והם מצליחים להגיע להסכמים מהר מאוד על מה השלב הבא".

ומה אם תהיה מוטציה בווירוס ופתאום החיסון יפסיק לעבוד? גם לזה יש לד"ר זקס תשובה: "אם תהיה מוטציה כזאת אנחנו נהיה במצב הרבה יותר טוב להגיב משום שהקמנו את התשתיות לייצר והוכחנו שזה באמת מונע את המחלה. אז עכשיו לשנות את הרצף לאיזושהי מוטציה על מנת שהחיסון שוב יתאים לווירוס יהיה שלב יחסית קל".

הגישה הסינית והחשש שהיא מעוררת

בין החברות שעובדות על חיסון נמצאת ארקטורוס, שחתמה על הסכם עם ממשלת ישראל לאספקה של מנות חיסון, אם וכאשר יהיו כאלה. החברה עומדת להתחיל בקרוב בשלב הקליני והבחירה לפתח חיסון רנ"א שיודע לשכפל את עצמו היא גורם מפתח ביכולת שלהם לקצר את התהליך. חברה נוספת היא GSK שעובדת כרגע בשיתוף פעולה עם שלוש חברות אחרות ושם מייצרים את האדג'ובנט, החומר שמוזרק ביחד עם החלק הפעיל של החיסון ומגביר את התגובה החיסונית, מה שמאפשר לייצר יותר מנות חיסון. אמנם החומר הפעיל עוד לא קיבל אישור, אך GSK כבר ממלאים מחסנים.

לסינים לעומת זאת יש גישה משלהם לבעיית הדחיפות. זה משטר שאין לו בעיות מצפוניות רבות מדי וזכויות אדם זה ביטוי שלא מיתרגם טוב לסינית. לפי הדיווחים, הסינים כבר התחילו לחסן חיסון המוני של עובדי ממשלה וחיילים. "יכול להיות שהם התנדבו או לא התנדבו, אני באמת לא יודע מה קורה שם, אבל מבחינתם הם סיימו את התהליך והם מתחילים לתת את החיסון, הוא מאושר מבחינתם", טען ד"ר גרטי.

מקרר הווירוסים במעבדה בווהאן
חשש גדול מייצור המוני של חיסונים בסין

הדבר המטריד ביותר בחיסון הסיני הוא הטכנולוגיה שעליה הוא מבוסס. מדובר בטכנולוגיה הנושנה של נגיף מומת, ממש כמו החיסון לפוליו. יעיל זה בטוח, אבל בשביל לייצר אותו צריך לגדל כמויות גדולות של וירוסים אלימים במעבדות תחת אבטחה גבוהה לפני שמנטרלים אותו. "יכול להיות שזה יצליח ויכול להיות שזה יהיה אסון, אבל זה לא משהו שמדינה מערבית תסתכן ותעשה, אני מקווה", סיכם ד"ר גרטי.

ההתקדמות הישראלית

לא פחות מ-160 חברות מנסות במקביל לפתח חיסון. יריבי עבר משתפים פעולה מול האיום הגלובלי באופן שלא נראה אי פעם. אבל 93% מהם, לפי הסטטיסטיקה של ארגון הבריאות העולמי, לא יגיעו אל קו הסיום. כרגע רק שש חברות הגיעו לשלב 3, לישורת האחרונה.

וכמובן יש את המכון הביולוגי בנס ציונה, שהגיע לחיסון שמראה תוצאות מצוינות בחיות מעבדה - קרוב למאה אחוז יעילות. החיסון הזה, אומר מקור במערכת הביטחון, לא פחות טוב מזה של מודרנה. המכון הביולוגי עדיין מתבצר בשתיקתו, הניסויים בבני אדם עוד לא התחילו, אבל כבר ערוכים שם לייצר 10 עד 15 מיליון מנות תוך חודשים ספורים. תידרש ככל הידוע רק מנה אחת לאדם מהחיסון הזה,  ובניגוד לחברות מחו"ל, כאן מובטח שהראשונים שיקבלו אותו יהיו אזרחי ישראל.

המכון הביולוגי בנס ציונה (צילום: droneimagebank)
במכון הביולוגי שומרים על שתיקה | צילום: droneimagebank

בינתיים כל מדינות העולם במירוץ להצטייד מראש, קונות את החיסונים של השנה הבאה עוד לפני שהתחילו הניסויים. העיקר כרגע לשריין. בריטניה, 66 מיליון תושבים, קנתה על הנייר רבע מיליארד מנות חיסון מסוגים שונים ומיצרנים שונים, רובם לא יגיעו לשלב הייצור. אבל אין ברירה אחרת, כולם קונים כרגע חתולים בשק אבל מי שלא יקנה עכשיו חתול בשק - לא יהיה לו חתול ב-2021.