מגיפת הקורונה יכולה לגרום לגל של פגיעות מוחיות אצל חולים - כך עולה ממחקר חדש של קבוצת מדענים בריטיים. על פי אותו מחקר, הנגיף יכול לגרום לסיבוכים נוירולוגיים ביניהם שבץ, פגיעה עצבית ואפילו דלקת מוחית קטלנית, זאת גם אם המטופלים לא חוו את התסמינים הנשימתיים הקשים שמזוהים עם המחלה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"אנחנו צריכים להיות דרוכים ולבחון את הסיבוכים האלה אצל אנשים שלקו בקורונה", אמר ד"ר מייקל זאנדי, ראש קבוצת המחקר באוניברסיטת קולג' לונדון. "עוד נצטרך לראות אם נחזה בתחלואה גבוהה של פגיעות מוחיות שמקושרת למגפה. מחקרים נוספים יהיו הכרחיים כדי להבין את הנזק המוחי ואת הסיבות שלו".

במחקר, שפורסם בכתב העת Brain ("מוח"), נבחנו 43 נבדקים שטופלו בבית החולים של האוניברסיטה לאחר שהתגלו כחיוביים לקורונה, מאפריל ועד מאי. הגילאים שלהם נעו בין 16 ל-85 והם חוו תסמינים קלים עד קשים.

מחלקת הקורונה בשיבא תל השומר (צילום: יוסי זליגר, פלאש/90 )
צילום: יוסי זליגר, פלאש/90

בין הנבדקים האלו מצאו החוקרים 10 מקרים של נזק מוחי זמני ושל הזיות, 12 מקרים של דלקת מוחית, 8 מקרים של שבץ ו-8 מקרים של פגיעה עצבית. אחת המטופלות הזתה אריות וקופים בביתה, אחרים דיווחו על חוסר תחושה בגפיים ובפנים, ראייה כפולה וחוסר אוריינטציה.

רוב המטופלים שסבלו מדלקת מוחית אובחנו עם סוג נדיר יחסית וחמור של דלקת המוח ועמוד השדרה. אם בזמן שגרה אבחנו הרופאים אדם אחד בחודש כסובל מהמחלה, במהלך המגפה הם אבחנו חולה כזה כל שבוע. 

כך מסבירים את הפגיעות המוחיות

החוקרים עדיין מנסים להבין מדוע נגיף הקורונה גורם לחולים לפתח סיבוכים במוח. הנגיף עצמו לא נמצא בנוזלי המוח של החולים, כלומר הוא ככל הנראה לא תוקף את המוח באופן ישיר. התאוריה הנוכחית היא שהסיבוכים האלה נגרמים באופן לא ישיר, מהתגובה של המערכת החיסונית לנגיף ולא מהנגיף עצמו.

קורונה בישרל (צילום:  Yossi Zeliger, פלאש/90 )
צילום: Yossi Zeliger, פלאש/90

הממצאים הללו חשובים הן כדי ליידע את הרופאים כיצד לאבחן ולטפל בחולים שלהם, אבל הם גם מעלים שאלות ואתגרים עבור צוותי הרפואה. עבור חולים שאינם חווים תסמינים נשימתיים עלול להיות קשה לאבחן את הסיבוכים המוחיים בזמן ולמנוע את הנזק ארוך הטווח שלהם, ועבור חולים קשים לא ברור עד כמה ניתן לחקור את המצב המוחי שלהם.