שינוי הנחיות להפגנות בתקופת ההגבלות: שעות לאחר תחילת הסגר, הממשלה הודיעה הערב (שישי) על מתווה חדש שגובש למחאות בתקופה רגישה זו. משרד ראש הממשלה, משרד האוצר, משרד הבריאות והמשטרה גיבשו את ההנחיות, שלא מגבילות את כמות המפגינים הכוללת - אך דורשת לחלק אותם לקבוצות (קפסולות) של 20 תוך הפרדה פיזית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

המתווה הזה נקבע כתשובת המדינה לעתירה שהגיש לבג"ץ עו"ד אילן בומבך בשמם של שלושה ראשי ערים – קריית שמונה, אור יהודה ובת ים – שטענו שאין שום סיבה להגביל את המתפללים בבתי הכנסת בערים שלהם בזמן שבאותה העת מפגינים בבלפור מוחים בלי שום מגבלה - ולכן במשטרה ובמשרד המשפטים הוחלט לקבוע מתווה שיתאים גם למתווים שהונהגו בבתי הכנסת ובמקומות אחרים – קפסולות של 20 איש.

עם זאת, צריך להדגיש שהמתווה החדש לא מגביל את מספר כלל המשתתפים בהפגנה – עדיין יכולים לבוא אלפים או עשרות אלפים והמשטרה תצטרך להקצות להם שקט נרחב יותר על מנת שיוכלו לעמוד בקפסולות מרווחות של 20 איש.

בבסיס המתווה עומדת הדרישה שהמפגינים יעטו מסכות כל הזמן: "רסיסים הנפלטים מפיו של אדם אשר מדבר, נושם, צועק, משתעל או מתעטש מתפזרים סביבו, ומעבירים את הנגיף לסובבים אותו". המשטרה הבהירה כי תפעל לאכיפה מוגברת בשבועות הקרובים ותחלק קנסות של 500 שקלים.

דרישה נוספת: שמירה של מרחק שני מטרים בין אדם לאדם - ומרחק פיזי בין הקפסולות, שמונות 20 מפגינים כל אחת. "יש להתחלק לקבוצות של כ-20 מפגינים, ככל הניתן, ולשמור על מרחק סביר בין כל קבוצה לקבוצה", נכתב. המארגנים יתבקשו למנות סדרנים שיזכירו למוחים את ההנחיות ולחלק אותם לקבוצות.

הדרישה לקפסולות עשויה לצמצם את מספר המשתתפים, ובמענה לכך מבהירים בממשלה: "כתוצאה מכך, גודל מקום ההפגנה עלול להגביל את כמות הקבוצות שיכולות להיכנס בכדי לעמוד במתווה המרחק. לנוכח זאת, משטרת ישראל תיערך בהתאם על מנת לאפשר למשתתפי הפגנה לשמור על כללים אלו, בין היתר באמצעות הגדלת השטח המיועד להפגנה".

קבלת השבת השבועית בהפגנה מול מעון ראש הממשלה (צילום: דני גרשון)
המפגינים יפוצלו לקבוצות של 20? | צילום: דני גרשון

"לעמדת גורמי המקצוע במשרד הבריאות קיימת חשיבות שבמיוחד בשבועות הקרובים ישמרו גם בהפגנות ככל האפשר על ריחוק חברתי", נכתב במסמך - שקובע כי הכללים נכנסו לתוקף כבר היום ב-14:00 למרות שפורסמו סמוך לשעה 17:00. המטרה: "לשנות את האופן בו מתנהלות הפגנות לטובת צמצום הסיכון להדבקה".

מסמך העמדה שגובש מתבסס על הקביעה ש"זכות ההפגנה היא זכות יסוד במדינת ישראל". עם זאת בממשלה הבהירו כי זכות ההפגנה אינה קודמת לכל: "ככל זכות יסוד, זכות ההפגנה אינה זכות מוחלטת וניתן לפגוע בה כדי לשמור על זכויות חוקתיות אחרות ואינטרסים ציבוריים חשובים", נכתב במסמך שפורסם הערב. 

עוד הצהירה הממשלה: "קיים סיכון לשוטרים שתפקידם לשמור על הסדר הציבורי במהלך ההפגנה, אשר נדרשים במסגרת זאת לעיתים למגע קרוב עם מפגינים". 

עו"ד אילן בומבך, שהגיש את העתירה שדרשה להשוות בין הגבלת ההפגנות לתפילות בשם ראשי הערים, מסר: "אני מברך על המתווה החדש שפרסם משרד הבריאות, בעקבות הדיון שהתקיים אתמול בבג"ץ, שמקבל את דרישתנו שלא להפלות בין המתפללים, לבין המפגינים".

קריים מיניסטר: "קוראים לציבור להגיע בהמוניו"

ראש עירית בת-ים צביקה ברוט, שהוביל את העתירה להשוואת מספר המתקהלים במרחב הציבורי, בירך גם הוא: "שמח על שמשרד המשפטים קיבל את עמדתנו. זה היה צריך לקרות מזמן ובלי שנצטרך ללכת לבג"ץ, אבל עדיף מאוחר מאשר לעולם לא. המדינה הבינה שאי אפשר לעשות איפה ואיפה בין קהלים שונים, וצריך גזירה שווה לגבי כל ההתקהלויות במרחב הציבורי".

עוד כתב: "הזכות להפגין היא חשובה, בדיוק כמו הזכות להתפלל. בשני המקרים הציבור יוכל לממש את זכותו אבל יהיה חייב להקפיד על הנחיות משרד הבריאות בצורה שווה וזהה. ההחלטה הזו תביא לחיזוק האמון של הציבור בהנחיות הממשלה לגבי הקורונה, כי יותר לא נראה אפליה בין התקהלות להתקהלות. מעכשיו יהיה דין אחד לכולם, במטרה להביא לצמצום התחלואה".

מתנועת המחאה "קריים מיניסטר", ממארגני המחאות מול ביתו של ראש הממשלה בבלפור, נמסר: "גורמיי האכיפה והבריאות קבעו, שחור על גביי לבן, שאין להגביל כלל את ההפגנות, והדגישו את חשיבות ההגנה על זכות הציבור להפגין. ההפגנות הן התשובה הטובה ביותר לחוסר האמון הציבורי, ולכישלון הקולוסאלי של הנאשם, שהטיל עלינו סגר פוליטי שלא יוריד את התחלואה ויהרוס את הכלכלה. אנו קוראים לציבור להגיע בהמוניו בראשון בערב לבלפור תוך הקפדה יתרה על ההנחיות".