נתוני התחלואה בקורונה בישראל ממשיכים להיות גבוהים וברקע דיוני קבינט הקורונה, על השולחן עדיין נמצאת האפשרות של הטלת סגר כללי. רופאים בכירים במערכת הבריאות מביעים את דעתם על הנושא - יו"ר ההסתדרות הרפואית תומך נלהב, בעוד שיו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור מתנגד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בעד: לא צריך לחכות לקטסטרופה, סגר יוכל לאפשר חזרה מדורגת לשגרה

פרופסור ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית אמר ל-N12: "לא צריך לחכות לקטסטרופה כדי להכריז על סגר. אם נקטין את התחלואה באמצעות הטלת סגר - זה יהיה המנוע הכלכלי משום שנוכל למנוע מצב של אלפי אנשים נדבקים ובבידוד".

פרופ' חגי נימק את עמדתו: "אם נעשה סגר בתנאים של היום הוא יהיה קצר ואפקטיבי יותר - מאשר ברגע שנגיע לאי ספיקה של מערכת הבריאות. עוד לפני פתיחת שנת הלימודים יש לנקוט בסגר שיבטיח פתיחה של בתי הספר בראשון לספטמבר. הנשק שלנו להילחם במגיפה מהסוג הזה כולל היגיינה, ריחוק פיזי ועטיית מסכות. הסגר הוכיח עצמו כאמצעי שיכול לבלום את התפשטות המגיפה. היום מצבנו לא טוב מבחינת שיעור הנדבקים, אך הציבור משתף יותר פעולה. ככל שנוריד את מספר ההדבקות כך נוכל לחזור לשגרה תחת ביקורת".

סגר בירושלים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
ירושלים בזמן הסגר בפסח | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90



עוד ציין יו"ר ההסתדרות הרפואית כי הסגר לא יכול להתבצע בלי פתרונות כלכליים: "סגר חייב להיות מלווה בתמיכה כלכלית באלו שייפגעו, ולשם כך צריך לגייס את הרשויות המקומיות והצבא כדי לטפל באנשים שיהיו להם בעיות כלכליות. סגר בשלב זה יוכל לאפשר חזרה מדורגת לשגרה וצמצום נתוני התחלואה". 

נגד: במגפה אין "זבנג וגמרנו" - צריך למצוא פתרונות לאורך זמן

פרופסור חגי לוין, אפידמיולוג ויו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל, חושב אחרת: "במגיפות אין זבנג וגמרנו. מה שלא עובד בכוח - עובד במוח, לא בעוד כוח. צריך ללמוד מניסיונן של המדינות שמתמודדות בהצלחה עם המגיפה. נדרש אורך נשימה להתמודדות מיטבית לטווח ארוך".

לדבריו של פרופסור לוין: "אסור בשום פנים ואופן בשלב זה לנקוט בצעדים מסוכנים כדוגמת סגר מלא, שיגרום לנזק בריאותי, כלכלי וחברתי עצום, ללא תועלת מוכחת לבריאות הציבור. סגר מלא יכול לכל היותר לקנות זמן. חשוב שמקבלי ההחלטות יקשיבו לדרג המקצועי בראשות פרופ' גמזו ויידעו לא רק מה לעשות אלא גם מה לא לעשות".

"במקום סגר מלא יש להשקיע עכשיו במציאת פתרונות ברי קיימא", אומר פרופ' לוין, "לדוגמה במערכת החינוך לעבור ללמידה באוויר הפתוח ולמידה מרחוק. לצורך כך נדרשת השקעה והכנה, לרבות הכשרת המורים, הכנת תשתית ומתן ציוד נדרש למורים ותלמידים שזקוקים לכך. יש להשקיע במערך בריאות הציבור, בחקירות ובמעבדות, בסיוע צה"ל. בניית מערכת שמבוססת על מקצוענות אפידמיולוגית, בסיוע אופרטיבי של צה"ל תסייע לנו בטווח המיידי והארוך. אם ניישם את העקרונות האלה, נוריד עוד את מקדם ההדבקה ונבהיר שישראל יכולה וצריכה להתמודד עם הקורונה בחוכמה".

היום שר הבריאות אדלשטיין אמר במהלך דיון בוועדת החוקה כי "הטלת סגר זה הכדור האחרון שנשאר בקנה. אם נביא לסגר כללי במדינת ישראל ותוך שבועיים לא תהיה ירידה בתחלואה נרים ידיים, לכן אנחנו מנסים לעשות הכול כדי לא להגיע לשם. צריכים למנוע את הקרוסלה הזו שאנחנו פותחים-סוגרים, פותחים-סוגרים".