מדינות רבות, שביניהן גם ישראל, מודאגות מאוד בשיעורי ההידבקות הגבוהים, שנובעים מתוצאות חיוביות של בדיקות הקורונה שנערכות. אך ממחקר חדש עולה כי הנתונים הללו עשויים שלא לשקף את מצב התחלואה האמיתי. מדענים מאוניברסיטת אוקספורד טוענים כי בדיקה חיובית עשויה להסתמך על שרידים מתים של הנגיף - על אף שהאדם בפועל כבר אינו יכול להדביק.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

החוקרים הסבירו כי בדיקות הקורונה הן רגישות מאוד, ולכן עשויות להציג תמונה מוטעית באשר להיקף התחלואה האמיתי באוכלוסייה. ההערכה היא שחולי ונשאי קורונה יכולים להדביק רק כשבוע עד 10 ימים מרגע שנדבקו, והבדיקה עצמה יכולה לאבחן אותם כחיוביים גם שבועות לאחר מכן.

"במקום לתת תוצאה בינארית של 'כן או לא', על הבדיקות לאפשר מצב שבו כמויות קטנות מאוד של הנגיף לא יראו תוצאה חיובית", אמר פרופ' קרל הנגאן, אחד מחברי צוות המחקר. הוא הציע לייצר נקודות חתך מוגדרות, שרק מהן והלאה יוגדר אדם כחולה. פרופ' הנגאן הסביר שממצא זה שעלה מהמחקר עשוי להסביר באופן חלקי מדוע מספר המאומתים עולה – אך מניין המאושפזים נשאר יציב.

בדיקת קורונה (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90 )
מהמחקר עולה: חולה יכול להיות חיובי גם כשאינו מדבק. אילוסטרציה | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90

המדענים מהמרכז לרפואה מבוססת ראיות של אוניברסיטת אוקספורד התבססו בממצאיהם על 25 מחקרים, שבהם הוכנסו דגימות וירוסים מבדיקות קורונה חיוביות, כדי לראות אם יגדלו במעבדה – או שמא מדוברק בתאי וירוס מתים ששרדו בגוף.

עם זאת, יש מומחים אחרים שמסבירים כי לא בטוח שניתן בכלל לייצר בדיקה אמינה, שלא תייצר סיכון בהחסרת מקרים חיוביים אמיתיים. פרופ' פרנצ'סקו ונטורלי, אפידימיולוג מאיטליה, טוען שאין מספיק ודאות לגבי משך הזמן שבו הנגיף מדבק. אך למרות הטענות הללו, החוקרים מאמינים שהמצב הנוכחי מביא להגזמה בגודלה של המגפה, וכי אנשים שאינם מהווים סיכון מוגדרים כחולים.