האם יתכן שנמצאה דרך להגן על מוחו של התינוק מפני הסיכונים הנובעים מפגיעה באספקת החמצן? חוקרים באגף המחקר של רמב"ם מצאו שנגזרת של חומצת אמינו בשם אמינו N אצטיל ציסטאין NAC עשויה להגן על מוחם של עוברים ותינוקות מפגיעות הקשורות למיעוט חמצן למוח. מדובר בתוסף מזון הניתן במרשם רופא וזמין לציבור הרחב. תוצאות המחקר, שבוצע בינתיים בחולדות, מפיחות תקווה ברופאים: "המחקר מניח את היסודות למחקר המשך באמהות שיחל בעתיד הקרוב". 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

על פי ארגון הבריאות העולמי, בכל שנה נולדים ברחבי העולם כ-4 מיליון תינוקות הסובלים מהפרעה באספקת הדם והחמצן לתינוק. מיליון מהם מתים ומיליון נוספים סובלים מנזק מוחי בלתי הפיך. מדובר בשני מקרים לכל אלף לידות. הסיבות לפגיעה באספקת החמצן יכולות לנבוע ממצוקה בעת הלידה כמו קשר אמיתי בחבל הטבור, האטות חוזרות בדופק העובר. הן גם עשויות לקרות מבעיות רפואיות של האם בזמן ההיריון המובילות לירידה ברמת החמצן בשיליה המוחמרות בזמן הלידה.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
תוצאות מעודדות למחקר החשוב | צילום: רויטרס, חדשות

כאשר תינוקות נחשפים לרמת חמצן נמוכה מתחיל תהליך של הרס התאים במוח, הנגרם בתיווך דלקת חריפה. מיעוט חמצן למשך דקות ארוכות עלולי להוביל להתלקחות דלקתית ומוות של תאי מערכת העצבים המרכזית. אלה מובילים לנזקים רבים החל מפגיעה במערכת העיכול, הכבד, הכליות והלב ועד לנזק נוירולוגי קשה ובכלל זה פיגור פסיכומוטורי, שיתוק מוחין, פגיעה בשמיעה ובראיה וכמובן מוות. מהמחקר עלה כי כאשר ניתן לאמהות בהריון תוסף NAC במתן לווריד לפני הלידה, מרכיב הדלקת במוחם של העוברים, שנקלעו למצוקה וסבלו ממחסור בחמצן, ירד מכ-400% לשיעור הנורמלי, כלומר למצב שאין דלקת כלל. 

על המחקר אמונים ד"ר אולה גוטצייט, פרופ' רון בלוססקי, מנהל היחידה לאולטרסאונד מיילדותי וגינקולוגי במרכז הרפואי רמב"ם, ד"ר יובל גינסברג, ד"ר ניזאר ח'טיב, רופאים וחוקרים ביחידה. הם מסבירים שחומצת האמינו עשויה להגביר את הביטוי של אחד מנוגדי החמצון העוצמתיים הקיימים בגוף, ובכך להגן על התינוקות הרכים.

חדר יולדות (צילום: פלאש 90 - משה שי, חדשות)
צילום: פלאש 90 - משה שי, חדשות
_OBJ

בעוד שעד כה היו רק אינדקציות בנוגע לחומצת האמינו, המחקר החדש, שזכה השנה בפרס ע"ש סדובסקי של לרפואת האם והעובר והוצג בכנס האמריקאי החשוב בעולם לרפואת האם והעובר, מהווה פריצת דרך בתחום. "אנחנו הראשונים בעולם שבדקו האם התוסף לאם במהלך ההיריון יכול להגן גם על פגיעה הנובעת מאחוז חמצן נמוך במוח של עוברים או של תינוקות הנקלעים למצוקה במהלך הלידה, ימים לאחר שהסתיים הטיפול באם", אמרה ד"ר אולה גוטצייט.

המחקר בדק גם היכולות המוטוריות של גורי חולדות בשלושה מצבים. במצב של לידה רגילה נמצא כי גור יכול להתהפך מהגב ולעמוד על רגליו בתוך כ-3 שניות, לגור הסובל מפגיעה מוחית כתוצאה ממיעוט חמצן לוקח כ-9.5 שניות לבצע את הפעולה. אך גורים שאימם קיבלה את תוסף NAC ונקלעו למצוקה בלידה עם מיעוט חמצן למוח לא נגרם נזק מוחי והם ביצעו את הפעולה בתוך כ-3 שניות בדומה לגור במצב של לידה רגילה.