הניהול הכושל של ממשלת החירום: בישיבת הממשלה הדרמטית שהתקיימה אמש (שני) הוחלט על שורת הגבלות שחלקן יתקבלו בכפוף לאישור הכנסת וחלק בכפוף לצו של מנכ"ל משרד הבריאות. ההגבלות שהוחלט שיוטלו על האוטובוסים היו אמורות להיכנס לתוקפן מייד - אבל בעקבות ביקורת על האיסור להפעיל מזגן האוטובוסים צפויים לפעול כרגיל. כך, גם המגבלה שהייתה אמורה להיכנס לתוקף ללא המתנה – משתנה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות  

בציבור קיים בלבול גדול לגבי מועד כניסתן של ההגבלות החדשות לתוקף. הממשלה פועלת במקביל בכמה ערוצים. לגבי בתי כנסת התקהלויות והמגזר הציבורי – ההגבלות החדשות צפויות להתחיל הלילה – זה דורש צו של מנכ"ל משרד הבריאות. ההנחיות לגבי מסעדות, ברים ואולמות – יחלו עד אזור שעות הצהריים היום.

אוטובוסים עוברים חיטוי לקורונה (צילום: אפיקים )
חיטוי אוטובוסים | צילום: אפיקים

בממשלה הייתה התלבטות באיזו דרך לאשר זאת: אפשרות אחת הייתה שוועדת הקורונה תחתום בצו וההנחיות יכנסו לתוקף באופן מיידי. אבל נרשמו התנגדויות - בעיקר בהקשר למסעדות. אפשרות אחרת הייתה להעביר בקריאה שנייה ושלישית את החוק שמאפשר לממשלה לעקוף את הכנסת ונותן לכנסת אפשרות לבקר את הממשלה רק במשך שבוע אחרי שההנחיות החדשות נכנסו לתוקף. לבסוף החוק עבר במהלך הלילה בקריאה שנייה ושלישית, ובכך נמצא פיתרון לבעיה - נכון לרגע זה.

גורמים בסביבת נתניהו טוענים: "אנחנו נלך על המסלול הכי קצר, תוך כדי תנועה בכנסת. אם יתברר שהליך החקיקה ארוך ומייגע, נחזור לוועדה ונבקש לחתום על הצו. קיום חתונות התאפשר הערב -  מחר כבר לא.

בנימין נתניהו וישראל כ"ץ, ארכיון (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90 )
הבטיחו: תוכנית סיוע חדשה ביום רביעי | צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90

הממשלה למעשה הכריזה על סגירת ענפי הפנאי והתרבות אבל מהצד השני לא סוגרת את המסחר ולא את כל מקומות העבודה כדי להשאיר את ליבת הפעילות הכלכלית במשק. אבל די מדהים לראות איך אחרי פחות מחודשיים וחצי המילה סגר חזרה שוב במלוא עוצמתה עם איום ממשי של רה"מ: "אנחנו כפסע מסגר מלא".

גם כשהיה ברור בשבועיים האחרונים שהמצב לא טוב ועקומת התחלואה עולה בצורה חדה, השרים המשיכו להתחכם. כל שר הפך את עצמו להיות מומחה אפידמיולוגי וכך נדחה הגענו למצב הנוכחי שעשרות אלפי עסקים ועובדים ייפגעו ויישלחו למעגל האבטלה. זו מכה כלכלית למשק שנמצא ממילא בקריסה.

במקביל, בנק ישראל מודיע כי המיתון השנה יהיה חמור בהרבה ממה שצפו בתחילה. בין היתר בגלל הגל השני שהתחיל מאוחר יותר. הערב הגיעו נתונים של משרד האוצר שהראו שמכל תוכנית הסיוע של מאה מיליארד שקלים נוצלו פחות מחצי. אז איפה כל הכסף? היה צריך להגיע לעצמאיים ונפל בדרך.

עסקים,  עסקים קורסים (צילום: N12)
התוכנית החדשה: תסייע גם לשכירים וגם לעצמאיים | צילום: N12

המבחן של הממשלה יהיה ביום רביעי - נתניהו וכ"ץ הבטיחו שיביאו ביום רביעי תוכנית סיוע חדשה גם לעצמאיים וגם לשכירים. מטרת התוכנית היא לתת לעובדים וודאות מתוך הבנה שהקורונה תימשך לפחות עוד שנה כי לא נמצא חיסון. במסגרת התוכנית יהיה לבעלי עסקים, עצמאיים ושכירים דמי אבטלה לפחות לשנה מראש.

ההגבלות באוטובוסים: ההחלטה שהתקבלה תחילה היא שעד 20 איש ייסעו באוטובוס, בלי מזגן ועם חלונות פתוחים. ההנחיה הזו מנותקת מהמציאות לא רק בגלל החום של יולי אוגוסט אלא מהסיבה הפשוטה שברוב האוטובוסים במדינה יש במקרה הטוב חרך קטן שקשה לכנות אותו חלון. למשל באוטובוסים של חברת 'דן' יש חרכים קטנים מאוד וחלקם לא נפתחים והם מסיעים 400 אלף איש בתקופת הקורונה.

בנק ישראל: "המיתון בשנה הבאה יהיה חמור בהרבה מהצפוי"

השרה רגב סיימה פגישה ארוכה עם הסתדרות הנהגים ששם הסבירו לה שאין נהגים שיסכימו לנהוג בתנאים הללו במשך שעות ארוכות. לכן רגב קיימה שיחה עם שר הבריאות וביקשה ממנו דחייה של 48 שעות על מנת לגבש מתווה יותר מחובר למציאות. לכן המגבלות על האוטובוסים בוטלו לפי שעה.

הקורונה בישראל (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
אכיפת קורונה בישראל | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

גם התאחדות המלונות גיבשה מתווה להחמרת התו הסגול: הלילה התקיים דיון שבו השתתפו נציגי משרד הבריאות ומשרד התיירות וגיבשו מתווה להחמרת התו הסגול של בתי המלון. במסגרת הדיונים גובשו צעדים שינקטו על מנת לצמצם עד כמה שניתן את התפשטות הנגיף בבתי המלון, לצד המשך פעילות ומניעת פגיעה בבית המלון.

ההצעה שגובשה על ידי התאחדות בתי המלון:

במסגרת ההחמרות מצד בתי המלון: יתקיים רישום אורחים בכניסה למלון ולחדרי האוכל. אורח שלא יעטה מסכה על פניה ברחבי המלון לא יקבל שירות ואם לא יקשיב להוראות הצוות – תוזמן משטרה או הפיקוח העירוני. בנוסף, כניסה של אנשים שלא שוהים במלון תיאסר ותתאפשר שהייה רק לאורחים. תתקיים הפרדה מקסימלית בין אורחים לעובדים ובין האורחים בכניסה, בצ'ק אין ובצ'ק אווט ובניקוי החדרים.

ברים ומועדוני לילה שנמצאים במתחם המלון ייסגרו לאלתר. במרחק בין המשפחות הגרעיניות בלובי יוגדל ל-2 מטרים ושעות הפעילות של חדרי האוכל יורחבו בעת הארוחה מעבר לתו. לפיכך, הוחלט כי אין להחמיר את ההנחיות לגבי המלונות. יש להחריג את בתי המלון משאר העסקים במשק.

מירי רגב (צילום: Miriam AlsterFlash90)
השרה רגב תגבש מתווה להפעלת האוטובוסים בתוך 48 שעות | צילום: Miriam AlsterFlash90

עוד נטען בישיבה כי בתי המלון "מחזיקים" את הכלכלה בערים כמו אילת וטבריה, ובאזורים כמו ים המלח – סגירתם פגיעה אנושה וחיסול הכלכלה בערים הללו. פוטנציאל הנזק שעלול להיגרם מהחמרה בתנאי העבודה הוא עצום עד כדי סגירת הענף.

ירון אברהם, קרן מרציאנו, עמליה דואק ולי אברמוביץ' השתתפו בהכנת הכתבה