בעוד מערך החקירות האפידמיולוגיות של מערכת הביטחון עד בבנייה, בבית הספר לקצינים (בה"ד 1) ערכו השבוע תחקיר מעמיק לבדיקת השתלשלות האירועים הביאו להדבקה באחד הגדודים. מפקד בה"ד 1: "מקור הבעיה במוטיבציית יתר של הצוערים להישאר".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ממצאי התחקיר העלו כי למרות ההנחיות, מספר צוערים וצוערות לא עמדו בכללי המשמעות הבסיסיים. חלקם נפגשו עם חיילים מקפסולות אחרות ומגדודים אחרים. לצד זאת משבחים בצה"ל את התגובה המהירה של סגל המפקדים. לא ניתן לקבוע באופן חד משמעי את מוקד ההתפרצות והאם מדובר במוקד יחיד", נכתב בתחקיר, "אך לפי ההערכה, תלויה ההתפרצות בחזרת הצוערים מסוף שבוע בביתם".

 המאמץ המודיעיני של צה"ל: נגיף עולמי (צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל)
המאמץ המודיעיני של צה"ל: נגיף עולמי | צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

לפי המסקנות, הגורמים הישירים להתפשטות הם אי דיווח של מספר צוערות על פיתוח תסמינים בזמן וחוסר משמעת בקרב חלק מהצוערים. "אחריות אי דיווח", כותב מפקד בה"ד 1, "מקורה במוטיבציית הצוערים להישאר בהכשרה, ונדרש לטפל בכך בצורה חדה וברורה".

עוד התברר, כי ההחלטה הפיקודית על בידודה הזמני של הצוערת שלאחר מכן התגלתה כחולה, יחד עם שתי צוערות נוספות, על אף שהדבר עומד בנהלים, הובילה להרחבת מעגל ההדבקה.

צה"ל מקימים מפקדה לסיוע בקטיעת שרשרת ההדבקה‎ (צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל)
צה"ל מקימים מפקדה לסיוע בקטיעת שרשרת ההדבקה‎ | צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

כדי להתמודד עם איום שהוא 'בלתי נראה' ננקטה גישה של 'שיטת המעגלים', שמשמעותה היא שגם כאשר אין שליטה הרמטית בנגיף, נדרש לייצר מספר מעגלי מניעת הידבקות, החל מאחריות אישית של החיילים ושל המפקדים דרך קפסולות, תהליכי היציאה והחזרה לחופשה ועוד. במבחן התוצאה באירוע זה – כלל המעגלים נפרצו", מדגיש אל"ם לוי.

בנוסף לתחקיר הפיקודי אותו ערך בית הספר לקצינים, התקיים גם תחקיר רפואי מעמיק של חיל הרפואה. בצה"ל פועלים על פי פרוטוקולים מסודרים ובהלימה להנחיות משרד הבריאות. האירוע נמצא בשליטה.