משרד הבריאות פרסם אתמול (רביעי) הנחיות חדשות ליציאה מבידוד של נדבקים מאומתים. בשל המדיניות החדשה, שוחררו אתמול על ידי קופות החולים כ-9,000 אנשים ששהו בבידוד. ההנחיות החדשות העלו שאלות רבות בקרב הציבור, ולשם כך שוחחנו עם ד"ר אמיליה אניס מהאגף האפידמיולוגי של משרד הבריאות, והיא עשתה לנו סדר בנושא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מדוע השתנו נוהלי הבידוד?

"בעקבות הידע שהצטבר לאחרונה על תקופת ההדבקה של חולים מאומתים, אימצנו את ההמלצות של ארגון הבריאות העולמי ואנחנו מקצרים את תקופת ההחלמה, במקרים שבהם ניתן לקבוע על פי משך זמן הבידוד, ללא צורך בביצוע בדיקות. תקופת ההחלמה עד היום עמדה על 30 ימים לכל הפחות וכעת היא מתקצרת לפחות משבועיים. זאת בתנאי שהחולה עונה על הקריטריונים האלה: אין לו תסמינים והוא לא מאושפז בעקבות המחלה, איננו דייר או איש צוות במוסדות עם אוכלוסיות בסיכון וסובלים מדיכוי במערכת החיסון".

כמה זמן יצטרך להיות חולה מאומת בבידוד מהיום?

"עבור חולה עם תסמינים שידוע מועד תחילתם, תקופת הבידוד היא עשרה ימים מהופעת התסמינים ועוד שלושה ימים נוספים ללא תסמינים, כלומר 13 יום לפחות. היום אנחנו יודעים שהסיכון להידבק מחולה אחרי 9 ימים מתחילת הופעת התסמינים נמוך".

מה קורה אם עברו 13 ימים ועדיין יש לי תסמינים?

"צריך להמשיך לשהות בבידוד. רק מרגע שהתסמינים נעלמו - סופרים שלושה ימים ללא תסמינים ובסמכות הרופא ניתן לאשר החלמה ללא צורך בבדיקה נוספת".

האם חייבים לעבור דרך רופא כדי לצאת מהבידוד?

"כן, חייבים. בחלק מקופות החולים יש לקבל אישור מרופא המשפחה ובחלקן יש ליצור קשר עם 'מוקדי הקורונה' של הקופות. הרופא שעקב אחר מצבכם הבריאותי ותוצאות כל הבדיקות שנעשו, יוודא שאתם עומדים בכל הקריטריונים ויכולים לצאת מבידוד".

למי רלוונטי השינוי בנהלים?

"הנהלים רלוונטיים לחולים שאומתו כחיוביים ונמצאים בבידוד מכיוון שהם נשאי הנגיף. חשוב להדגיש: תקופת הבידוד למי שנדרש להיות בבידוד עקב חשיפה לחולה או כאלה שחזרו מחו"ל לא משתנה ועומדת על 14 ימים".

האם יכול להיווצר מצב שבו אדם שנחשף לחולה מאומת יוצא מבידוד אחרי שהחולה עצמו כבר השתחרר?

"כן, קחו לדוגמה ילד שנחשף בגן לחולה מאומת. אנחנו יודעים באיזה שלב של המחלה הילד החולה נמצא וכמה זמן הוא מידבק. אצל הילד שנחשף לחולה, תקופת הדגירה של הווירוס היא עד 14 יום, זה לא השתנה, זה אומר שהוא יכול לפתח את המחלה ביום ה-13 וה-14 ולכן חייבים להקפיד על 14 ימי בידוד, זה ההיגיון הביולוגי. ובהחלט ייתכן שהשבועיים שלו יסתיימו אחרי שהחולה המאומת כבר יחלים לגמרי וייצא מהבידוד".

האם מאומתים חיוביים עדיין צריכים להציג 2 בדיקות קורונה שליליות?

"הגדרת ההחלמה מהירה יותר ונוצר חיסכון משמעותי בכמות הבדיקות שנשאים מאומתים צריכים לבצע. הגדרת ההחלמה תלויה הרבה יותר בשאלה אם יש או אין תסמינים וכמה זמן חלף מאז שהם נעלמו, והרבה פחות בביצוע בדיקות".

ד"ר גילי עופר, מנהלת רפואית מוקד מכבי לטיפול בקורונה, הסבירה: "המטופל לא יכול להחליט על דעת עצמו שהוא שובר את הבידוד, אלא עליו לקבל מכתב שחרור מרופא בקופת החולים. לפני ארבעה חודשים היינו זהירים יותר כי לא ידענו כלום על הנגיף. מחקרים שנעשו מלמדים כי הסיכון להידבקות בנגיף לאחר תשעה ימים יורד באופן משמעותי ולכן הוחלט לקצר את תקופת הבידוד לחולים מאומתים. עד היום חולי קורונה מאומתים נאלצו להציג שתי בדיקות קורונה חיוביות רצופות. מהיום ורק למי שעומד בהנחיות החדשות, יהיה ניתן להשתחרר ללא שתי הבדיקות האלו. מדובר בחיוביים לנגיף שאינם חשים תסמינים של המחלה ואינם בקרב קבוצות הסיכון, שכעת יוכלו להשתחרר לאחר 13 ימים מהופעת התסמינים".