איפה נענים להנחיות והיכן צריך למקד את האכיפה? המדינה ביקשה להבין זאת והטילה את המשימה על החברה של פרופ' דן אריאלי, מומחה עולמי לכלכלה התנהגותית, שהכינה למשרדי האוצר והבריאות ולמרכז השלטון המקומי מחקר מקיף. מהבדיקה שערך התברר - רמת הציות להנחיות מושפעת באופן ישיר מחומרת ההגבלות שמוטלות על הציבור. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ממצאי הבדיקה העלו כי בשני הפרמטרים העיקריים, עטיית מסכות ושמירה על ריחוק חברתי, הציבור שמר על ההנחיות בחודש מאי, אך מרגע שאושר המתווה לפתיחת המסעדות לישיבה ב-20 לחודש - הציות צנח דרמטית. לאחר הצהרת ראש הממשלה בנימין נתניהו בתחילת יוני רמת הציות החלה לעלות, אך העלייה המשמעותית בשני הפרמטרים חלה רק לקראת סוף החודש, לאחר שהודיעו על הכוונה להגדיל את הקנס על אי עטיית מסכה.

היענות הציבור לשמירה על ההנחיות (צילום: N12)
היענות הציבור לשמירה על ההנחיות | צילום: N12

לפי המחקר, עובדים במשרדים נענים פחות לעטיית מסכות מאשר במקומות עבודה אחרים ורק 51% בלבד מהם עוטים מסכות. הפער הגדול הוא בין במקומות עבודה שפועלים לפי התו הסגול, שבהם 71% עוטים מסכות, לכאלה שבהם אין תו סגול, ובהם רק 30% עוטים מסיכה. רק כ-35% שומרים על ריחוק במקומות העבודה.

עוד עלה מהמחקר כי צעירים מקפידים על ההנחיות פחות ממבוגרים - ככל שהגיל הממוצע במקום העבודה עולה, ביחס ישיר, עולה גם הציות להנחיות. הנקודה החיובית היא שבמפגש עם אוכלוסיות בסיכון, הציות להנחיות מזנק ל-59%.

יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, אמר בתגובה לנתונים: "הממשלה חייבת להעביר את סמכויות האכיפה לפקחים העירוניים, גם בחבישה של מסכות במרחב הציבורי. בלי אכיפה יש הפקרה אחת שלמה. תנו לנו לעשות את מה שאנחנו יודעים, לשמור על הבריאות של הציבור והתושבים שלנו".