צוות של חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים המליץ היום (ראשון) לממשלה לחכות עד לסוף השבוע כדי לראות אם העלאת המודעות, חובת חבישת המסכות וסגירת אולמות האירועים הועילו לבלימת ההדבקה. אם קצב ההדבקה הנוכחי יימשך, הבהירו החוקרים, יידרשו צעדים מחמירים לעצירת ההדבקה - ובהם הסגר מלא. עוד טענו כי לפי התחזית שלהם, עד סוף החודש ימותו כ-100 חולי קורונה נוספים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במסמך שהוצג בישיבה נכתב בין היתר: "מסתמנת התייצבות מסוימת בקצב התפשטות המגפה, אך עדיין לא במידה מספקת. בקצב ההכפלה הנוכחי, בתחילת השבוע הבא תידרש החלטה על החמרת צעדי המנע, כדי לבלום הידרדרות שעלולה להוביל לכשל ביכולת העמידה של מערכת הבריאות".

מחסומים שהוצבו במהלך הסגר על אשדוד
מחסומי "אזור מוגבל" באשדוד, בשבוע שעבר

בין צעדי המנע הנדרשים מנו החוקרים: "הסגרים אזוריים נרחבים ועד כדי הסגר מלא" ו"איסור מוחלט של התקהלויות בכל מקום סגור". לצד זאת, הבהירו כי "יש להמתין עד סוף שבוע זה ולאפשר בחינה של השפעת צעדי המנע שבוצעו החל מ-2 ביולי".

החוקרים הציגו בישיבה תחזית המבוססת על שיעור התחלואה הנוכחי וטענו: "קצב העלייה במאושפזים נתמכים נשימתית עולה בדומה לקצב העלייה במספר הנדבקים החדשים. מאז תחילת אפריל, מדד זה חוזה באופן אמין גם את התמותה הצפויה ואת העומס בבתי החולים", לכן, הסבירו, "התחזית היא לתוספת של כ-100 מתים נוספים עד סוף חודש יולי".

קורונה בישרל (צילום: נתי שוחוט פלאש 90, פלאש/90 )
תחזית קודרת: עוד 100 מתים עד סוף החודש | צילום: נתי שוחוט פלאש 90, פלאש/90

פרופ' רונית קלדרון-מרגלית מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית והדסה הסבירה: "מתחילת התפרצות הקורונה בישראל אנחנו מבצעים מעקב אחר נתוני החולים החדשים ונתוני התמותה. הנתון החשוב ביותר הוא מספרם של החולים במצב בינוני עד קשה. בניגוד למספר המאומתים שמושפע מכמות הבדיקות, נתון החולים במצב בינוני עד קשה איננו תלוי במספר הבדיקות שנעשות".

"עשרה ימים לאחר כל תקופת 'גזירות קורונה' שקיבלה הממשלה ראינו בלימה בעליית מספר החולים במצב בינוני-קשה", הוסיפה פרופ' קלדרון-מרגלית. "בתחילה, פתיחת המשק לא הובילה להתפרצות נרחבת אך נקודת המפנה הייתה בפתיחת אולמות האירועים שהובילה לשינוי דרמטי בקצב העלייה של החולים במצב בינוני-קשה. קצב ההכפלה של מספר החולים הללו עומד כיום על 12 יום. כלומר אם לא תהיה התמתנות, בעוד כשבועיים, יוכפל מספרם בישראל ויגיע לדגל האדום".

החוקרים החתומים על המסמך הם פרופ' ינון אשכנזי, פרופ' רן נירפז מהמרכז הרפואי הדסה, פרופ' דורון גזית, פרופ' רונית קלדרון-מרגלית, ד"ר מיכאל אסף ופרופ' נדב כץ ממכון רקח לפיסיקה ומבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית בירושלים.