סגר, הידוק מרוסן או אזורים אדומים וכתומים בלבד: במסגרת ישיבה מקדמית לקראת ישיבת הקבינט מחר, שהתנהלה הערב (רביעי) נשקלו אפשרויות שונות במטרה לבלום את העלייה בתחלואה בקורונה - לקראת תקופת החגים. הישיבה נערכה בנוכחות ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון גנץ, שר הבריאות אדלשטיין ופרופ' גמזו. כיצד תיראה תקופת החגים?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ההמלצה של משרד הבריאות היא לסגור את הכבישים הבין עירוניים בערב חג ראש השנה. כלומר, ייאסר המעבר בין ערים, וארוחות החג יוגבלו להשתתפות של עד 10 אנשים. עדיין קיים ויכוח אם תוגבל היציאה מהבית למרחק של עד 500 מטרים.

במקביל, נידונות 3 אפשרויות לבלימת התחלואה בקורונה: האפשרות הראשונה היא סגר כללי בדומה לזה שהוטל במדינה בחודש מרץ. אפשרות שנייה היא סגר כללי "לייט", שמוגדר כ"ריסון מהודק", משמעותו היא צמצום משמעותי של מקומות העבודה, סגירת בתי הספר, סגירת המסחר, וכן המסעדות והפנאי. חשוב לציין שמדובר בכל חודש החגים שבמהלכם, לפי ההצעה הזו - ייסגרו בתי המלון וכל אטרקציות האירוח.

עם זאת, קיימת הצעה מרוככת יותר של משרד האוצר ומשרד הביטחון, לפיה מדינת ישראל כולה תחולק לאזורים אדומים וכתומים בלבד. הצעד הזה יאפשר להשאיר את המסעדות, הקניונים והמסחר פתוחים אך עם הגבלה מאוד משמעותית של התקהלויות.

על פי ההערכות, בסופו של דבר הקבינט יצביע בעד אחת משתי האופציות: הריסון המהודק שבו תומך הפרויקטור גמזו או סגר כללי, שבו תומך שר הבריאות אדלשטיין. ההערכה היא שבתוך כשבועיים או שלושה שבועות מערכת הבריאות תגיע לקו האדום, כלומר בבתי החולים יאושפזו כ-700 חולים קשים. הפרויקטור גמזו התריע מעלייה בתחלואה במשך החגים, בעקבות ההתקהלויות שמאפיינו את המועדים הללו - מה שיכול להוות בעיה גדולה לקראת החורף.

גמזו נמנע מלהתחייב עד הרגע האחרון, נתניהו וגנץ לא הביעו דעה ברורה

על אף שגמזו תומך באופן עקרוני באופציית הריסון המהודק, הוא נמנע מלהכריז על האפשרות המועדפת עליו בפני השרים במהלך הישיבה. ככל הנראה, הפרויקטור מעדיף שלא להתחייב לנקוט בצעד מסוים עד הרגע האחרון.

רוני גמזו (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90, פלאש/90 )
פרופ' גמזו | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90, פלאש/90

על פי גורמים בסביבתו של פרופ' גמזו, הוא אומנם מתכוון להמליץ על החמרת ההגבלות בחגים, אבל הוא עדיין מתנגד לסגר מוחלט. במהלך דיון שקיים היום בזום עם חברי צוות הברמוטר, שמורכב מרופאים בכירים בבתי החולים ומונה על ידו כדי לייעץ לו במלחמה בהתפשטות הווירוס, הרימו כמה מהם דגלים אדומים. הרופאים הזהירו שאם לא יינקטו צעדים חמורים כבר עכשיו - בתי החולים עלולים להגיע למצב של ספיקה, כפי שהיה באיטליה.

הסיבה לכך שהפרויקטור עדיין מתנגד לסגר מוחלט בחגים, היא בגלל שהוא הוא חושב שאפשר עדיין לנסות ולהוריד את נתוני התחלואה גם בלי האמצעי הקשה הזה, וגם בגלל שהמערך של החקירות האפידמילוגיות עוד לא מוכן, ויהיה מוכן רק בנובמבר. החשש הוא שאם מערך החקירות האפידמיולוגיות לא יהיה מוכן כבר ביציאה מהסגר - תועלתו של הסגר תהיה מוגבלת.

בסביבתו של הפרויקטור מספרים שבדיוק לשם כך, הוא מפעיל כעת מאמצים גדולים על מנת שהמערך הזה יהיה מוכן כבר באמצע אוקטובר.  אחת האפשרויות שנשקלות היא הרחבה של הסגר הלילי לעוד ערים, ולהגבלות נוספת על התקהלויות בכל הארץ (על פי חלוקה לפי צבעי תוכנית הרמזור), אבל - חשוב להדגיש, על פי הפרויקטור -  אנחנו עדיין לא במקום של לבטל את ארוחת החג.

גם נתניהו וגנץ לא הביעו דעה ברורה עד כה והם כנראה מעדיפים לחכות קודם לגיבוש עמדתו של הפרויקטור. עם זאת, הדגיש השר גנץ כי אם יוחלט על הטלת סגר כללי במדינה - צריך להכין את הציבור חודש מראש.

בנימין נתניהו ובני גנץ (עיבוד: POOL)
נתניהו וגנץ | עיבוד: POOL

בנוגע למתווה התפילות בבתי הכנסת, אחת האפשרויות היא הכרזה על המדינה כולה ככתומה. צעד שכזה יאפשר קיום תפילות של 50 איש בשטח פתוח ו-25 בשטח סגור. למרות זאת, יש גורמים שהתנגדו להצעה הזו בנימוק שהיא מקלה מדי. בכל אופן, עבור הכנת מתווה שכזה נדרשת עזרה רבה מצד הרשויות המקומיות ולכן הכוונה היא לבקש מראשי הערים להקצות בחגים מבנים עירוניים ומבני חינוך כדי להימנע מתפילות המוניות.

הציבור לא משתף פעולה - האכיפה תוחמר

על פי המשטרה, עדיין לא הושג שיתוף פעולה עם האזרחים במילוי ההנחיות. לכן, הורה ממלא מקום המפכ"ל מוטי כהן להגביר ולהחמיר את האכיפה בכל 40 היישובים שבהם הוטלו ההגבלות. בכך מסמן מ"מ המפכ"ל את תום ה"אכיפה הסלחנית".

אכיפת הנהלים החדשים (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
החמרה באכיפת ההגבלות | צילום: פיטוסי , פלאש/90
במסגרת האכיפה המוגברת, יפוזרו חתונות שבהם ישתתפו יותר אורחים מעל המספר המותר. כמו כן, למארגנים ייפתחו תיקי חקירה פליליים וקנסות כבדים יוטלו על בעלי עסקים שיפעלו בניגוד להנחיות. במשטרה מתייחסים לפעולות האכיפה עכשיו כמעין פיילוט - לקראת מה שצפוי בחגים.

בתוך כך, המשטרה פיזרה הערב אירוע חתונה שבה השתתפו כ-100 אנשים, שהתקיים על גג מבנה בתוך שכונת רמות בירושלים. שכונה זו מוגדרת אדומה ומוטלות עליה הגבלות. בנוסף, קנסה המשטרה את המארגנת ב-5,000 שקלים.

במקביל, יחלו כ-500 חיילי צה"ל בפעילויות תגבור וסיוע למשטרה במסגרת החמרת האכיפה, זאת בעקבות הנחיית שר הביטחון גנץ. חיילים אלו מצטרפים לכ-4,000 חיילים בסדיר ובמילואים שכבר מסייעים בתקופת הקורונה למשטרה.