פחות אנשים יידרשו להיכנס לבידוד, אך תקופת הבידוד נותרת כפי שהייתה: מדיניות איתור הנדבקים בקורונה בישראל שונתה בסוף השבוע האחרון, כפי שבא לידי ביטוי במסמך עליו חתומה פרופ' סיגל סדצקי, ראש אגף שירותי בריאות הציבור היוצאת במשרד הבריאות. הסעיף העיקרי במסמך קובע שמהיום (ראשון) יבדוק המשרד באילו מקומות בארץ שהו חולי קורונה מאומתים לתקופה קצרה יותר מכפי שהוגדר בתחילה.  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
 

מה משמעות ההחלטה?

בעקבות ההחלטה, פחות אנשים יידרשו להיכנס לבידוד מהיום והלאה. לפני השינוי במדיניות, החקירות האפידמיולוגיות של משרד הבריאות בדקו עם החולה המאומת היכן היה ב-14 הימים שקדמו לגילוי על ההידבקות בנגיף - אלא שכעת, המיקומים שיועברו לשב"כ יכללו מידע רק על 10 ימים לאחור, מה שיוביל לכך שפחות אנשים יקבלו את הודעות הכניסה לבידוד. 


למי נוגעת ההחלטה?

ההחלטה נוגעת לעובדי משרד הבריאות שמבצעים את חקירות שרשראות ההדבקה. אין לה משמעות על מי שנמצא כיום בבידוד או כפי שנוהגים לחשוב בטעות - אין מדובר בקיצור ימי הבידוד.


קורונה בישראל, תל אביב (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
צילום: מרים אלסטר, פלאש/90



האם יש הבדל בין הדיווח של חולה עם תסמינים לבין חיובי ללא סימפטומים?

בהתאם לשינוי המדיניות של חקירות משרד הבריאות, חולה שחווה תסמינים יידרש לדווח היכן היה בארבעת הימים שקדמו לתחילת הופעת התסמינים - ולא יותר מכך. אם לחולה אין תסמינים, הוא יצטרך לדווח על מקומות בהם היה ב-7 הימים שקדמו לתוצאת הבדיקה החיובית ואם קיים ספק לגבי מתי הופיעו התסמינים, החולה המאומת ידווח היכן היה ב-10 הימים האחרונים. בשלושת המקרים מדובר בקיצור טווחי הבדיקה שעמדה עד היום על 14 ימים.


האם יש שינוי גם למי שנודע לו שהיה מגע של חולה מאומת?

התשובה היא חד משמעית לא. יש להישמע להוראות הבידוד כפי שהיו עד היום. אם קיבלתם הודעה על כך ששהיתם ליד חולה מאומת ובה אתם נדרשים להיכנס לבידוד עד לתאריך מסוים, יש להשלים אותו במלואו. 


איך זה קשור לימי הבידוד?


אין קשר לימי הבידוד


קורונה בישראל - תל אביב (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
קורונה בישראל - תל אביב | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90


האם על הפרק גם קיצור ימי הבידוד?


מחקרים שנעשו על נגיף COVID-19 מגלים כי תקופת הדגירה של הנגיף עד להופעת תסמינים נמשכת עד לכ-14 ימים. במקרים נדירים יותר, הופיעו תסמינים גם לאחר יותר משבועיים מאז החשיפה לנגיף. על כן, בכל רחבי העולם בו נהוגה תקופת בידוד, הוחלט על תקופה של 14 ימים - וכך גם בישראל. נכון להיום, לא עומד על הפרק קיצור בימי הבידוד.


בשל העומס הרב: לא כל מי שירצה להיבדק יוכל  

וגם מדיניות הבדיקות משתנה. בשבוע שעבר פרסמנו כאן כי למרות מדיניות שר הבריאות החדש, יולי אדלשטיין, לפיה כל מי שהיה בסביבתו של חולה מאומת, גם אם לא חווה תסמינים כלשהם, יבצע בדיקת קורונה - המדיניות הזו צפויה להשתנות, זאת בשל העומס הרב שנוצר על הגורמים המעורבים בתהליך. 

המדיניות המונהגת כעת היא שאדם שאין לו תסמינים, גם אם היה במגע עם חולה מאומת, לא יקבל בדיקה לקורונה. המקרה היחידי שיוכל אדם ללא תסמינים לקבל בדיקת קורונה זה רק אם הוא שוהה באותו הבית עם חולה אחר. 

בדיקת קורונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מדיניות הבדיקות משתנה אף היא | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90


"מדובר בשינוי מבורך", אמר גורם באחת מקופות החולים, שהחלו לבצע בדיקות לפי המדיניות החדשה. "עניין הבדיקות יצא מפרופורציות והעומס הוא בלתי נסבל". מצד שני, "לעבוד" על המערכת יהיה משהו נורא פשוט, כפי שקרה במהלך הגל הראשון, כל אדם שירצה לקבל בדיקה לגילוי הנגיף פשוט יוכל להגיד שחוש הטעם והריח שלו נפגע או שהוא לא מרגיש טוב.