מנתונים רשמיים שהגיעו לידינו, אנו חושפים הערב (שישי) לראשונה נתון מדאיג ביותר - כמעט מחצית מהישראלים שנדבקו בקורונה דיווחו על אפס מגעים בחקירה האפידמיולוגית שלהם. המשמעות של הנתון הזה היא גדולה בשל העובדה שהחקירות האפידמיולוגיות הן אחד הכלים החשובים במאבק בנגיף ובקטיעתן של שרשראות ההדבקה. בנוסף, מתוך 380 אלף מחוייבי בידוד, 160 אלף לא נמצאים תחת מעקב של משרד הבריאות כך שלא יודעים אם הם אכן שומרים על ההנחיות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גורמים האמונים על מערך קטיעתן של שרשראות ההדבקה מספרים כי נכון לאתמול, מבין כל המאומתים שעברו חקירה אפידמיולוגית, 45% דיווחו על אפס מגעים, כלומר שאף אדם בקרבתם לא צריך להיכנס לבידוד. המשמעות האמתית של הנתון הזה היא שישראלים רבים פשוט מסרבים לשתף פעולה עם הגורמים שאחראיים על החקירות ובכך פוגעים באופן דרסטי במערך הלאומי לקטיעת שרשראות ההדבקה.

על פי אותם גורמים, כדי שקטיעת שרשראות ההדבקה תצליח, על מערך החקירות האפידמיולוגיות לזהות בין 15 ל-18 מגעים (זהו תחקיר אופטימאלי). היום המצב שונה מאוד – מערך החקירות מצליח להגיע לממוצע של חמישה מגעים בלבד.

אחד הפתרונות עליהם מדברים הוא ללכת בעקבות המגמה העולמית ולבקש לקצר את ימי הבידוד למאובחנים ולמי שבא במגע עם חולה מאומת. אם יהיה בידוד קצר יותר – הציפייה היא שיותר אזרחים ישתפו פעולה ובכך מערך קטיעת שרשראות ההדבקה יהפוך לאפקטיבי יותר.

באוגוסט, כשהחליטו להקים בצה"ל מערך שייתן יד באיתור המגעים של חולי קורונה, נערכו לבין 300 ל-400 מאומתים ביום, אולם בשל המספרים הגבוהים שנרשמו בשבועות האחרונים, המערך נתקל בקשיים, אולם בצה"ל כבר החלו בהכנות לניהול מחדש של המערך. גם אם המערך יהיה מוכן עד נובמבר כפי שמעריכים, הבעיה היא עדיין שיש שתי בעיות מרכזיות – אכיפה ושיתוף הפעולה של הציבור.

את הזלזול של הציבור הישראלי בהנחיות ניתן לראות גם דרך הנתון הבא: כ-160 אלף מחוייבי בידוד, מתוך 380 אלף בסך הכל – לא נרשמו באתר משרד הבריאות. בנוסף, רק 436 דוחות ניתנו בעשרת הימים האחרונים למפרי בידוד, מספרים נמוכים מאוד ביחס למספר ההולך ומאמיר של נדבקים בישראל.