העלייה המדאיגה במספר חולי סוכרת סוג 2 בארה״ב וברחבי העולם מאלצת מומחים למצוא פתרונות חדשים למניעת התפתחות המחלה. כעת מתברר שללחץ יש קשר הדוק אליה: מחקר שנערך בבית הספר לרפואה באוניברסיטת מדינת אוהיו, ופורסם במגזין Psychoneuroendocrinology, גילה כי להורמון הלחץ קורטיזול יש השפעה מסוימת על רמות הסוכר בדם.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

קורטיזול הוא הורמון שמשתחרר בגופנו באופן שוטף במצבים של מתח ולחץ: ״אצל אנשים בריאים, ריכוז הקורטיזול משתנה באופן טבעי לאורך היום״, אומר האנדוקרינולוג ומנהל המחקר ג׳ושוע ג׳יי ג׳וזף, ״הוא עולה בבוקר וצונח בערב. אבל במשתתפי המחקר שלנו, שסבלו מסוכרת סוג 2, הריכוז היה שטוח וקבוע לאורך היום ולווה ברמות גבוהות של גלוקוז״.

סוכרת (צילום: shutterstock)
בייחוד לחולי סוכרת | צילום: shutterstock

מה זה אומר? מחקרים קודמים הוכיחו קשר בין רמות נמוכות של קורטיזול בדם ובין לחץ ודיכאון, מה שהופך את השמירה על רמת סוכר קבועה בדם לבעייתית במיוחד. ״רוב האנשים שיש להם סוכרת סוג 2 יודעים מה החשיבות של פעילות גופנית קבועה, דיאטה בריאה ומנוחה מרובה. אבל הקלת מתחים היא אלמנט קריטי שלפעמים נשכח מהטיפול במחלה״, הוא אומר.

לכן, לטענת ג׳וזף, חשוב למצוא דרכים אפקטיביות כדי להקל מתחים כדי לשמור על רמה תקינה של סוכר בדם. ״בין שמדובר בשיעור יוגה, הליכה קלה או קריאת ספר, חשוב למצוא פעולות שמסייעות לכם להירגע, בייחוד אם יש לכם סוכרת סוג 2 או שאתם בקבוצת סיכון לפתח את המחלה״.

עוד ב-mako בריאות:
>> הפעילות הזאת יכולה להגן עליכם מפני הקורונה
>> המזון הזה מוריד את מפלס החרדה ומעלה את מצב הרוח

צוות החוקרים כבר החל לעבוד על מחקר המשך, שמתמקד במיינדפולנס ומודעות קשובה כאמצעי להפחתת רמת הסוכר בדם: ״אבל זו לא הדרך היחידה להפחתת לחצים, וחשוב למצוא משהו שאתם יכולים ליהנות ממנו ולהפוך אותו לחלק משגרת החיים שלכם״. כמו שמנים ריחניים, סשנים קצרים של מדיטציה ונשימות עמוקות, ואפילו אינטראקציה עם בעלי חיים.