עם כניסתו של הנגיף לחיינו, יציאה מהבית עבור אוכלוסיות מסוימות הפכה לסכנת חיים של ממש, בטח ובטח הגעה לבית החולים. על כן, בתי החולים עושים מאמצים למצוא פתרונות טכנולוגיים שיאפשרו לערוך פרוצדורות רבות יותר ללא יציאה מהבית. פרוצדורה אחת כזו היא ספירת הדם שמהווה תנאי מקדים לטיפולים מצילי חיים רבים, בין השאר אצל חולים אונקולוגיים שהם במקרה גם קבוצת סיכון לקורונה. למזלם של חולים אלו, בזכות פיתוח של החברה הישראלית SIGHT ורוח היוזמה של בית החולים איכילוב - הם יוכלו להיבדק בביתם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

הליך בדיקת ספירת הדם הסטנדרטית קיים כבר כ-150 שנים, אך הוא לא עבר עדכונים משמעותיים מאז הומצא. כדי לבצע בדיקה זו, נדרש איש צוות רפואי מוסמך שיידע לאתר ולקחת דם באופן בטוח מווריד המטופל, אז נשלחת דגימת הדם למעבדה המרכזית ושם מתבצעת בדיקת הדגימה במכשירים גדולים, יקרים ומסורבלים. המטופל נאלץ להמתין שעות ארוכות ולעתים מספר ימים עד לקבלת התוצאות.

בדיקת דם (צילום: Alexander Raths, shutterstock)
לא יצטרכו להגיע לבית החולים. אילוסטרציה | צילום: Alexander Raths, shutterstock

אך ב-2019 עשתה SIGHT הישראלית מהפכה בעולם בדיקות הדם כשהציגה את הפיתוח שלה, ה-OLO, מכשיר המצויד בטכנולוגיה מבוססת בינה מלאכותית שמאפשרת ספירת דם על בסיס מעט מאוד דם. כבר אז קיבל כתב הטכנולוגיה של החדשות הצצה ראשונה לאופן שבו עובדת הבדיקה, ואף זכה לבדוק את המכשיר, שעמד יפה במבחן ההשוואה לבדיקת ספירת הדם הרגילה.

המכשיר הפך לקריטי בימי הקורונה

מאז אושר מכשיר ה-OLO על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA), ונמכר לבתי חולים ולמרפאות בישראל וברחבי העולם. אולם מעבר לשיטה החדשנית, הדורשת שתי טיפות דם בלבד כדי לבצע ספירת דם מלאה, יש למכשיר ה-OLO יתרון מכריע שהפך קריטי אף יותר בימי הקורונה: הגודל שלו. מכשיר הבדיקה קטן ונייד במיוחד.

מכשיר ספירת הדם של חברת SIGHT (צילום: באדיבות חברת SIGHT)
מכשיר ספירת הדם של חברת SIGHT | צילום: באדיבות חברת SIGHT

עם פרוץ משבר הקורונה הבינו גם בקהילה הרפואית כי יוכלו להיעזר במכשיר החדשני. בשלהי חודש מרץ, בבית החולים איכילוב, הגיעו למסקנה שמימוש הפוטנציאל הגלום ב-OLO הוא משהו שחייבים לבחון בהקדם. פרופ' עירית אביבי, מנהלת המערך ההמטולוגי, יצרה קשר עם SIGHT כדי לבדוק אם המכשיר מסוגל לבצע בדיקות ברכב, מה שייתר את הצורך בזימונו של המטופל הפגיע לבית החולים.

אחרי פיילוט מוצלח שביצעה החברה, קיבל המכשיר הנייד את השם Ride OLO. כיום ניתן לבצע ספירת דם למטופלים בבתיהם ולקבל את תוצאות הבדיקה תוך דקות אחדות. הפרוצדורה הקלה והמהירה ורמת הדיוק של הבדיקה מאפשרות להימנע מחשיפה מיותרת ומסוכנת לנגיף ולהמשיך את הטיפול הרפואי בבית. בימים אלו מדובר בצעד שעשוי להציל חיים, אך השימוש במכשיר עדיין לא הוטמע בכל בתי החולים.

"כל רגע שאני יכולה לא בבית החולים – אני שמחה"

כדי להבין את המשמעות שיכולה להיות לפיתוח הישראלי עבור חולים רבים כל כך כדאי לשמוע זאת מהחולים עצמם. אחת מהם היא פטריסיה, שמטופלת במחלקה ההמטולוגית בהדסה עין כרם בשנתיים האחרונות. בתחילת תקופת הטיפול הייתה מגיעה פטריסיה לאשפוז יום, פעם בשבוע, במשך 7 חודשים, אך לאחרונה תדירות הטיפולים ירדה לפעם בחודש בלבד.

בימים שבהם היא מגיעה לבית החולים פטריסיה מקבלת טיפול מציל חיים. עד לאחרונה היא הייתה נדרשת לעבור לפני הטיפול עצמו את הליך ספירת הדם המתיש, שעל בסיסו יודע הרופא להעריך אם המטופל יוכל לעמוד בטיפול מבחינה פיזית. מרגע לקיחת הדם, הייתה מחכה פטריסיה כ-4 שעות לקבלת תשובה. בזמן הזה היא הייתה ממתינה במחלקה בתקווה לקבל את אישור הרופא ולהתחיל בהכנת הגוף לטיפול הכימי והביולוגי.

כאילו כל זה לא קשה מספיק, עכשיו, כשהקורונה מרחפת מעל כל יציאה מהבית, ליום הטיפולים הזה נוספת גם הסכנה והחרדה להידבק בנגיף, שיכול לפגוע בה בצורה קשה ביותר. בגלל החשש הזה לבדו מספרת פטריסיה כי היא נאלצה לוותר על מספר טיפולים. "כשאני יושבת במחלקה אני מרגישה שאני בסיכון", סיפרה ל-N12. "כל דקה שבה אני נמצאת במחלקה - מסכנת אותי. גם הרופאים מודעים לזה, הם מבינים שזה מצב אבסורדי, אבל אלה הם התנאים שבמסגרתם הם נאלצים לפעול".

הפיתוח הישראלי ושימוש נרחב בו היו יכולים לסייע, ואולי אפילו להציל את חייהם של חולים כמו פטריסיה. "אילו הייתי יכולה לקבל את התוצאות תוך 10 דקות, זה היה משנה הכל", הסבירה. ואכן, קיצור יום האשפוז בכמה שעות לא רק היה מקטין את הסיכוי של החולים להידבק, הוא גם עשוי היה לאפשר להם לא להיכנס כלל לבית החולים ובעיקר למנוע מחולים שזקוקים לכך לוותר על טיפולים חשובים.