במהלך השבועיים האחרונים נלחמו בבתי החולים 'שניידר' ו'מאיר' על חייהם של שני תינוקות בני פחות משנה שחלו בדלקת קרום המוח בעקבות הידבקות בחיידק נדיר. החיידק נעלם מישראל כבר לפני כ-30 שנה בשל חיסון שמצוי בסל הבריאות, אך הורי התינוקות הללו החליטו שלא  לחסן את ילדיהם. אחת התינוקות, בת שמונה חודשים, הגיעה למיון בהכרה חלקית ובמצב קשה. כעת הוריה מכים על חטא: "מתחרטים שלא חיסנו את הילדה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ג', אבא של הילדה סיפר בשיחה עם N12 על ההחלטה שלא לחסן את ביתם, ועל החרטה. "יש לנו תאומות בנות 8 חודשים, הן לא חוסנו מכיוון שנחשפתי למידע המתנגד לחיסונים", סיפר. "בדיעבד אני מתחרט שלא חיסנתי את הילדה, דבר כזה לא היה קורה אם היא הייתה מחוסנת".

עברנו גיהנום. לדעת שהבת שלך בסכנת חיים"

ג', אבי התינוקת

 

האב סיפר איך התחיל הכול, ועל רגעי החרדה בבית החולים. "לפני כשבועיים לאחת מהן, עלה החום ולקחנו אותה לקופת חולים", סיפר. "בתחילה אמרו לנו שמדובר בדלקת אוזניים, קיבלנו אנטיביוטיקה אבל החום לא ירד. באחד הלילות היא החלה להקיא ובלי לחשוב פעמיים לקחנו אותה לחדר המיון בבית החולים מאיר".

עם ההגעה למרכז הרפואי, הובהלה התינוקת לטיפול נמרץ ילדים: "הבנו שהבת שלנו בסכנה. הפסיכולוגית של בית החולים הכינה אותנו לכך שהרע מכל יכול לקרות. היינו במירוץ נגד השעון ולמזלנו הילדה הראתה חיוניות והיה שיפור משמעותי. שנינו אקדמאים, עם מודעות גבוהה לבריאות. מה שעברנו היה מבחינתי גיהנום, אחד הדברים הגרועים שעברתי בחיי: לדעת שהבת שלי הייתה בסכנת חיים".

תינוק בטיפול רפואי בבית חולים (צילום: RF123, חדשות)
תינוק בטיפול רפואי בבית חולים. ארכיון | צילום: RF123, חדשות

הרופאים אבחנו שבת ה-8 חודשים סובלת מדלקת קרום המוח שנבעה מהידבקות בחיידק "המופילוס אינפלאונזה b", שהיה שכיח בתחלואת ילדים בישראל בשנות ה-80, אך בשלושים השנים האחרונות, הידבקות ממנו היא נדירה בשל הימצאות חיסון נגדו בסל הבריאות.

"התינוקת הגיעה במצב מסכן חיים"

"התינוקת הגיעה אלינו במצב מסכן חיים עם חום גבוה, אפטיות, הקאות מרובות וישנוניות יתר", הסבירה ד"ר דגנית אדם כהן, מנהלת יחידת טיפול נמרץ ילדים במרכז הרפואי מאיר מקבוצת כללית. "בבדיקות שערכנו לה התברר כי היא סובלת מדלקת חיידקית שבעבר נחשבה לדלקת קרום המוח השכיחה ביותר בקרב ילדים".

"החיסון יעיל מאוד כנגד חיידק זה, ושכיחות הופעת זיהום חיידקי כה חמור בתינוקות, יורד משמעותית כבר אחרי קבלת שתי מנות החיסון הראשונות"

פרופ' אבי בילבסקי

היא הוסיפה: "מאז 1994 כשהחל להינתן חיסון בשגרה אליה החל מגיל חודשיים, אנו כמעט לא רואים מקרי הידבקות בחיידק. במהלך 15 שנות עבודתי לא נתקלתי עד היום בדלקת חמורה כזו כתוצאה מחיידק זה. לשמחתנו בזכות הטיפול, מצבה התייצב והיא שוחררה לביתה".

בצירוף מקרים מטריד, אושפז במקביל ביחידת טיפול נמרץ ילדים במרכז שניידר תינוק בן 7 חודשים מבני-ברק בשל אותו חיידק. גם הוא לא חוסן בחיסוני השגרה וזאת בשל החשש להגיע לטיפת חלב בימי הקורונה והוא סובל מנזקים בלתי הפיכים בעקבות הדלקת. כעת הוא מאושפז במחלקת הילדים ומקבל טיפול אנטיביוטי ממושך בעקבות נזקים שנגרמו לו בראייה ובשמיעה.

פרופ׳ אפי בילבסקי, רופא בכיר במחלקת ילדים ג׳ ומומחה למחלות זיהומיות במרכז שניידר לרפואת ילדים, הסביר: "חיסון לזן זה ניתן לתינוקות במסגרת חיסוני השגרה בטיפת חלב, בגילאי חודשיים, 4 חודשים, 6 חודשים ושנה. החיסון יעיל מאוד כנגד חיידק זה, ושכיחות הופעת זיהום חיידקי כה חמור בתינוקות, יורד משמעותית כבר אחרי קבלת שתי מנות החיסון הראשונות. העובדה כי בימים אלו אנו שומעים על שני תינוקות באותו הגיל, שלא היו מחוסנים לחיידק ונמצאים במצב קשה מדגישה את החשיבות האדירה להעלות מודעות לחיסונים בקרב ההורים".