שיעורי התחלואה היומית שבהם עומדת ישראל כרגע הם ללא ספק חסרי תקדים, גם ברמה גלובלית. בהשוואה לכל מדינות המערב, בישראל יש כרגע את מספר הנדבקים הגבוה ביותר, אולי למעט ארה"ב, והנתונים ממשיכים לטפס. ברגע שפותחים את המשק לחלוטין ולא יוצרים שום מגבלות למרות מגמת עליה בתחלואה, אי אפשר לצפות שהמחלה לא תמשיך להתפשט. אז מה אפשר לעשות כדי לשנות את המצב בעת הזו, באופן מיידי?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

הצעד הראשון שאפשר לנקוט בו הוא החלת מגבלות על התקהלויות. ראינו את זה גם בתוצאות החקירות האפדימיולוגיות - אירועים המוניים, חתונות ושמחות הן גורם מרכזי בהתפשטות המחלה.
הרכיב השני הוא שמירת מרחק, שתלוי בכל אחד מאיתנו. שמירה על 2 מטר היא משימה מאוד קשה ביום יום, אבל בעת הזו כל אחד מחויב לקחת אחריות, לשמור על המרחק ולהגן על עצמו, וזאת בנוסף למסיכה והיגיינת הידיים.

בכל בנוגע להתנהגות היומיומית, צריך להבדיל בין שתי אוכלסייות שונות: הצעירים נוטים פחות להתחשב במגבלות ונדבקים בשיעורים גבוהים, כי הם חושבים שהם חסינים - וזו טעות, משתי סיבות: תופעות הלוואי וסיבוכי המחלה טרם התבררו עד תום, גם אצל צעירים, והם גם מדביקים מבלי דעת ולעתים ללא תסמינים, את האוכלוסייה המבוגרת ואת האוכלוסייה שנמצאת בסיכון.

בגל התחלואה הקודם הראינו במהדורה את המודל של מכון כללית למחקר, שכלל מספר מחלות כרוניות ועזר לאנשים להבין את רמת הסיכון שלהם. כעת המודל הזה שוכלל, וננסה להסביר איך ידע כל אדם האם הוא נמצא בקבוצת סיכון?

חישוב נקודות הסיכון האישיות על פי שיטת הנקודות

גורמי הסיכון הם: אשפוז ב-3 שנים האחרונות (למעט לידה, נקודה לכל אשפוז), השמנת יתר (BMI<30), סוכרת, מחלת כליות, מחלת כבד כרונית, מחלה נוירולוגית, מחלת לב וכלי דם, מחלה ממארת פעילה, דיכוי חיסוני (מחלה או תרופה הגורמת לדיכוי מערכת החיסון), מחלת ריאות חסימתית כרונית, ומחלת ריאות חסימתית כרונית או עישון מצטבר מעל 10 שנים. כל אחד מגורמי הסיכון הללו שווה נקודה אחת.

סכימת הנקודות מאפשר לדעת באיזו קבוצת סיכון אתה נמצא. מיהם האנשים בקבוצת הסיכון הגבוה, להם סיכוי של 15% לחלות במחלה קשה באם ידבקו?  מדובר בבני 70 עם 0 עד 3 נקודות סיכון, בני 50 עד 69 עם שתי נקודות או יותר ושאר הגילאים, מגיל לידה עד גיל 49, אם יש להם 4 נקודות או יותר. כל אלו, לאור גורמי הסיכון, צריכים לעשות מאמץ שלא להיחשף ולא להידבק. כי הם עשויים למצוא את עצמם לוקים בקורונה שתסתבך. עליהם לנהל נכון את הסיכונים, להימנע מפעילות מסכנת - בהתקהלות או מגע הדוק עם קהל.

הקבוצה בסיכון המירבי, הם בני ה-70 ומעלה שיש להם 4 נקודות ויותר. הם בעלי סיכוי של 33% לחלות במחלה קשה אם ידבקו. ובכך נגזרות ההמלצות אליהם: עד כמה שניתן, תישארו בבית. כל יציאה למרחב הציבורי, כל מפגש עם אדם שהוא איננו מהמשפחה הגרעינית הוא סיכון מיותר שלא כדאי לקחת בעת הזו.

ומי שלא נמצא בקבוצות הסיכון הגבוה? עליו להקפיד על ההנחיות של שגרת הקורונה - ריחוק, מסכה, היגיינת ידיים והשארות בבית בכל תסמין. ואם מישהו מבני משפחתו שייך לקבוצת הסיכון - נדרשת הפעלת זהירות מונעת יתרה, והימנעות מנטילת סיכונים וחשיפה למגע קרוב לכל אדם ככל הניתן.