את אחד הסיורים הראשונים שלו בחר פרופ' רוני גמזו, ממונה הקורונה, לעשות בערים ה"אדומות", רובן של המגזר החרדי. לאחר הסיור גמזו ריכז את נציגי עיריית אלעד, המשטרה, משרד הבריאות ופיקוד העורף לישיבה סגורה בניסיון לנתח את העלייה התלולה מאז היציאה מהסגר. מההקלטות עולה שגם עכשיו, חמישה חודשים מפרוץ המגפה, המדינה עדיין לא מצאה את הדרך לסייע לאוכלוסייה החרדית בהתאם לצרכיה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

פרופ' גמזו: "קודם כל הסגר היה אפקטיבי, למה הייתה קפיצה (במספר החולים)?".

נציג עיריית אלעד: "עד לימי הסגר כל חולה במערכת החינוך שלחנו לבדיקה וגילינו את כל החולים הא-סימפטומטיים. שבועיים אחרי זה אנשים הפסיקו לעשות בדיקות והדבירו בתוך הקהילה במהלך הסגר. ברגע שהפסיקו לעשות בדיקות לא יכולנו לסגור מעגלים".

פרופ' גמזו: "אני מבין שזה היה סגר נושם?".

נציג עיריית אלעד: "עמדו לך 400 איש בתחנת אוטובוס ביציאה מהעיר. הרגשנו שדווקא המגבלה גורמת לצפיפות, מעין חממה של חולים".

פרופ' גמזו: "אז מה ההסבר שלכם לעלייה בתחלואה?".

נציג עיריית אלעד: "אנחנו חושבים א' מדגרה, יצרנו מדגרה".

גמזו בסבב ערים
גמזו בסבב ערים

מהקלטות הישיבה מתברר שגם פרופסור גמזו וגם בכירי עיריית אלעד חושבים שיש לשנות את השיטה. לא עוד שליחת חולים באיחור למלוניות קורונה ייחודיים, אלא סגירת בתים - והיה מי שהציע גם לרתך דלתות.

פרופ' גמזו: "מבחינת האפקט אני הייתי רוצה שלא יצאו מהבית".

ישראל פרוש, ראש עיריית אלעד: "אני אענה לך. אנחנו העירייה יודעים להיות במצב שנועלים אנשים בבתים ולוקחים להם את המפתחות".

פרופ' גמזו: "אז למה לא עושים את זה?".

ישראל פרוש, ראש עיריית אלעד: "כי מי יקנה להם את האוכל? מי ייתן להם כל מה שצריך? זה משפחות של עשרה ילדים".

פרופ' גמזו: "זאת פעולה שפיקוד העורף יכול לעשות".

ישראל פרוש, ראש עיריית אלעד: "ביום שאתן לך את הרשימה של כל בני המשפחה ותכניס לי אותם לבידודים הוא יידע לפעול מולם. יש לי שוטרים פה, הם יקרעו להם את הצורה. יש פה צבא, הם יודעים לעשות את העבודה. קנס של 3,000 שקל למשפחה והם לא יוצאים מהבית".

סגר על שכונות באלעד (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
סגר על שכונות באלעד. ארכיון | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

לקראת סיום הישיבה גילה גמזו כי מחדל החקירות האפידמיולוגיות משפיע על המגזר החרדי הרבה יותר מהשאר. מספר החולים עולה בקצב מהיר, אבל מספר המבודדים שמסביב משום מה נותר נמוך.

ישראל פרוש, ראש עיריית אלעד: "כשבן אדם חולה, לוקח יום עד שהוא מקבל את הבדיקה, יום אחד, והדביק את הילדים. שנים עד שמקבל חזרה את התשובה, עוד 48 שעות, בארבעת הימים האלה הוא הדביק את כל הבית. אם יש לך 549 חולים, ובממוצע במשפחה יש פה 7, אך יש לי רק 253 מבודדים? הבן אדם חולה, איך המשפחה שלו לא מבודדת?".