שיתוף פעולה הודי-ישראלי למאבק בקורונה: כפי שפורסם לראשונה ב-N12, בשבועות הקרובים תצא משלחת ישראלית לתת היבשת כדי לקחת חלק במבצע משותף של סטארטאפים ישראליים, משרדי ממשלה וממשלת הודו. מטרת המבצע: יישום ופיתוח של טכנולוגיות חדישות ומתקדמות במיוחד למאבק בנגיף הקורונה. ראש מפא"ת שמשתתף במבצע אמר: "זה שיתוף פעולה עם ההודים שנותנים לנו משאבים". שגריר ישראל בהודו אמר: "עם פרוץ המגפה ההודים סייעו לנו, כעת אנחנו עוזרים להם".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"למבצע הזה שותפים משרדי הביטחון, החוץ והבריאות וגם מפא"ת", אמר ד"ר גולד. "הוקם מרכז לאומי ליישום ופיתוח של טכנולוגיות למלחמה בקורונה ואנחנו מספחים יחד עם סטארטאפים ישראלים, יכולת של בדיקה מהירה לגילוי קורונה".

הקורונה בהודו (צילום: רויטרס_)
הקורונה בהודו | צילום: רויטרס_

אלו ארבעת הפיתוחים שונים שייבדקו:

ניתוח גלי קול: בדיקה קולית מקוונת, מבוססת בינה מלאכותית, שמטרתה לזהות חשד להימצאות נגיף הקורונה והידרדרות במערכת הנשימה, באמצעות ניתוח קולו של האדם בלבד וזיהוי שינויים האופייניים לקול של חולה בנגיף.

בדיקת ינשוף: זיהוי מבוסס גלי טרה-הרץ- הפרויקט לגילוי קורונה בנשיפה הינו פרויקט עתיר ידע ומורכב המשלב את קצה הטכנולוגיה בתחומי הספקטרוסקופיה בטרה-הרץ, חומרים ובינה מלאכותית.  השאיפה היא להיות מסוגלים לגלות את הנגיף ואת תוצריו בנשיפה של אדם לאחר סריקה ועיבוד קצר ברמת אמינות גבוהה מאוד.  לכשהמוצר יוגדר כמבצעי, הוא צפוי להסיר חסמים טכנולוגיים משמעותיים באבחון בנשיפה , דבר שעשוי לחולל מהפכה בעולם האבחון הרפואי. לצורך הבדיקה פותחה ערכת דיגום סטרילית, הנוטלת דגימת נשיפה ואחרי ניתוח באמצעות בינה מלאכותית ניתן יהיה לזהות נוכחות של הווירוס.

זיהוי איזותרמי: שיטה ביוכימית המאפשרת את זיהוי הנגיף בדגימת רוק. פותחה ערכת דגימה זולה לייצור, המזהה את נוכחות הנגיף בעזרת תגובה כימית לחימום של כ-60 מעלות. הערכה מתאימה לשימוש ביתי ונותנת תוצאה בתוך 30 דקות.

חומצות פוליאמיניות: שיטה ביוכימית המאפשרת זיהוי חלבונים בתוצרי נגיף הקורונה הנאספים בדגימת רוק. באמצעות מכשור מתאים, ניתן לבצע ניתוח של הדגימה תוך מס' דקות.

דני גולד (צילום: פלאש 90)
ראש מפא"ת, ד"ר דני גולד | צילום: פלאש 90

 

ראש מפא"ת הוסיף: "כרגע לוקח לנו יום עד יומיים להציג תוצאה ואנחנו רוצים לפתח יכולת להגיע לתוצאה בתוך דקות בודדות. זה דבר שיאפשר להמונים לעשות בדיקות במקביל וברמת דיוק גבוהה". גולד הוסיף כי  "הפיתוחים יותאמו לשדות תעופה, לקניונים, לתחבורה ציבורית וכו' ויאפשר לפתוח את המשק".

"אנחנו עובדים במקביל על כמה טכנולוגיות לבדיקות מהירות", הסביר ראש מפא"ת. "הניסוי בהודו יאפשר לבדוק מספר גדול מאוד של חולים עם הטכנולוגיות האלה - לפחות עשרת אלפים חולים ייבדקו וכך נוכל לבדוק את היכולות והאמיניות של הטכנולוגיות החדשות".

בדיקת קורונה (צילום: החדשות 12, החדשות12)
בדיקת קורונה | צילום: החדשות 12, החדשות12

שגריר ישראל בהודו, רון מלכה גם התייחס לניסוי המשותף ואמר: "יחד עם המשלחת המחקרית אנחנו שולחים גם ציוד מתקדם שפותח למלחמה בקורונה. זה סיוע להודו שם נלחמים במגפה כמונו כי יש להם קצב הדבקה גבוה ואנחנו שולחים להם לבתי חולים ציוד לטיפול מרחוק ותוכנות מתקדמות לשליטה ובקרה. ההודים סייעו לנו בחומרי גלם ובתרופות כשהיינו צריכים בתחילת הגל הראשון וגם בחילוץ ישראלים והקשר הזה חשוב. אנחנו עוזרים לחברים והקשר מתחזק תחת המשבר".

שר הביטחון בני גנץ אמר בתגובה: "משרד הביטחון כולו מגויס למאבק בקורונה. אנו מקווים כי המחקר והפיתוח המאומץ שמובילה מפא"ת, יחד עם האקדמיה והתעשיות המצוינות שלנו, יביאו לפריצת דרך שתשנה את האופן שבו אנו מאבחנים את הנגיף ונלחמים בו, ויהיו 'שובר שוויון' בהנעת הכלכלה מחדש".

בני גנץ וגבי אשכנזי במליאת הכנסת  (צילום: ערוץ הכנסת)
שר הביטחון ושר החוץ במליאת הכנסת | צילום: ערוץ הכנסת

שר החוץ גבי אשכנזי אמר בתגובה: "מתחילת משבר הקורונה העולמי משרד החוץ פועל לקידום שיתופי פעולה בינלאומיים ומתן סיוע להתמודדות עם המגיפה. אני רואה חשיבות עצומה בשיתוף הפעולה עם הודו במאבק בקורונה. המבצע הזה מעביר מסר של ידידות וסולידריות ומהווה הזדמנות לשיתוף פעולה מדעי וטכנולוגי ייחודי שיכול לסייע לישראל, להודו ולעולם כולו להתמודד עם המגפה ועם המשבר הכלכלי המתלווה אליה. אני מודה לאנשי משרד החוץ שיזמו את המבצע וריכזו ההכנות והוצאתו אל הפועל".