ברקע אישור "תוכנית הרמזור" אתמול בקבינט הקורונה, מנהל תוכנית "מגן ישראל" פרופסור רוני גמזו אמר היום (חמישי) בתדרוך עיתונאים כי המטרה היא להוריד את מספר הנדבקים היומי למאות עד לאחד בספטמבר. גמזו אמר גם שמצב התחלואה בישראל הוא מהקשים בעולם והוסיף שלמרות זאת בשלב זה לא מתוכנן סגר. המסר שלו לטיפול בקורונה: "במקום סגר מלמעלה, אני רוצה סדר - שותפות מלמטה של כולנו".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"המטרה להוריד את התחלואה לכיוון של מאות עד ספטמבר", אמר גמזו. "זה קשה מאוד אבל זו המטרה. ישראל מדשדשת, והדשדוש פוגע במצב הכלכלה. ישראל השיגה עצירה של התחלואה ואולי אפילו תהליך של הפחתה. אנחנו סביב ה-1 במקדם ההדבקה, ברור לנו שזה נעצר".

 

המעבדה של צה"ל
מערך הבדיקות יעבור לפיקוד העורף. מעבדה לבדיקת קורונה של צה"ל

"אנחנו רוצים עוד הקלות, אבל כרגע המשימה העיקרית היא לדחוק את מקדם ההדבקה עוד למטה", הוסיף הממונה על הקורונה. "הורדת התחלואה היא לא זבנג וגמרנו, זה לא אוטומט. יכול להיות שנצטרך לנקוט בסגר לקראת 1 בספטמבר - אבל אנחנו רוצים לתת הזדמנות אחרת, כי ברור לנו שהמחיר של סגר הוא גדול".

הקורונה בישראל (צילום: פלאש/90 )
הקורונה בישראל | צילום: פלאש/90

גמזו הוסיף שלמרות שלא הוחלט על הקלות, גם צעדי החמרה משמעותיים של הגבלות לא על הפרק כרגע. "לאחר התייעצות עם כל המומחים בישראל, בסופו של דבר הכיוון הוא שכרגע אנחנו מחכים עם צעדים דרסטיים של הגבלות מתוך הערכה של מצב הכלכלה והחברה", אמר. "במקום סגר מלמעלה, אני רוצה סדר - שותפות מלמטה של כולנו. זה המסר שלי, זה המסר שהתקבל בקבינט ממני".

הממונה על הקורונה התייחס גם להפרת ההנחיות שדווחו בימים האחרונים. "כרגע אנחנו רואים שמחות עם הפרה של הכללים וזה לא יכול להימשך", אמר. "מי שעושה את זה אקט של כמעט רולטה. מה שראינו אתמול בחתונה זה פוטנציאל להדבקה המונית - צריך להיות יותר נוקשים, לא אכיפה במהלך האירוע - אכיפה לפני האירוע".

נתניהו בישיבת ממשלה (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
בהתחלה היה עם המל"ל אבל בסוף החליט לתמוך בגמזו. רה"מ בנימין נתניהו | צילום: פיטוסי , פלאש/90

תוכנית הרמזור אושרה, אך התכנון שלה לא הושלם עדיין

פרופסור גמזו התייחס לתוכנית הערים האדומות והירוקות שתכנן. "מודל הרמזור שאושר על ידי ראש הממשלה והקבינט כרגע בעבודת מטה ושום דבר לא סגור עדיין לפרטי פרטים, אבל כל רשות מקומית תקבל את הצבע ירוק, כתום או אדום", אמר. "על פי הגדרת העיר נאפשר את השוני בהגבלות במבנים ובחוץ, על פי הצבע של העיר".

הוא הוסיף: "אמון הציבור נפגע בסגרים הקודמים - לכן החלטנו לתת הזדמנות לערים לנהל את עצמן ולהקטין את התחלואה. זאת משימה מורכבת ולא פשוטה - אני לא יודע אם נצליח בה. יש לזה מורכבויות של תנועה בין ערים ותכנון לאורך זמן אבל ההישג הוא שתושבי העיר קובעים את גורלם לעתיד".

ראש הממשלה נתניהו בישיבת קבינט הקורונה (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

התוכנית אומנם אושרה על ידי הקבינט, אבל חברים רבים בו התנגדו לה, בהם נציגי המל"ל וחלק מהשרים שטענו שכך לא נוכל להגיע ליעד של כ-400 חולים ביום עד אחד בספטמבר. גם נתניהו היה בצד של המל"ל בהתחלה, אך לבסןף השתכנע והחליט לתת לתוכנית גמזו הזדמנות: "יש לנו שבוע-שבועיים, אם לא נצליח להוריד את הנתונים - נתכנס שוב להחליט על צעדים דרסטיים יותר".

באותה הישיבה, קבינט הקורונה אישר את הסמכת שרת התחבורה מירי רגב, שר הבריאות יולי אלדשטיין ושר החוץ גבי אשכנזי לקדם את מתווה פתיחת השמיים החל מ-16 באוגוסט, ולקבל את ההחלטות בנושא. "אני מודה לראש הממשלה בנימין נתניהו שנתן אור ירוק לפתיחת השמים", מסרה השרה רגב. "יחד עם שר הבריאות ושר החוץ נפעל ליישום המתווה שיאפשר את פתיחת השמיים ושמירה על התעופה הישראלית".