הנגיף שממשיך להפתיע: יותר מ-3 חודשים אחרי שהקורונה הגיעה לישראל, עם 3 מליון נדבקים ברחבי העולם והעולם הרפואי עדיין לומד דברים חדשים כל יום. אמש (ראשון) דווח במהדורה המרכזית על דיווחים המגיעים מניו יורק, על מקרים של שבץ מוחי בצעירים בני 40-30 שחלו בקורונה. המחקרים הנרחבים בארה"ב גם מגלים כי חום אינו תסמין מובהק כפי שנחשב תחילה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

תחילה הייתה הבנה שהמחלה שנגרמת בעקבות הידבקות בנגיף היא דלקת ריאות נגיפית שעושה תסמונת של אי ספיקה נשימתית. לאחר מכן הבחינו בעוד אלמנט שהוא תגובה של מערכת החיסון שגורמת לתופעות נוספות. היום אנחנו מבינים שיש פגיעה בכלי דם עם קרישיות יתר של הדם וסתימה או חסימה של עורקים בריאות ובאיברים נוספים.

מרכז לבדיקת קורונה בניו יורק (צילום: רויטרס_)
ניו יורק - אזור מוכה אסון | צילום: רויטרס_

למעשה, התובנות האלו מגיעות מארה"ב אחרי חודש שהמחלה הזאת קיימת שם, והן לא הגיעו מסין ששם המחלה התפרצה כבר לפני כמה חודשים. מערכת הבריאות בארה"ב הרבה יותר מתוחכמת ונבונה, ואפשר לראות שתופעות כלי הדם גורמות לביטוי קליני רב מערכתי עם פגיעה בלב ובכליות, בטעם ובריח ופגיעה במח. כל אלה תופעות שקשורות לנגיף הזה ולעובדה שהוא פוגע בכלי דם.

במחקרים נוספים שפורסמו גילו החוקרים האמריקנים כי בניגוד למה שנאמר בתחילת הדרך שבדרך כלל המחלה מלווה בחום, בסקירה שנעשתה בקרב 5,700 חולים בניו יורק - רק 30% מהם הגיעו עם חום.

כמו כן, במחקר נוסף שבוצע בארצות הברית בדקו מה הן מחלות הרקע הנפוצות ביותר בקרב חולי הקורונה שאושפזו, התגליות האלו גם כן הפתיעו את החוקרים. בניגוד לסברה שמחלות ריאה כרוניות הן המסוכנות ביותר, המחקר היעד כי המחלה בולטת ביותר ש-57% מהחולים שהתאשפזו בניו יורק סבלו ממנה היא לחץ דם גבוה. 41% מהחולים שאושפזו הם אנשים שסובלים מהשמנה, ועוד 37% הם חולי סכרת. כל התופעות האלו מאופיינות בפגיעה בכלי הדם.