החשש מגל שני גובר: שר הבריאות יולי אדלשטיין נשא הערב (ראשון) הצהרה שבה הודיע על שינוי מדיניות הבדיקות בישראל, כך שמעתה יוכלו להיבדק גם א-סימפטומטיים, כלומר אנשים שחוששים שיש להם קורונה אבל אין להם את תסמיני המחלה. אדלשטיין כי אמר למערכת הבריאות יכולת לבצע עשרות אלפי בדיקות ביום ועל כן ביקש מהציבור - "לכו להיבדק". בנוסף הדגיש השר כי בדיקות שליליות לא משחררות מחובת הבידוד.

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בהצהרתו המיוחדת התייחס תחילה אדלשטיין להתפשטות הנגיף בגימנסיה העברית בירושלים: "זה לא סוד שאירוע ההדבקה בירושלים מאוד מדאיג אותנו. המספרים מדאיגים כשלעצמם, אבל בכל הישיבות שלנו המסקנה שעולה שזהו סימפטום לתופעה רחבה יותר שקורית בעוד בתי ספר. אנחנו רואים את נתוני הבדיקות - מתוך 2,800 ומשהו בדיקות שבוצעו נמצאו כבר 53 חולים חדשים שאובחנו כחולי קורונה".

עוד אמר אדלשטיין כי נשקלה האפשרות לסגור את כל בתי הספר בירושלים: "אנחנו במשרד הבריאות דחינו את האפשרות. ההחלטה שהתקבלה הייתה כמעט אחת לאחת עמדת משרד הבריאות. לא אסתיר שאנחנו ממשיכים לעקוב בדאגה ובעוד חצי שעה אני נפגש עם ראש עיריית ירושלים והצוות שלו על מנת לדון בפעילות נכונה בירושלים".

במהלך ההצהרה הציג אדלשטיין את המדיניות החדשה שקבע עם כניסתו לתפקיד שר הבריאות. בין היתר אמר כי המשרד רוצה להרחיב משמעותית את מספר הבדיקות והציב תנאים חדשים לקבלת הבדיקות:

1. בני בית של חולה מאומת, גם אם אין להם תסמינים, ייבדקו ביום אימות בן הבית ובדיקה נוספת לאחר 5 ימים. 
2. אנשים ללא תסמינים שהיו במגע קרוב עם חולה מאומת בבתי הספר (באותה הכיתה, בהסעה משותפת ובמקרים מסוימים אף כלל בית הספר).
3. אנשים ללא תסמינים שהיו במגע קרוב עם חולה מאומת במסגרות דיור מוסדי (דיור מוגן, מחלקות סיעודיות, מסגרות רווחה המהוות בית לחיים וכיו"ב).
4. לפי שיקול דעת של הרופא המטפל (הסעיף הזה כשלעצמו פותח בצורה דרמטית את ביצוע הבדיקות).
5. כל האוכלוסיות המיוחדות בהתאם להנחיות של משרד הבריאות במקרים מיוחדים.
6. כל אדם עם תסמינים של חום, שיעול או אובדן חוש טעם, שהיה במגע קרוב עם חולה מאומת.
7. כל אדם עם תסמינים של המחלה שהגיע לבית חולים.

אסתר אדמון, יו"ר הסתדרות המיקרוביולוגים, הביוכימאים ועובדי המעבדות מסרה בתגובה: "מברכת את משרד הבריאות ואת השר יולי אדלשטיין על המדיניות הברורה, שנשבה סוף סוף הערב, בהתייחס למדיניות הבדיקות". אדמון, שמתחה בעבר ביקורת חריפה בנושא הבדיקות, הוסיפה: "כעת, הרוח החיובית הזו, צריכה להגיע גם לאוצר ולמעסיקים בבתי החולים ובקופות, כדי לאפשר למעבדות לחזור לעבוד במתכונת חירום, סביב השעון, ולעמוד במשימה הלאומית של פענוח אלפים רבים של בדיקות לזיהוי נגיף הקורונה מידי יום".

הגימנסיה בירושלים (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
הגימנסיה העברית בירושלים | צילום: פיטוסי , פלאש/90

"אנחנו מעודדים את קופות החולים לבצע את הבדיקות"

נוכח ההתפרצויות החדשות במערכת החינוך, קופות החולים מדווחות על עלייה חדה מאוד בביקוש לבדיקות קורונה. העלייה הגדולה ביותר נרשמה בקופות החולים "לאומית" ו-"כללית", יותר מפי 3 מאשר בשבוע שעבר. ב"מכבי" ו-"לאומית" מדווחים על עלייה של פי 2 ויותר מהביקוש לבדיקות הקורונה.

הממוצע היומי של בדיקות הקורונה התייצב בשבועות האחרונים על 5,000, זאת למרות שהיכולת עומדת על כ-15 אלף בדיקות ביום. הירידה בביקוש התרחשה בעקבות הירידה בתחלואה וכן גם בפאניקה הלאומית. כעת, בעקבות הדיווחים על ההתפרצויות האחרונות במוסדות החינוך, נרשמה העלייה בביקוש. בקופ"ח לאומית מציינים שאישרו את כל הבקשות לבדיקות ומדווחים שעיקר הבקשות הן עבור תלמידי בית ספר.

בהצהרה שנתן הערב אדלשטיין, התייחס בין היתר למחלוקות שעלו בעבר בין קופות החולים ומשרד הבריאות והשמועות אודות היכולות שלהם: "אנחנו יכולים להגיע עד ל-15,000 בדיקות ביום. זו היכולת שלנו נכון להיום. היו בזמנו טענות שמשרד הבריאות לא אפשר לקופות חולים, זה הכל מאחורינו. אנחנו מעודדים את קופות החולים לבצע את הבדיקות".

בית ספר נבון ברחובות שנסגר בגלל אנשי צוות עם קורונ (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
בית ספר "נבון" ברחובות שנסגר בעקבות התפשטות הקורונה | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

הנגיף מתפשט בבתי הספר - 4 הורים נדבקו בירושלים

מאז שעות הבוקר התגלו חולים בשלושה בתי ספר שונים בירושלים, זאת בנוסף לשלושה בתי ספר בחולון, קרית יערים וירושלים בהם כבר אובחנו תלמידים כחיוביים לנגיף. הגימנסיה העברית בירושלים נמצאת בראש רשימת הנדבקים כשהיום נודע ש-116 תלמידים, 18 אנשי צוות ו-4 הורים של תלמידים - נדבקו בנגיף, בסה"כ נדבקו עד כה 138 אנשים בבית הספר הירושלמי. 

ראש העיר ירושלים, משה ליאון, התארח בתכנית "שש עם" ואמר: "כל החולים מהגימנסיה במצב קל או אפילו מצב הנוטה לחוסר סימפטומים". ליאון דורש הערב ממשרד הבריאות לבצע בדיקות קורונה לכל בית ספר בו מתגלים שני חולים.

מוקדם יותר דיווחנו כי מספר הנדבקים הכללי ברחבי הארץ עלה משמעותית: ברחובות נדבקו שישה בני אדם, בבת ים ובקריית יערים ארבעה, בתל אביב ובבני ברק שלושה, ובאור יהודה, בית שמש, בדרום השרון ובכסייפה - שני בני אדם.

יולי אדלשטיין משרד הבריאות
יולי אדלשטיין משרד הבריאות

צוות בית הספר "יובלים" בקדימה-צורן שלח מכתב מיוחד היום לשר החינוך יואב גלנט ומנכ"ל משרד החינוך שמואל אבוהב בו הם מתריעים על כך שהמתווה הנוכחי מסכן את התלמידים והצוות בבתי הספר בישראל. "ברצוננו להתריע כי ההנחיות שניתנו אינן סבירות ובלתי ישימות ועל כן אנו מצהירים בזאת כי האחריות המשפטית מכל אשר עלול להיגרם מאי שמירה על כללי אינה חלה על הצוות החינוכי של בית הספר", לשון ההודעה.

במסמך ששלחו, צוות בית הספר נותן מספר דוגמאות לאי יכולת השמירה על ההנחיות שהציב משרד הבריאות. בין היתר מוזכר נוהל השמירה על מרחק של שני מטרים שלא יכול להתקיים ברוב המבנים של בית הספר, מורים חשופים למספר גדול של תלמידים ועל כך שתלמידים מעידים שהם נפגשים עם תלמידים אחרים בשעות אחר הצהריים - דבר שמעמיד את כלל המעורבים בסכנה בריאותית.