הדיונים על חידוש הטיסות לישראל וממנה נמשכים, למרות העלייה במקרי ההידבקות בקורונה בישראל בימים האחרונים. חברות תעופה נערכות לטיסות כבר בחודש הבא, ומתקיימים דיונים עם מדינות שכנות שרמת התחלואה בהן נמוכה ("מדינות ירוקות"). מסמך חדש שפורסם הבוקר (שישי) מתריע מפני ההשלכות האפשריות של הכנסת זרים לארץ, שעלולים להיות "מפיצי על של המחלה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

קושי נוסף בחידוש הטיסות התעורר הבוקר כאשר ועד התעופה של רשות שדות התעופה הודיע על עצירת המראות ונחיתות טוטלית. מטוסים שבאוויר יצטרכו לנחות בשדות משניים. השביתה הכללית כוללת טיסות מטען וטיסות נוסעים: 17 המראות מטוסים צפויות היום ו-20 נחיתות מטוסים.

"מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה" פרסם הבוקר דוח שקורא לדחות את חידוש הטיסות בכמה שבועות: "בתרחיש מחמיר, עלולה פתיחת השמים אף להוביל להתפרצות משמעותית מחודשת". לפי מחברי המסמך, "בשל התחלואה העולמית המתרחבת, פתיחת השמיים, שמשמעה התרת כניסת זרים לארץ וביטול חובת הבידוד לשבים, עלולה להוביל להגברה משמעותית של היקף התחלואה בקורונה בישראל".

עוד נכתב בדוח: "סיכון זה קיים, להבנתנו, גם אם יינקטו צעדי מנע הגנתיים, וגם אם תותר הכניסה ממדינות 'ירוקות' בלבד. בשל תפוצתו הנרחבת של הנגיף בחו"ל, הגדלת נפח התעבורה האווירית הנכנסת לישראל צפויה להוביל לייבוא של מקרי תחלואה חדשים בהיקף משמעותי. כפועל יוצא מכך, צפוי מהלך זה להקשות על הכלת המגפה, ועל ריסונה בתחומי מדינת ישראל".

נתב"ג ריק בימי קורונה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
ההמלצה: לעכב את חידוש הטיסות | צילום: רויטרס, רויטרס_

החשש: זינוק בתחלואה במדינות אחרות לא יזוהה בזמן

עוד הזהירו: "תיירים הנושאים את הנגיף הינם בעלי פוטנציאל מוגבר להוות 'מפיצי על'. תיירים שנדבקו בנגיף הינם בראייתנו בעלי פוטנציאל מוגבר להפוך למפיצי על של המחלה עקב נטייתם המובנית של תיירים ואנשי עסקים לבקר באתרים רבים ולבוא במגע עם מספר רב של אנשים במהלך ביקורם בארץ. גם אזרחים ישראלים שיצאו לחו"ל לתיירות או לעסקים עשויים להידבק במחלה בשכיחות גבוהה עקב ריבוי מגעים בארצות היעד".

גם ההגדרה של חלק מהמדינות כבטוחות יחסית לא הרגיעה את אנשי המרכז, שחוקרים את התפשטות המחלה בישראל: "'מדינה ירוקה' עלולה להפוך ל'אדומה' עם פתיחת שעריה לתיירים.  צפויה עלייה בשיעור התחלואה במדינות המארחות, גם אם היו ברמת תחלואה נמוכה לפני כן". עוד התריעו מהאפשרות שההתפרצות תתגלה באיחור: "צפוי כי העלייה בתחלואה בתחומן של מדינות אלו תזוהה בעיכוב של מספר שבועות לפחות".

עוד התריעו על סיכון מוגבר להדבקה בטיסות, ועל סמך זאת המליצו לעכב את המהלך: "אנו ממליצים בשלב פעיל זה של המגפה העולמי לעכב למשך פרק זמן קצר (כמה שבועות) את פתיחת השמיים, כדי ללמוד בתקופה זו מניסיונן של מדינות אחרות שיפתחו את גבולותיהן כבר בזמן הקרוב כיצד משפיעים צעדים אלו על היקף התחלואה בתחומן".

מחברי המסמך הציעו דרכים להקטין את הסיכון: הראשונה בהן היא "מיצוי המידע הקיים לגבי פתיחת השמים והגבולות במדינות אחרות הלכה למעשה במשך כחודש, בטרם היישום בארץ". עוד המליצו על "פתיחה הדרגתית של יעדי הטיסות לישראלים, ואת היעדים שמהם יגיעו מבקרים לישראל". ההצעה השלישית: "חובת ביצוע בדיקת קורונה לפני ההמראה לארץ או לחלופין ברגע הנחיתה". המלצות נוספות במסמך: חובת מסכות בטיסה, תדרוך תיירים שמגיעים לישראל ומעקב אחרי התחלואה במדינות ה"ירוקות".

_OBJ

אתמול, משרד המודיעין פרסם רשימה של 20 מדינות "ירוקות" שרובן כבר מקיימות מגעים עם ישראל על חידוש הטיסות. במסמך, שהוכן באגף המדיניות של המשרד, מופיעה רשימת המדינות שניתן יהיה לטוס אליהן כבר בקרוב לאחר שרמת התחלואה בהן ירדה משמעותית. רשימת זו כוללת 11 מדינות שכבר נמצאות במגעים לחידוש הטיסות לישראל: איי סיישל, קפריסין, יוון, קוריאה הדרומית, סלובניה, מונטנגרו, גאורגיה, קרואטיה, בולגריה, אוסטריה וליטא. 9 המדינות הנוספות שעומדות בקריטריון ה"ירוק" הן וייטנאם, טאיוואן, אוסטרליה, הונג קונג, שווייץ, סלובקיה, לטביה, איסלנד וניו זילנד.

בנוסף, במשרד המודיעין הסבירו כי הם סוברים שבהמשך ישראל תיאלץ לקדם מגעים לחידוש הטיסות עם מדינות המוגדרות כעת "צהובות", כאשר מגמת התחלואה בהן מסתמנת כחיובית. רשימה זו כוללת את גרמניה, צ'כיה, הונגריה, דנמרק, פינלנד, אסטוניה, מלטה, יפן ותאילנד. שר המודיעין אלי כהן אמר: "פתיחת השמיים – מרכיב מרכזי והכרחי של החזרה לשגרה".