"מתחילים לשחרר בזהירות את המרחב האישי והכלכלי": שרי הממשלה התכנסו הלילה לדון בהקלות על הגבלות התנועה שהוטלו על הציבור בשבועות האחרונים בשל התפשטות הקורונה. מנכ"ל משרד הבריאות ומנכ"ל משרד האוצר הציגו אמש את המתווה החדש שגיבשו, והבוקר (ראשון) בתום הישיבה הארוכה אושרו תקנות חדשות ובהן: החזרת המשק לממוצע של 30% נוכחות במקומות העבודה, פתיחת חנויות בכפוף לשמירה על כללי היגיינה מחמירים וחזרה מדורגת ללימודים של החינוך המיוחד. 


תקנות הגבלת הפעילות

- יש להמשיך ולהקפיד על חבישת מסיכות בשהייה מחוץ לבית מעל גיל 6, שמירת מרחק של 2 מטרים בין אדם לאדם, רחיצת ידיים מספר פעמים ביום, וכן על יציאה מהבית למרחק של עד 100 מטרים למעט בכדי לקיים את הפעולות המותרות.

- תותר פעילות ספורט של יחיד או זוגות קבועים, או של אנשים הגרים באותו מקום - למרחק של עד 500 מטרים ממקום המגורים. לא תותר כניסה לחופי ים, פארקים, גני משחקים ומתקני ספורט עירוניים. לא תתאפשר הליכה ושהות בבתים של אחרים (מעבר ל- 3 המשפחות הנמצאות בקשר קבוע לשם שמירה על הילדים).

- תתאפשר יציאה לברית או לחתונה בשטח פתוח בלבד, בהשתתפות של 10 אנשים לכל היותר ותוך שמירה מרחק של 2 מטרים בין אדם לאדם. עוד תותר יציאה למקווה גברים ובלבד שבכל עת לא ישהו במתחם מעל ל- 3 אנשים.

- תותר התפילה בהשתתפות של עד 19 אנשים במרחק של עד 500 מטרים ממקום המגורים או ממקום העבודה בשטח פתוח תוך שמירה על מרחק של 2 מטרים לפחות בין אדם לאדם.

- ניתן יהיה להפעיל גן חיות, ספארי או גן לאומי לשם קיום פעילות במקום פתוח המיועדת לאדם עם מוגבלות בהתאם להנחיות שנקבעו בתקנות.

- לא יפעיל רופא מרפאה או חדר ניתוח לשם מתן טיפול המיועד לצורך אסתטי, אלא אם הטיפול נדרש לצורך בריאותי חיוני.

- אי חבישת מסיכת פנים ואי נשיאתה עלול לגרור קנס בסך 200 ₪ בפעם השנייה לביצוע העבירה ולאחר מתן התראה בעת ביצוע העבירה הראשונה.

- פתיחת החינוך המיוחד במגבלות של עד 3 ילדים בקבוצה, בכפוף להפרדה של רבע שעה בין קבוצה לקבוצה והקפדה על היגיינה.

- יתאפשר חיבור של 3 משפחות עם מטפל קבוע לצורך שמירה על הילדים תוך הקפדה על הכללים המחייבים.

- ענפי התעשייה, הייצור והשירותים יוכלו לשוב למתכונת עבודה של 30% ממצבת כוח האדם או עד 10 עובדים בו זמנית במקום העבודה, לפי הגבוה מבינהם. 

-  מקומות עבודה ועסקים שיעמדו בכללי ה"תו הסגול" יוכלו להעסיק היקפי כוח אדם גבוהים יותר.

- נקבע כי הפעלה של עסק בניגוד לאמור בתקנות תחשב כעבירה פלילית וכן כעבירה מנהלית שניתן להטיל בגינה קנס.

- ניתן יהיה לבצע משלוחים מכל החנויות, ואיסוף עצמי מכל החנויות הפתוחות על פי התקנות.

אישה עם מסכה, קורונה (אילוסטרציה: Sushitsky Sergey, shutterstock)
מסכה במרחב הציבורי - וגם בעסק | אילוסטרציה: Sushitsky Sergey, shutterstock

- אושרה פתיחה של מספר ענפי מסחר ושירותים בכפוף להתחייבות לעמידה בתנאים הבאים: הצהרת בריאות ומדידת חום לנכנסים, סימון מרחק של 2 מטרים בין הלקוחות בקופה, מחיצה פיזית בין המוכר לקונה, עבודה במשמרות קבועות, שמירה על הגיינה וחיטוי באופן תדיר, הגבלה של מספר הנכנסים לחנות כך שלא יהיו יותר מ-2 לקוחות בו זמנית בחנות או 2 לקוחות לכל קופה רושמת פעילה, בחנות שגודלה מעל 100 מ״ר יוכלו לשהות 4 אנשים לכל קופה רושמת פעילה.

- להלן הענפים שאושרה פתיחתם בכפוף לתנאים המופיעים מעלה: ציוד מידע ותקשורת, ציוד אודיו ווידאו, מחשבים, ציוד היקפי ,תוכנה וציוד תקשורת, טקסטיל, כלים ממתכת, צבעים וזכוכית, שטיחים, מרבדים וחיפויי קיר ורצפה, רהיטים, מוצרי חשמל וגז ביתיים, כלי בית וכן מוצרים אחרים לבית (למעט צעצועים ומשחקים), חפצי תרבות ופנאי, ספרים, עיתונים, ציוד משרדי וצורכי כתיבה, ציוד ספורט ואופניים, כלי נגינה, מוזיקה וסרטים על גבי מדיה, אביזרים רפואיים, מכבסה, מתפרה וסנדלריה.

תוקפן של תקנות שעת חירום הנוגעות להגבלת הפעילות - עד ליום ראשון, 3 במאי 2020.

הקריטריונים לקבלת "התו הסגול"

- ענפי התעשייה, הייצור והשירותים יוכלו לשוב למתכונת עבודה של 30% ממצבת כוח האדם או עד 10 עובדים בו זמנית במקום העבודה, לפי הגבוה מבינהם.

- עם זאת, מגבלה זו לא תחול על מקומות עבודה ועסקים שיעמדו בכללי ה״תו הסגול״ ואלו יוכלו להעסיק היקפי כוח אדם גבוהים יותר.

- להלן הכללים המרכזיים של "התו הסגול" למעסיקים: כל עסק ימנה ממונה קורונה מטעמו; שמירה על כללי היגיינה; איסור התקהלות בפינת הקפה ובמטבחונים; אכילה בחדרו של העובד ככל האפשר; שמירה על מרחק 2 מטר בין אדם לאדם; בדיקת חום בכניסה; שיבוץ באותה קבוצת הסעה ואותה משמרת, ככל האפשר; בחדר שגודלו עד 20 מ״ר - יוכלו לשהות שני עובדים, או מספר גדול יותר של עובדים אם בין עובד לעובד ישנה מחיצה שתמנע העברת רסס; בחדר שגודלו מעל 20 מ"ר- עד 5 עובדים או מספר גדול יותר של עובדים אם בין עובד לעובד ישנה מחיצה; קיום פגישות ודיונים יתאפשר עד 8 עובדים בחדר.

- במידה ואחד מן העובדים נדבק בנגיף הקורונה במקום העבודה, יסגר מקום העבודה כולו או חלקו לתקופה שתסתיים לכל המאוחר עם סיום החקירה האפידמיולוגית על ידי משרד הבריאות.

- נוסף על האמור מומלץ כי אדם עם מחלות רקע ימנע מהגעה פיסית למקום העבודה.

- עמידת העסק בכללי ה״תו הסגול״ תהיה באמצעות רגולציה עצמית. ככל שהעסק עומד בכללים שנקבעו הוא יוכל לחזור לפעילות באופן מיידי ללא צורך בקבלת אישור. הפרה של הכללים כרוכה בעבירה פלילית וחזרה למגבלות הקודמות.

תוקפן של תקנות שעת חירום הנוגעות להגבלת מספר העובדים במקום העבודה, יוארך עד ליום שישי, 30 באפריל 2020.

המגזר הציבורי

- עד סוף חודש אפריל ימשיך המגזר הציבורי במתכונת העבודה כפי שהיתה עד ערב הפסח.

- צוות משותף שיכלול את ממונה על השכר במשרד האוצר, הממונה על התקציבים ומנכ"ל משרד ראש הממשלה יבחן את אופן יישום ההקלות והוצאתן לפועל במגזר הציבורי.

- ישנה אפשרות להחליף, באופן חד-פעמי, עובדים מתוך רשימת העובדים החיוניים בעובדים שאינם כלולים ברשימת העובדים החיוניים, בשיעור שלא יעלה על 25% ממספר העובדים ברשימת העובדים החיוניים, בכפוף לתנאים האמורים בהחלטה.

סל ההטבות - והמענק שבדרך

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד הבטיח אמש במסיבת העיתונאים פעימה שנייה של מענק סיוע לעצמאים תוך הרחבת הקריטריונים. במצגת שפרסם משרד האוצר בתום ההצהרה נכתב : "סך הסיוע הממשלתי עומד על כ-80 מיליארד שקלים, מתוכו 18.5 מיליארד אשראי לעסקים ו -12 מיליארד סיוע תזרימי". הסכום הכולל מגלם בתוכו את הסיוע לעובדים שעסקיהם נסגרו.  

80 מיליארד השקלים מחולקים כך: 5.5 מיליארד מוקצים להאצת המשק, 40 מיליארד תחת הכותרת "המשכיות עסקית", 2.3 תחת הכותרת "רשת ביטחון סוציאלית" ו-11 מיליארד עבור "מענה בריאותי ואזרחי".

הפגנת עצמאים בזמן הקורונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מחאת העצמאים, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

מתוך רשת הביטחון הסוציאלית, 3.8 מיליארד יוקצו לסיוע לעצמאים: "בוצעה פעימה אחת, פעימה שנייה ביישום". עוד בהליך ביצוע ויישום: סבסוד שכר לעובדים בחל"ת בסכום של 14 מיליארד שקלים ותוכנית הכשרות למובטלים בהיקף של 200 מיליון שקלים וסיוע למגזר השלישי באותו היקף. במשרד האוצר התפארו בכך שמענק פסח "בוצע" בהיקף של 2.3 מיליארד שקלים, יחד עם הקלות בתשלום דמי אבטלה ומענק לבני 67 ומעלה (3 מיליארד שקלים).

המונח "המשכיות עסקים" כולל ביצוע בפועל של הנחה בארנונה לעסקים (2.6 מיליארד שבוצעו), דחיית תשלומי מע"מ, ביטוח לאומי, חשמל ומים (היקף של 9 מיליארד שקלים) וקרן הלוואות בערבות המדינה לעסקים קטנים ובינוניים בגודל של 8 מיליארד שקלים. עוד עובדים באוצר על פתרונות מימון למעסיקים גדולים (7 מיליארד שקלים), החזר מקדמות מרשות המיסים (3 מיליארד שקלים), קרנות מנוף (4.5 מיליארד שקלים) ומענק לעסקים – 5.2 מיליארד שקלים, כמו גם 700 מיליון שקלים לצורך התאמות עסקים לדרישות משרד הבריאות.

תחת הכותרת "האצה" מוצעים פתרונות מימון להייטק בהיקף של 1.5 מיליארד שקלים ומתבצעת האצת פרויקטים בתשתיות (1.1 מיליארד), לצד שיפור שירות לאזרח – דיגיטציה (300 מיליון שקלים). עוד עובדים באוצר על תוכנית רחבה ליציאה מהמשבר והאצת המשק בהיקף של 2.6 מיליארד שקלים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות