התמונה הראשונה שנראתה בבוקר ההסגר שהוטל על העיר אלעד היא שיירות של גברים ונשים, כולל מבוגרים ונשים בהיריון, שעושים את דרכם ברגל תחת השמש הקופחת לעבר היציאה מהעיר אלעד. החלטה תמוהה של שרת התחבורה רגב מנעה את כניסתם של אוטובוסים בקווים בינעירוניים לעיר אלעד, וכך מצאו את עצמם מאות תושבים מתרכזים בתחנה אחת ביציאה מהעיר כשהסיכוי להידבקות מהקורונה עולה באופן דרמטי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

זו רק דוגמה לאופן השערורייתי בה התקבלה ההחלטה להטיל סגר על העיר. בינתיים, בתוך העיר השגרה נמשכת כרגיל, בתי הספר פועלים ברובם וכך גם החנויות וזה רק מחדד את תמיהת התושבים; אם מצב התחלואה בעיר חמור כל כך, מדוע לא פועלים למנוע את התפשטותה?!

ההתנהלות של הרשויות כלפי אלעד מעוררת חששות כבדים לקראת הצפוי למגזר החרדי כולו בימים הקרובים. בשבועות האחרונים הוצגו בכלי התקשורת צילומים מריכוזים חרדים בהם נראים התושבים שומרים בקפדנות על הנחיות הזהירות של משרד הבריאות. במקרים רבים העדיפו חרדים להחמיר אף יותר, והם ממשיכים להתפלל תחת כיפת השמים למרות שעל פי ההנחיות ניתן להתפלל בתוך מבני בתי הכנסת.     

במגזר החרדי כיום יש הבנה והפנמה של סכנת הקורונה. החרדים ככלל, נכונים לוותר על נוחיותם לאורך זמן ובלבד שלא יידבקו בנגיף, ולא ידביקו אחרים. ולמרות זאת, נראה שהמאמץ הקולקטיבי לא הספיק ונגיף הקורונה חזר ומתפשט. במשפחה חרדית שמאופיינת במספר ילדים גבוה מהממוצע די שבן משפחה אחד נדבק ודי מהר הוא ידביק את כל בני משפחתו וכך נתוני התחלואה בריכוזים החרדים מטפסים מיום ליום.

יהודה אייזיקוביץ
יהודה אייזיקוביץ
חרדים קורונה שלט חרדי (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
הנחיות להתנהגות בזמן הקורונה למגזר החרדי | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

בעיר אלעד, כאשר מתגלה משפחה בה יש חולה מאומת, העירייה דואגת לפנותה למלונית ובכך קוטעת את שרשרת ההדבקה. אך מקור בעיריית אלעד מספר שבאופן תמוה לא ניתן אישור לפינוי של יותר מ-16 מקרים מאומתים של חולי הקורונה. כך מוצאים עצמם תושבי אלעד מתמודדים עם חשש גדל להידבקות מצד אחד, ומצד שני תחת סגר שנתפס כעונש קולקטיבי על כלל התושבים. רוב האנשים התנהלו כמו אזרחים הגונים ומשום מה הם עדיין זוכים ליחס של עבריינים. תחשבו על תושבים שתכננו לערוך בימים אלה חתונות ואירועים מחוץ לאלעד, ואיש משכניהם לא יוכל לבוא ולהשתתף בשמחתם.

זיכרון היחס השלילי לה זכו החרדים בגל הראשון של הקורונה עדיין טרי וכואב. הנה, רק בימים האחרונים התברר שתקציב ההסברה על סכנת הקורונה למגזר החרדי היה קטן ב70% מחלקו היחסי באוכלוסייה, המגזר החרדי ברובו לא מחובר לתקשורת המקוונות וניזון בעיקר באמצעות עיתונים. הצורך בהסברה אפקטיבית היה קריטי והסיבה מדוע לא זכה המגזר לתקציב הסברה ראוי, עדיין לא ברורה.

עם פרוץ הגל השני של הקורונה מקווים במגזר החרדי שיוסקו מסקנות, העיוותים והעוולות כלפי החרדים יתוקנו והם יזכו ביחס הגון ומקצועי מצד הרשויות. בינתיים, צורת הטיפול בעיר אלעד והיחס התמוה לה זוכים התושבים, מעלים חששות כבדים שאנו בפתחו של גל שלילי נוסף כלפי החרדים.