המאבק בנגיף הקורונה: היישובים דיר אל אסד וענה שבגליל הוכרזו כ"אזור מוגבל", כפי שנעשה בבני ברק ובשכונות בירושלים. היום עלה מספר החולים בדיר אל אסד מ-47 ל-62 בתוך כשעה אחת. במשרד הבריאות הזהירו מהזינוק בתחלואה ביישוב. במקביל נחשפים פרטים חדשים על הדיונים שהובילו להחלטה על הקלות במשק.

תוכנית היציאה: כך ייראו חיינו החל מיום ראשון

הממשלה אישרה בישיבה טלפונית לילית את הטלת ההגבלות על דיר אל אסד החל מהבוקר (שבת) בשעה 8:00 ולמשך שבעה ימים.

לקראת הדיון הדחוף בממשלה, במשרד הבריאות הציגו נייר עמדה לשרים - ובו הזהירו מרבבות חולים. "בתקופה של חודש, בין התאריכים 10.4.2020-11.3.2020, מספר המקרים בישראל הכפיל את עצמו ביותר מפי 100 - מ-99 מקרים ל-10,200). אם הנגיף ימשיך להתפשט בקצב זה, סביר כי עד סוף החודש יהיו עשרות אלפי מקרי תחלואה בישראל".

החשש מהתפרצות: "ההגבלות ביישוב נדרשות"

לפי משרד הבריאות, היישוב דיר אל אסד עומד בכל הקריטריונים: "קצב העלייה בתחלואה בשלושת הימים האחרונים ביישוב הוא 589% ושיעור התחלואה הוא 507 חולים ל-100,000 איש" - כך נכתב במסמך שהוגש לשרים. כמו כן חצה מספר החולים ביישוב את הרף הנדרש - 50 לפחות - במהלך היממה האחרונה. על כן מבקשים במשרד להכריז על השטח המוניציפאלי של דיר אל אסד כ"אזור מוגבל" למשך שבעה ימים, ולאסור על הכניסה והיציאה ממנו למעט מקרים חריגים.

עוד נכתב: "קביעת היישוב כאזור מוגבל כאמור, בהתאם לתקנות, נדרשת בעת הזאת לצורך ההתמודדות עם מגפת הקורונה בהתאם לעמדת גורמי המקצוע במשרד הבריאות המבוססת על בסיס קריטריונים מקצועיים כמפורט בדברי ההסבר להצעה, ומאזנת בין הצורך המיידי וההכרחי להגן על בריאות הציבור לבין מימוש זכויות כמו חופש התנועה וחופש העיסוק".

אכיפת ההגבלות החדשות (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
מחסומים יוצבו בדיר אל אסד? | צילום: פיטוסי , פלאש/90

משרד הביטחון, באמצעות פיקוד העורף, יבטיח "קיום אספקה קיומית של מזון" - כך הדגישו במשרד. עוד ידאג פיקוד העורף ל"מצרכים ושירותים קיומיים וסיוע לאוכלוסייה בתוך האזור". לדברי רופאת המחוז, "ראש המועצה עודכן בדבר ההצעה להחלטה על קביעת הישוב כאזור מוגבל, והוא תומך במהלך". 

הערב התגלה כי אחד מתושבי דיר אל אסד, שהתאשפז לפני שבוע וחצי במרכז הרפואי לבריאות הנפש "מזור" בעכו, חלה בקורונה. עובדים טוענים שעודכנו בכך לראשונה כשנמנעה כניסתם למחלקה שבה שהה החולה רק שהגיעו למשמרת. הערב החולה פונה לבית החולים תל השומר.

מבית החולים מזור: "אכן מטופל אחד שהתקבל לאחרונה נמצא חיובי. המערך הפסיכיאטרי ערוך היטב למקרה כגון זה ואנחנו נוהגים על פי כל ההנחיות, בקשר עם משרד הבריאות ולשכת הבריאות המחוזית".

בעיריית כרמיאל הסמוכה כבר הודיעו על צמצום מספר הכניסות לעיר. במהלך סוף השבוע העלייה לגשר מוטה גור (כביש 784, משגב - כרמיאל) משני הכיוונים תיחסם. ראש עיריית כרמיאל משה קונינסקי אמר הערב: "בכל הכניסות החלופיות לעיר יוצבו שוטרים ופקחים לביקורת".

בדיקת קורונה (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90 )
גורמים טוענים: נושא הבדיקות מעכב את ההקלות | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90

העימות בישיבת הממשלה: "דובי לא-לא"

ההחלטה שהתקבלה שלשום (חמישי) על הגדלת היקף העבודה במשק הייתה יותר מרחיבה מכפי שרצה משרד הבריאות - והדיונים חשפו את המחלוקות. צד אחד אף כינה את הישיבה "שכונה", בעוד אחרים תיארו דיון עמוס ויצרי. עם זאת, הצדדים מסכימים כי הירידה במספר המונשמים - 11% נכון לאתמול  - מהווה הצלחה למדיניות של משרד הבריאות. 

שרים מתחו ביקורת על עמדותיו של מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, שלדבריהם "הגיע עם ארגז די ריק". הסיבה: הנתונים המעודדים, לצד הביקורת על התנהלות המשרד. בר סימן טוב שלל חלק מהצעות השרים, אך מולו התייצבו מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, שר האוצר משה כחלון, שר הכלכלה אלי כהן, השר לביטחון הפנים גלעד ארדן ושר הביטחון בנט, שאמרו במהלך הדיון: "תתעוררו, אי אפשר להמשיך עם דובי לא-לא" - בהתייחסות למשה בר סימן טוב. 

דיון בממשלה על אסטרטגיית היציאה
הדיון על אסטרטגיית היציאה, יום חמישי

ראש הממשלה ניגש לדיון בצורה זהירה והוא אף היה רוצה להטיל סגר עד ליום העצמאות כדי למנוע התרפצות, אך לבסוף אישר צעדים רחבים יותר. בתחילת הדיון דובר על פעילות ספורט במרחק של מעל 500 מטרים מהבית אבל נתניהו אמר: "לא רוצה לראות אותם מתקהלים בפארקים, אני חושש מזה"

אנשים שסמוכים על אוזנו של ראש הממשלה אמרו ל-N12 כי מצבה של ישראל טוב, אך לדבריהם ראש הממשלה "זהיר ולא מאפשר ניסיונות". הבעיה המרכזית, לדבריהם, היא הזמן הרב עד שמגיעות הבדיקות ומפענחים את הקשרים של החולים, זה אמור לקרות תוך 48 שעות והעיכוב מקשה על שחרור המשק.

הערב בוטלו התקנות לשעת חירום שנועדו לאפשר הוצאת נשים בהיריון לחופשה ללא תשלום. ראש הממשלה נתניהו חתם על תקנה שמבטלת את זו שהתקבלה ב-6 באפריל, ואפשרה למעסיקים להוציא לחופשה ללא תשלום נשים בהיריון, בטיפולי פוריות, בחופשת לידה וב-60 הימים שאחריה. מרכז עדאלה עתר נגד המהלך בשם ח"כ עאידה תומא סלימאן, לאחר העתירה בוטלה שהתקנה שעמדה במוקד המחלוקת.

השתתפו בהכנת הכתבה: דנה ויס, קרן מרציאנו, יואב אבן, פוראת נסאר, אור רביד וערד ניר. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות