רופאים שעובדים בבתי החולים ובקופות חולים בקהילה מתארים בשיחות עם N12 פער גדול בין הנחיות משרד הבריאות לבין מה שמתרחש בפועל במסגרות שבהן הם עובדים. כולם מספרים סיפורים דומים: רופאים נדרשים להיכנס לבידוד, או לצאת ממנו, לפי הגדרות מקומיות בלבד של בתי החולים ולא לפי הקריטריונים של משרד הבריאות. למעשה, כל הרופאים שעמם שוחחנו תיארו לא רק בלבול אלא גם פחד, הם מפחדים שהם מסכנים חולים אחרים וגם את בני משפחותיהם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

רופאה באחד מבתי החולים באזור הדרום סיפרה שרופא עמית שלה נחשף לחולה מאומת, ולמרות זאת נאמר לו שהוא לא צריך להיכנס לבידוד. מדבריה עולה כי אותו רופא התבשר לאחר חקירה אפידמיולוגית שהוא צריך להמשיך בעבודתו משום שאותה חשיפה לחולה לא נחשבת. יתרה מכך, היא סיפרה שבשיחה עם הזיהומולוג בבית החולים, הרופא שאחראי על החקירות, נאמר להם כי אם בית החולים יישם את נוהלי משרד הבריאות - 100 רופאים יידרשו להיכנס לבידוד, מצב בלתי אפשרי מבחינת בית החולים.

"הולכת להיות קטסטרופה", התריעה אותה רופאה מהדרום, "אנחנו מטפלים באנשים מבוגרים עם מחלות רקע בקבוצת הסיכון הכי גדולה, ודווקא על האנשים האלו לוקחים סיכון שנדביק אותם?". הרופאה מציינת כי כל עוד לא יגדירו אותם כמבודדים הם לא יכולים לבודד את עצמם: "זה מרגיש שמפקירים אותנו".

רופאים בבית חולים (צילום: משה שי, פלאש 90, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: משה שי, פלאש 90, חדשות
אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

"אמרתי להם שעד שלא יעשו לי בדיקת קורונה אני לא מוכן לחזור"

רופא מאזור המרכז, שעובד בקופת חולים בקהילה, סיפר שבקופת החולים שבו הוא עובד הוא נחשף לחולה מאומת אותו הוא בדק, ולכן הוא נדרש להיכנס לבידוד. אחרי זמן מה, כשההנהלה דיברה עם מי שהיא מינתה כאחראי על החקירות, הם פנו אליו פעם נוספת ואמרו שבסופו של דבר הוא דווקא לא אמור להיות בבידוד. "כל התהליך היה נראה לי לא מקצועי", מציין אותו רופא, "ההנהלה אומרת משהו אחד והאחראי אומר משהו אחר". לדבריו, הוא החליט באופן עצמאי לא להגיע לעבודה ולהכניס את עצמו לבידוד. "אמרתי להם שעד שלא יעשו לי בדיקת קורונה, אני לא מוכן לחזור לעבודה ולסכן חולים נוספים", הסביר. 

בבית חולים אחר בדרום הארץ, קיבלו המתמחים מסמך עם חידוד הנחיות לתהליך עבודה לאחר חשיפת איש צוות לחולה או איש צוות מאומת. "חשוב להגיד כי עד שאין הוראה של צוות אפידמיולוגיה של בית החולים חובה על איש הצוות להגיע לעבודה כרגיל", נכתב בתחתית המסמך. "הוראות חיצוניות, כגון אלה של מוקד מד"א, אינן חלות על צוותי מערכת הבריאות בנושא בידוד".

במילים אחרות, המסמך הזה קובע שהסטאז'רים יידרשו לעבוד עד שתתבצע חקירה מסודרת של החולה, במקום להכניס את אלו שנחשפו אליו לבידוד מיידי כדי למזער עד כמה שניתן את האפשרות שהם ידביקו אחרים. מאותו בית חולים נמסר לנו כי "בבית החולים יש למעלה ממאה מבודדים. בבית החולים נערכים תחקירים מקצועיים ומי שחשוף לא עובד. כמו כן, נוספה חובה על כל אנשי הצוות, כולל סטאז'רים, להיות ממוגנים כל העת, וניתן ציוד מיגון. על פי הוראות משרד הבריאות מפגש עם חולה כאשר איש הצוות ממוגן, אינה מהווה חשיפה".

בתי החולים מעדיפים לטמון את הראש בחול

גם בקבוצות הפייסבוק הפנימיות של הרופאים מתנהלים דיונים רבים על הפער בין ההנחיות של משרד הבריאות ומה שקורה בפועל בבית החולים בו הם עובדים. "הרושם הכללי הוא שבתי החולים מעדיפים לטמון את הראש בחול", כתבה רופאה באחד העמודים. "מעדיפים שרופאים ידביקו את החולים בבית החולים ואת הסביבה, העיקר שבית החולים לא יקרוס".

עוד ציינה הרופאה כי בבית החולים שבו היא עובדת נאמר לה ולחבריה שהעובדים שנחשפו לא יעברו בדיקות קורונה, ובמקום בדיקות - ייעצו להם להוריד את אפליקציית "המגן" של משרד הבריאות. באותן קבוצות פנימיות הרופאים אפילו יצרו "ממים" שבהם הם לועגים למצב האבסורדי שבו מחליטים בבית החולים באופן שרירותי אם הם נחשפו לחולה מאומת או לא. 

זיהומולוג מאחד מבתי החולים במרכז שדיברנו עמו אישר שקיימות הנחיות ברורות ומפורשות בנושא, ושההחלטות לגבי בידודים לצוותים רפואיים הן לא שרירותיות ומתקבלות לפי קריטריונים מסוימים. אחד הקריטריונים קובע שאם הרופא והמטופל היו לאורך הטיפול עם מסכות כירורגיות אז אין צורך בבידוד. אם לא, והצוות גם לא היה ממוגן עם מיגון מלא, אז עולה האפשרות של הדבקה בזמן הטיפול. עם זאת, הזיהומולוג ציין שכדי שבתי החולים ימשיכו לתפקד גם בזמן משבר, עליהם לחשב סיכונים: אם יקפידו על ההנחיות גם מול הצוותים הרפואיים – הסיכוי להידבק ממטופלים או להדביק אותם יהיה נמוך.

בתגובה לבקשתנו, במשרד הבריאות התייחסו לעדויות הללו - ומסרו שבבתי החולים התקבל מהם נוהל מסודר שקובע במפורש מתי אנשי צוות נדרשים להיכנס לבידוד ואת מי ניתן להחריג לטובת המשך עבודה בבית החולים.

ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il