מנהלי מעבדות שמבצעים בדיקות לגילוי קורונה בבתי חולים בכל רחבי הארץ מתריעים כי בעוד יומיים הם לא יוכלו יותר להמשיך בביצוע בדיקות לגילוי הנגיף – כך נודע היום (חמישי) לחדשות 12. הסיבה לכך היא שבעקבות הגדלת מספר הבדיקות בימים האחרונים, החומר שמשמש לבדיקת הדגימות אוזל במהירות גדולה במיוחד. בפרסום ראשון של N12 נודע כי המוסד התערב ורכש את הרכיבים החסרים - אך כעת עולה החשש שאינם מתאימים כלל למכונות שבמעבדות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מנהלי המעבדות שמבצעים את הבדיקות לגילוי קורונה אמרו היום כי אזל להם חומר שנקרא ראגנטים: מדובר בכימיקל מיוחד שמשמש לבדיקת הדגימות שנאספות ומלאי החומר הזה אזל במהירות גדולה נוכח הגדלת מספר הבדיקות היומי.‎

המוסד התערב ורכש את הראגנטים, אותם רכיבים שחסרים למעבדות, כדי להמשיך עם בדיקות הקורונה. לפני זמן קצר קופות החולים קיבלו הודעה שמטוס עם הציוד המיוחד נחת בארץ - והבעיה נפתרה. אלא שהבלאגן נמשך - וכעת עולה החשש שהרכיבים שהוזמנו כלל לא מתאימים למכונות שמצויות במעבדות. כך, המשלוח אמנם שיפר את המצב, אך הבעיה טרם נפתרה. 

"אנחנו יודעים גם שיש בלאגן אדיר מבחינת בדיקות שנעלמות והולכות לאיבוד"

אחד ממנהלי המעבדות הללו סיפר לחדשות 12 כי הם התריעו על כך שההגברה בקצב הבדיקות עלולה לגרום לתקלה מהסוג הזה, אך לדבריו לא קיבל על כך תשובה.

במקביל לכך, מדיווחים שהגיעו לידי N12 עולה כי במד"א קיבלו הוראה להפחית במחצית את כמות הבדיקות לגילוי קורונה. כתוצאה מכך מעל 2,500 בדיקות מחכות בחדר הקירור כי אין אפשרות לפענח אותן - מה שמקשה על איתור חולים חדשים ובשחרור החולים שהחלימו‎ מהנגיף.

בנוסף, מתחמי ההידבק וסע ("הדרייב אין") של מד"א ייסגרו מוקדם יותר בשל מחסור בערכות בדיקה והשל העומס הגדול במעבדות. במד"א עדיין ממתינים לערכות הבדיקה שטרם הגיעו. בגלל הקושי לקלוט מספר רב של בדיקות במעבדות, במד״א קיבלו הוראה ממשרד הבריאות לקחת מעתה דגימות אך ורק מחולים שנמצאים בבידוד ביתי ושהיו במגע ישיר עם חולה מאומת או חזרו מחו״ל עם תסמינים.

בדיקת קורונה (צילום: יח"צ)
בדיקת קורונה | צילום: יח"צ

מאז התפרצות המגפה, מדינות העולם שמתמודדות עם התפשטות הנגיף נמצאות בסוג של מרוץ כדי להגדיל את מספר הבדיקות לגילוי הקורונה. ככל שמדינה מבצעת יותר בדיקות קורונה, כך מתקבלת תמונה טובה יותר באשר לממדי התפרצות המגפה באותה מדינה.

"ההתנהלות של משרד הבריאות מול המעבדות היא קטסטרופה", אמר ל-N12 אתמול גורם בכיר במערך בדיקות הקורונה בישראל. "מה שמונע את התקדמות קצב הבדיקות הוא מחסור חריף ב'קיטים' – מבחנות עם חומר שמפרק את החלבונים בדגימות ומאפשר לנו לפענח אותן".

מעבדת קורונה (צילום: Flash 90)
צילום: Flash 90

"המלאי הולך ואוזל ואנחנו נמצאים בבעיה", תיאר עובד בכיר במעבדות. "אנחנו יודעים גם שיש בלאגן אדיר מבחינת בדיקות שנעלמות והולכות לאיבוד. קיבלנו טלפונים מאנשים בוכים ולחוצים - שסיפרו שלקחו בדיקה ואנחנו לא מצליחים למצוא במערכות היכן היא".

מיכל פעילן השתתפה בהכנת הידיעה.