כדי להיחשב בריא מקורונה יש להמתין לשתי בדיקות "שליליות" שמעידות שהנגיף כבר לא נמצא בגופו של החולה. זו המוסכמה בישראל ובמרבית מדינות העולם מאז החלה ההתפרצות העולמית. אבל מחקר שהתפרסם היום (שני) בסינגפור קורא תיגר על הקביעה הזו - ועל היחס הכללי לחולי קורונה ולשרשראות ההדבקה. החוקרים קבעו: אחרי 11 ימים חולי קורונה לא מידבקים יותר, גם אם הם עדיין נמצאים חיוביים לנגיף. 

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

חוקרי מחלות זיהומיות מסינגפור אומרים כי הם מצאו שלא ניתן לבודד או לביית את הנגיף אחרי היום ה-11 למחלה, כך על פי מסמך של האקדמיה לרפואה והמרכז הלאומי למחלות זיהומיות בסינגפור. המחקר קובע שחולים לא ידביקו יותר אחרים אחרי היום ה-11 - אפילו אם ימצאו חיוביים למחלה בימים שלאחר מכן. 

החוקרים בחנו את "העומס הנגיפי" בקרב 73 חולי קורונה, כדי לבחון את מידת עמידותו של החיידק ואת יכולתו להמשיך ולהדביק אחרים. בהתבסס על המידע שנאסף מאז תחילת המגפה העולמית, "התקופה המידבקת של חולים סימפטומטיים יכולה להתחיל כיומיים לפני הופעת סימפטומים - ולהימשך עד 10-7 לאחר הופעתם", כך נכתב במחקר.  

אישה בסופר בסינגפור (צילום: AP)
צילום: AP

בדיקות של חולים עדיין יכולות לצאת חיוביות אחרי שבועיים, אבל הבדיקות ימצאו "שברי" מחלה שאינם מידבקים עוד ואינם עמידים מספיק כדי להפיץ את המחלה, כך אומרים החוקרים. "השכפול הפעיל של הנגיף צונח דרמטית לאחר השבוע הראשון", נכתב. "ונגיף 'בר-קיימא' לא נמצא כלל אחרי השבוע השני של המחלה".  

החוקרים מציינים כי המחקר יכול לסייע לבתי חולים להחליט מתי לשחרר מטופלים לבתיהם. ואכן, כפי שצוין, במדינות רבות בעולם התקן הקובע הוא שתי בדיקות שליליות לפני שמטופל נחשב כבריא - וכלא מידבק.  

אפילו שקבוצת המדגם הייתה מצומצמת, וכללה כאמור 73 נבדקים בלבד, החוקרים משוכנעים שהממצאים יחזרו על עצמם גם במחקרים גדולים יותר. מנהלת המכון הסינגפורי הלאומי למחלות זיהומיות, ליאו יי-סין, אמרה לעיתון סינגפורי כי היא משוכנעת בכך וציינה: "מבחינה מדעית, אני משוכנעת שיש מספיק ראיות שאדם לא מדבק יותר אחרי 11 ימים".