עבור ההורים, החזרה לשגרה מלווה בשמחה מהולה בחשש. הורים רבים תוהים האם החזרה למסגרות תביא להתפרצות חוזרת של מגפת הקורונה - התפרצות שעשויה להיות אגרסיבית יותר מזו שנצפתה בגל הראשון של המגפה.

מלבד זאת יש לזכור שהקורונה איננה המחלה היחידה בעולם וחזרה לגן שמהווה כר פורה להדבקה על ידי חיידקים ונגיפים עלולה להביא לחזרתן של כל יתר המחלות הנפוצות בגני הילדים, מחלות שאף אחד לא התגעגע אליהם. הרי הדבר האחרון שהורה רוצה, אחרי חודשיים של חל"ת או עבודה מהבית עם הילדים, זה טלפון מהמטפלת באמצע היום שהילד משלשל.

אז מה בכל זאת אפשר לעשות כדי לשמור על בריאות הילדים? הנה כמה כללים שיסייעו לכם להימנע ממחלות הגן:

רחיצת ידיים

הדרך היעילה ביותר למנוע הדבקות במחלות, במיוחד אצל ילדים שמרבים להכניס את כפות הידיים לפה או לגעת בפנים היא הקפדה על רחיצת ידיים. מים וסבון מסייעים בהסרת הלכלוך, החיידקים, הנגיפים ומזהמים אחרים.

הורים רבים כבר הרגילו את הילדים בהקפדה על רחיצת הידיים במהלך השבועות האחרונים, אך חשוב להמשיך ולהקפיד על כך גם כעת. רחיצת ידיים נכונה כוללת הרטבה של כפות הידיים במים זורמים ושפשוף הידיים בסבון למשך 20 שניות (אפשר ללמד את הילדים לדקלם שיר במהלך קרצוף הסבון כדי להקפיד על הזמנים). שימו לב שיש להקפיד על קרצוף גב היד, כף היד, האצבעות ומתחת לציפורניים. לאחר מכן יש לשטוף את הסבון תחת מים זורמים ולבסוף לייבש את הידיים במגבת נקייה ובאוויר.

חיטוי הגן והפרדה

לפי הנחיות משרד הבריאות, על צוות הגן לבצע ניקיון יסודי וחיטוי בכל שטח בגן ובפרט במשטחים הנמצאים במקומות סגורים שבהם נוגעים בתדירות גבוהה כגון ידיות, כפתורים ומתגים, מקלדות, מסכי מגע, משטחי עבודה, מתקני חצר ועוד. החיטוי יתבצע באמצעות חומר חיטוי על בסיס אלכוהול בריכוז של 70%.

כמו כן, על הצוות להציב אמצעים לחיטוי ידיים במקומות נגישים ונראים לעין, וכן שלטי הסברה לכללי היגיינה אישית. יש לוודא כי הילדים ישטפו ידיים מיד בהיכנסם לגן ולהנחותם ישירות לכיתה כדי למנוע התגודדות.

בנוסף, חל איסור על העברת ציוד אישי ומשחקים בין הילדים. על המטפלת להגדיר מראש ערכות משחקים המותאמות בנפרד לכל קבוצה. בזמן האוכל, על המטפלות להקפיד על מרחק של שני מטרים בין הילדים ואין להוציא את האוכל מחוץ לשטח המוגדר.

חיסונים

חיסון לקורונה עדיין אין לנו, אך מחלות ילדים רבות וקשות נמנעות בזכות שגרת החיסונים בילדות לרבות חיסוני MMRV כנגד חצבת, חזרת, אדמת ועוד. למרבה הצער דווקא בתקופת הקורונה דווח על ירידה באחוזי ההתחסנות, וזאת בשל החשש של ההורים לצאת לקופות החולים וטיפות החלב, וככל שהאוכלוסייה פחות מחוסנת הסיכוי של אותן מחלות להרים שוב את ראשן הולך וגובר.

רק לפני  שנה  ראינו מגמה של התפרצות חוזרת של חצבת בשל ירידה בכיסוי החיסוני, וכעת אנו עלולים לחזות בהתפרצות נוספת. כך גם עלולות שוב להופיע מחלות מסכנות חיים אחרות שכמעט ונעלמו מהעולם.

החשש מהקורונה הוביל גם לירידה דרמטית בהתחסנות לחיידק המנינגוקוק B, חיידק שעשוי להוביל  להתפרצות מחלות קטלניות וקשות כדוגמת דלקת קרום המוח וזיהומים בדם ומומלץ על ידי משרד הבריאות לתינוקות עד גיל שנתיים. למרבה הצער, תסמיניו אינם ספציפיים ונראים כמו צינון או התקררות רגילה, אלא שהמחלה דוהרת מהר מאוד. החיידק שכיח בריכוזי אוכלוסיות מסוימות בארץ והסיכון לתינוקות לחלות בו גדול פי עשרה מאדם בוגר. בישראל.

מתי לא לשלוח את הילדים לגן?

יש לילד חום או שאינו חש בטוב? אל תשלחו אותו לגן - גם אם הבוקר הוא כבר נראה 'הרבה יותר טוב' או שאתם לא יכולים להפסיד עוד יום עבודה. לא רק שבגן ילדיכם לא יוכל להחלים כראוי, הוא ככל הנראה ירגיש רע במהלך רוב היום ולא יצליח ליהנות מהפעילויות השונות בגן, בנוסף, הוא גם עלול להדביק את שאר הילדים.

לפי משרד הבריאות, אין לשלוח ילד לגן במצב בו מחלתו תמנע ממנו להשתתף בפעילויות השונות או שמצבו של הילד דורש מהצוות טיפול במידה כזו שתפגע ביכולתו של הצוות להמשיך לטפל בשאר הילדים. כך למשל, במצב בו הילד מקיא או משלשל פעמיים או יותר ב-24 שעות, אין לשלוח אותו לגן.

אם לילד יש תסמינים של שפעת מלווים בחום, יש להוציאו ממסגרת חינוכית עד שיעברו 24 שעות מחלוף החום. במצבי שעלת, יש להוציא את הילד מהמוסד החינוכי עד שיחלפו חמישה ימים מהתחלת טיפול אנטיביוטי מתאים. פריחה שמלווה בשינוי התנהגות או בחום, מחייבת גם היא הוצאה מהמסגרת עד יעברו הסימפטומים. במקרה של דלקת עיניים עם הפרשה מוגלתית, חזרתו של הילד למסגרת מותנית באישור רופא ולאחר הפסקת ההפרשה.

הורה שיקפיד על ההנחיות יסייע משמעותית בשמירה על בריאות הילדים, הגננות וימנע התפרצויות חוזרות של מחלות מדבקות.