הדוח, הביקורת ושאלת הצעדים הבאים: היום (שבת) פורסם דוח שקובע כי ישראל נכנסת לגל שני של קורונה - וממליץ על צעדים מיידיים. הדוח של אגף המודיעין בצה"ל (מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה) קורא לשקול מחדש את חלק מההקלות החדשות, ימים לאחר שהוחלט על פתיחת הרכבת ביום שני ועל חידוש אירוע התרבות. הדוח שפורסם ללא שמות החוקרים גרר ביקורת מצד יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור - אך גם תמיכה מצד רופאה בכירה בשיבא, שמזהירה כי ישראל לא ערוכה מספיק לגל השני.

לקריאת הדוח המלא לחצו כאן

פרופ' גילי רגב, מנהלת היחידה למניעה ובקרת זיהומים בבית החולים שיבא בתל השומר, אמרה הערב לחדשות 12 כי "הדוח מאוד מדויק, ממש מדויק ומאוד מדאיג, הנתונים באמת מדאיגים ומדאיגה גם התנהלות הממשלה וגם התנהלות הציבור – יחד זה יוביל אותנו למקומות שמהם מזהיר הדוח. אולי הייתה טעות שסגרו כל כך מהר ואחר כך פתחו כל כך מהר".

לדבריה, "כבר היום אפשר להבין מה יהיה עוד שלושה שבועות – מה שאנחנו רואים היום מסמן לנו לאן אנחנו יכולים להגיע. המחלה איטית. יש כל יום יותר מקרים שמתאשפזים. אנחנו לא מספיק ערוכים - אין מספיק צוותים בבתי החולים ולחקירות אפידמיולוגיות, יש חוסרים. היום בכל הארץ יש מקרים והשאלה היא איפה יהיו ההתפרצויות".

עוד התריעה פרופ' רגב: "קודם היו מוקדים ברורים - בתי אבות, בני ברק... עכשיו אין את זה. לצאת עם הקלות כשהגל עולה זה מאוד בעייתי. הייתי מגבילה התקהלויות. תרבות זה חשוב, אבל צריך לחשוב איך עושים את זה. אנחנו הולכים לחיות כך שנה ולכן חשוב שתהיה כאן שגרה. צריך לפתוח את התרבות בצורה מאוד זהירה. המסכה לא מספיקה, צריך גם את הריחוק - לא להצטופף". 

"ניתוח לא מקצועי ולפעמים שגוי"

מנגד פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, תקף את הפרסום: "לא מקצועי ולא רציני שיוצאים דוחות אפידמיולוגים מאמ"ן שאף איש לא חתום עליהם, קל וחומר שאף איש מקצוע מהתחום הרלבנטי לכך, היינו מתחום מדעי האפידמיולוגיה ובריאות הציבור".

לדבריו, "חוסר השקיפות בלתי מתקבל על הדעת. יש מרכז ידע שהוא לא שקוף, ולכאורה לפי הצהרתו אין שם בכלל מומחים באפידמיולוגיה או בריאות הציבור. הניתוח עצמו הוא לעיתים לא מקצועי, ולפעמים שגוי. לדוגמא, בדוח האחרון אין התייחסות דיפרנציאלית לפיזור התחלואה בארץ, ואין קשר ממשי בין הממצאים להמלצות".

עוד טען לוין: "מעבר לכל זה, מונעים מגופים אחרים – שיש להם את הידע המקצועי – נגישות למידע. לא נורא שנותנים לחיילי אגף המודיעין (המצוינים כשלעצמם) נגישות למידע בריאותי. אבל חמור מאוד שמונעים מהאפידמיולוגים במרכז הלאומי לבקרת מחלות ומרופאי המחוזות גישה לנתונים הגולמיים".

 

עיקרי המלצות הדוח: 

  • לשקול מחדש את ההקלות - "הן מבחינת השלכותיהן על התחלואה והן מבחינת המסר שהן משדרות לציבור".
  • הרחבת ההסברה ברמה הלאומית והמקומית, תוך מיקוד מאמץ ב"מגזרים השונים".
  • דוגמא אישית בקרב מנהיגים ובכירים במשק ובמערכת הציבורית (מסכות, ריחוק) כ"גורם משמעותי בתמיכה במאמצי ההסברה".
  • "להרחיב את האכיפה ואת סמכויות האכיפה של הרשויות המקומיות במרחב הציבורי".
  • "לגבש מנגנון יעיל לאכיפת הבידוד, לאור פער מסתמן בהיבט זה".
  • "לממש באופן מואץ את מנגנוני קטיעת שרשראות ההדבקה שהוקמו לאחרונה, ולהרחיב במהירות את כוח האדם המוקצה לחקירות האפידמיולוגיות, כך שיוכל לעמוד בקצבי התחלואה הגדלים במהירות".
  • "לממש מנגנון יעיל לפינוי מבודדים וחולים למלוניות".

לסיכום הזהירו באגף המודיעין: "להבנתנו, ללא ביצוע מהיר והחלטי של צעדים אלה, אשר עלותם המשקית מצומצמות באופן יחסי, מדינת ישראל עלולה בעוד כחודש להידרש להחלטות כלכליות וחברתיות כואבות בהרבה".

חיטוי תחנת אוטובוס (צילום: AP / FLASH 90)
דאגה מהעלייה בנתוני החולים בישראל | צילום: AP / FLASH 90

 

הצעדים המוצעים - ותוכנית נתניהו

בעקבות פרסום הדוח קרא סגן שר הבריאות יואב קיש לחידוש סמכויות השב"כ. "הכלי הממוכן היחידי הזמין מיידית לפעולה לקטיעת שרשראות הדבקה הוא בידי השב"כ", טען. "יש לפעול מיידית לחקיקה מואצת בכנסת ולאפשר את השימוש בכלי על מנת לחסוך חיי אדם ומחיר כלכלי מישראל".

אתמול כבר הכריז שר הבריאות יולי אדלשטיין על גיוס 300 עובדים נוספים לחקירות האפידמיולוגיות. ראש הממשלה נתניהו גם קרא להגברת האכיפה וצפוי לעשות זאת גם מחר, כחלק מתוכניתו לבלימת הקורונה שעיקריה פורסמו אתמול ב"אולפן שישי".

 דיון החירום הבהול יתכנס מחר בראשות נתניהו ובהשתתפות מנכ"לי משרדי הממשלה ובכירים נוספים מגורמי האכיפה, השיטור והמשפט. המטרה: לגבש את שורת הצעדים להמשך המאבק בנגיף. נתניהו לא מתכוון, בשלב זה, לחזור למדיניות של סגר כללי. הוא מתכוון בתחילה להגביר משמעותית את אכיפת ההנחיות – בדגש על נושא המסכה, אותה הוא מכנה "מיני סגר".

נוסף על כך, הוא רוצה להגביר את מערך הבדיקות והאיתור המהיר של החולים – במטרה לצמצם את שרשראות ההדבקה. בהמשך, אם יהיה בכך צורך, ראש הממשלה צפוי לדרוש את החזרת אמצעי המעקב הדיגיטליים. בשלב זה, כאמור, אין כוונה להחזיר את אזרחי ישראל לסגר מוחלט, כפי שהיה בתחילת התפשטות המחלה ברחבי הארץ.  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות