בדרך להקלות במשק - וגם להמשך הזעם? היום (שישי) אישרה הממשלה שורת צעדים להרחבת הפעילות במשק - וגם צעדי פיצוי נוספים לחלק מבעלי העסקים בהיקף של כ-8 מיליארד שקלים. למרות זאת, עצמאים רבים שהשתתפו במחאות בימים האחרונים לא מסתפקים בכך ושוקלים להחריף את המאבק, מכיוון שלטענתם לא קיבלו את מה שהובטח להם. ישיבת הממשלה שהתקיימה היום לוותה בעימותים נוספים בין השרים לבין מנכ"ל משרד הבריאות - וגם עם היועץ המשפטי לממשלה. 

ההקלות החדשות - כל הפרטים

תוכנית הסיוע לעסקים שאושרה - כל הפרטים

בסרטון חריף שפרסמה התאגדות רשתות האופנה והמסחר, הבהירו בעלי העסקים שבכוונתם להשבית את המשק. בעלי העסקים, שמעסיקים מאות אלפי עובדים בשגרה, מצהירים כי אין ביכולתם לחזור לפעילות: "מאיפה נביא את הכסף?". עוד נאמר בסרטון: "ביבי, תסתכל לנו בעיניים, נגמר לנו החמצן, עוד רגע מיליון מובטלים יצטרכו הנשמה, זו אזעקת אמת".

לדבריהם, "הכלכלה מתמוטטת כמו דומינו, העצמאים דוהרים אל מתחת לקו העוני ואף אחד לא סופר ותם. העסקים קורסים, הרשתות הגדולות בלי טיפת אוויר, אם לא נקבל חמצן עכשיו נצטרף להנשים מיליון מובטלים בתוך חודש".

"ביבי, אתה מחכה שהילדים ירעבו?"

עוד תקפו ברשתות האופנה והמסחר: "למה בדיוק אתה מחכה ביבי? שכולנו נהיה מקרי רווחה? שאזרחים יאבדו את קורת הגג שלהם? שהורים ייקחו את החוק לידיים? שהילדים שלנו ירעבו? נגמר החמצן למובטלים, נגמר החמצן לעסקים, כולנו הולכים להנשמה, כולנו הולכים למלחמה". 

שאול מזרחי, בעלי מועדון "הבארבי", תקף במשדר חדשות 12: "אנחנו הנתינים והם האצילים. הם רוצים להגביל מחאה? למה, כדי שהאמת לא תתפוצץ להם בפנים?". עוד זעם על הבירוקרטיה: "אנחנו אמורים להתחיל להירשם ולבקש מענקים למרות שהם יודעים עלינו הכול, זה צוואר בקבוק מאוד גדול - ומתי נקבל את הכסף?". עוד תקף: "מישהו מראה לי אופק? מישהו אומר לי מתי אוכל לפתוח את העסק? לקחו לי את החיים והעצמאות והחירות, חוסר הוודאות הורג". 

לקראת פתיחת המשק  (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
שורת הקלות חדשות אושרו | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

האיום החריף של בעלי העסקים זוכה גם להתנגדות. ההסתדרות הלאומית שלחה אתמול לנתניהו אזהרה לקראת "שביתה כללית של העסקים". במכתב קראו לנתניהו: "תמנע בכל דרך את השבתת העסקים על ידי בעלי רשתות האופנה והמסחר". לטענת יואב שמחי, יו"ר הסתדרות לאומית, חלק מבעלי רשתות האופנה והמסחר "עושים שימוש פסול בעובדיהם ומשתמשים בהם כ'בני ערובה' באופן מכוון, מסרבים לפתוח את עסקיהם, משאירים את העובדים בחל"ת ובכך מטילים את נטל שכרם של העובדים על אוצר המדינה, עד אשר מדינת ישראל תיעתר לדרישות בעלי רשתות האופנה והמסחר במלואן".

שמחי הביא תמיכה בסיוע לעסקים אך אמר כי "אין כל מניעה לרשתות האופנה והמסחר לשוב לפעילות במרכזים פתוחים ובמקומות המאפשרים זאת למעט קניונים. אנחנו מבקשים ממשלת ישראל להירתם להצלת העסקתם של העובדים ולחייב את העסקים לפתוח את שעריהם במקומות אשר מתאפשר הדבר בהתאם להנחיות הממשלה. אנחנו מתנגדים לכך שהמעסיקים ינצלו באופן ציני את שליטתם בהעסקת העובדים ויקבלו עדיפות על פני מקומות עבודה שפתחו את שעריהם". לטענתו, הממשלה צריכה "לכפות על המעסיקים" לקלוט בחזרה את העובדים השכירים באופן מיידי.

ישיבת ממשלה מתוחה: פרטים חדשים

הממשלה אישרה כמה צעדי הקלות ביום ראשון, אך נמנעה מאישור לפתוח את מערכת החינוך. על ישיבת השרים העיבה העובדה שאין קריטריון לוגי וברור להחלטות: השרים ביקשו הסברים ואמרו למנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: "למה נותנים שורת הקלות ובסוף מגבילים את חופש התנועה ל-100 מטר?"

דיון בממשלה על אסטרטגיית היציאה
הדיונים על אסטרטגיית היציאה, ארכיון

לבסוף החליטה הממשלה כי מיום ראשון כל החנויות פתוחות למעט קניונים. אושרה גם פתיחה של מספרות ומכוני יופי תחת הגבלות (מסופר אחד, בדיקת חום או הצהרה), לצד חידוש הפעילות במרכזי מסחר פתוחים. 

בישיבה נרשמו שני עימותים בין השרים לבין היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט: הראשון סביב ההדלפות והשני סביב ההפגנות בעידן הקורונה. השרים שאלו למה לא להגביל הפגנות שהמשטרה תוכל לאכוף את מספר המפגינים, ומנדלבליט השיב - בצעקות של ממש - שתקנות החירום לא יגבילו את ההפגנות. לדבריו, "אם רוצים להגביל - להעביר חקיקה דרך הכנסת".

השר גלעד ארדן מתח ביקורת על ההחלטות בממשלה. בציוץ שפרסם כתב: "שימו לב, מנגנון מתן האזהרה לפני מתן קנס על אי חבישת מסכה בוטל היום לצערי בישיבת הממשלה. כמו כן נקבע בממשלה שתהיה חובה לעטות מסכה על הפנים גם במרחב הציבורי הפתוח (לא רק לשאת את המסכה איתך) אבל לא בעת פעילות גופנית. תוקף החלטה זו יהיה מיום שני הקרוב".

לקראת פתיחת המשק  (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
לאחר עימות בממשלה: אושרו הקלות | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

נתוני התחלואה החדשים מעידים על יציבות, לא נרשמו מתים חדשים בשעות האחרונות ומספר המונשמים נותר יציב ונמוך. מספר הבדיקות עלה בכ-900 לכמעט 13 אלף ביום. מצד שני עדיין שיעורי ההדבקה בבני ברק ובירושלים ובדיר אל אסד מטרידים את אנשי משרד הבריאות. ייתכן שיוטלו המלצות על הגבלה בשכונות בבית שמש ובנתיבות.

במשרד הבריאות קיים חשש מגל שני של המגפה. עם זאת, על פי המספרים, מסתמן שאפילו אם גל התחלואה השני יהיה גדול, זה יהיה סיטואציה שמשרד הבריאות יוכל לעמוד בו.  

האיגוד לרפואת ילדים קרא לחזרה מבוקרת לשגרת הרפואה והחינוך. במכתב לשרי הבריאות והחינוך ציינו: "בשבועות האחרונים הצטברו נתונים מכיוונים שונים המצדיקים שינוי בהמלצות. לאור זאת האיגוד לרפואת ילדים קורא להחזיר לאלתר לפעילות את רפואת הילדים הבלתי דחופה ולפתוח את מוסדות החינוך. זאת בצורה מבוקרת, תחילה באזורים שאינם מוקדי התפרצות, תוך הקפדה על ריחוק פיזי וניטור ממוקד של התחלואה בקורונה".

השתתפו בהכנת הידיעה: ירון אברהם, לי אברמוביץ', יואב אבן, קרן מרציאנו, עמליה דואק.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות