אתמול בישר אגף המידע למאבק בקורונה של אגף המודיעין כי ישראל נכנסה ל"גל השני" של התפשטות הנגיף. נתונים שפרסמו משרד הבריאות ואגף המידע בימים האחרונים מציגים את העלייה בתחלואה, וממחישים מה עומד מאחורי הנורה האדומה שהודלקה. הנתונים אף מצביעים על מאפייני הגל הנוכחי, ומדגישים כמה הבדלים בינו לבין ההתפרצות הראשונה לפני כמה חודשים - חלקם דווקא מעודדים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר היום (ראשון) בישיבת הממשלה כי העלייה בתחלואה עלולה להוביל להחזרת הגבלות על הציבור. לדבריו, בהתייעצויות שלו עם שורת גורמים מקצועיים, בהם מנכ"לים במשרדי הממשלה, נציגי הרשויות המקומיות וראש המל"ל, הוצגו בפניו "תחזיות שונות של גופים שונים - וכולן קשות".

בנימין נתניהו מסכה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
נתניהו: אם לא נתחיל להקפיד על מסכות - נביא על עצמו סגר | צילום: רויטרס, רויטרס_

על כך הוסיף נתניהו: "אנחנו חייבים לשטח את העקומה עכשיו. אכנס מחר את קבינט הקורונה ונדון שם בצעדים המתבקשים לבלימת התפשטות המגפה. אם לא נשנה מיד את התנהגותנו בעניין חבישת המסכות והשמירה על מרחק, אנחנו נביא על עצמנו, בניגוד לרצוננו, את השבת הסגרים".

מתחלואה מרוכזת - לתחלואה מפוזרת  

אחד המאפיינים של גל התחלואה הנוכחי הוא פיזורם הרחב של מקרי ההדבקה בארץ. זאת, בשונה מ"הגל הראשון" שבו המגפה התרכזה ראשית בשבים מחו"ל שהוכנסו מיד לבידוד, ולאחר מכן במוקדים מסוימים שטופלו בסגרים נקודתיים. מתוך 299 הנדבקים החדשים שאותרו בימים חמישי-שישי האחרונים, רק 23 נדבקו ביישובים שבהם ידוע על תחלואה גבוהה. מנגד, 269 נדבקו ביישובים אחרים, 4 בלבד הגיעו מחו"ל ו-3 הם דיירים במוסד לטיפול טווח ארוך ושם נדבקו.

אכיפת ההגבלות החדשות (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
סגרים נקודתיים במוקדי התפרצות. הגל הראשון | צילום: פיטוסי , פלאש/90

קצב ההכפלה עולה - אך רחוק משיא המגפה 

קצב ההכפלה של מספר הנדבקים בארץ הולך ועולה, אולם עדיין רחוק משהיה בשיא המגפה - אז מספרם הוכפל אחת לשלושה ימים. ב-19 ביוני פורסם כי מספר הנדבקים עומד בקצב הכפלה של כל 46 ימים. זאת, לאחר שב-10 ביוני מספר החולים הוכפל בקצב של אחת ל-73 ימים, ובסוף מאי נרשם קצב הכפלה איטי במיוחד - כל 420 ימים.

92% מהנדבקים - מתחת לגיל 65  

השוואה של גיל הנבדקים מעלה הבחנה ניכרת נוספת בין גלי התחלואה. אם באפריל החלוקה הייתה כזו שכמעט שליש מהנדבקים היו מבוגרים, כעת רובם המוחלט צעירים. זאת, בין היתר, לנוכח העובדה שהאוכלוסיה המבוגרת מודעת כעת יותר לסיכון שבו היא נתונה, מכירה את דרכי המניעה ונשמרת מפני הדבקה. נכון ליום חמישי האחרון חולי הקורונה בישראל מתחלקים כך: 68% הם בני 64-18, 7% בני 17-15, 5% בני 11-6, 6% בני 5-0, ו-6% בני 14-12. רק 8% מהנדבקים הם מעל לגיל 65.

שר חדש, יותר בדיקות

שר הבריאות, יולי אדלשטיין, הבטיח בכניסתו לתפקיד להגביר משמעותית את קצב הבדיקות, וקרא להגיע ל-30 אלף בדיקות ביום. יעד דומה הוצב באפריל, אך המספרים נותרו נמוכים יותר וכמעט שלא הגיעו ליותר מ-10,000 בכהונתו של השר ליצמן. בשבועות האחרונים מספר הבדיקות בעלייה (בשבועיים האחרונים חצו 5 פעמים את רף ה-15 אלף ביום), אולם ישנם ימים שבהם המספרים נמוכים ונראה כי עד למימוש ההצהרות מרחיקות הלכת יש עוד דרך ארוכה.

תמונת מצב עדכנית

הבוקר הודיע משרד הבריאות כי מאז הדיווח האחרון, אתמול בערב, נוספו למניין הנדבקים 53 ישראלים. עוד נמסר כי מספר החולים שנזקקים להנשמה עומד כעת על 28, וישנם 15 חולים נוספים שמצבם קשה, אך אינם נזקקים להנשמה. אתמול נעשו 6,021 בדיקות קורונה וסך מספר החולים הפעילים בישראל הוא 4,716.

בימים האחרון מספרי הנדבקים החדשים היו גבוהים במיוחד: במהלך סוף השבוע נוספו 294 למניין החולים, וביום חמישי נדבקו 349 ביממה אחת. עד כה גבה הנגיף את חייהם של 305 ישראלים, ו-15,664 מתוך 20,686 שנדבקו מאז הגעת הקורונה לארץ החלימו.

לפי מרכז המידע והידע של אגף המודיעין, מוקדי התחלואה הפעילים ביותר ביממה האחרונה הן הערים קרית גת וערערה. אחריהן ירושלים, רהט, חורה, בני ברק, תל אביב, באקה אל-גרבייה ואום אל פאחם. בשבוע שעבר הוחלט להטיל "סגר נושם" על שתי שכונות ברהט ועל שכונה אחת בערערה, והן יוגדרו כאזור מוגבל עד ליום רביעי הקרוב.