בעוד מדינות העולם נוקטות באסטרטגיות שונות ליציאה מהמשבר, ומיליארדי אנשים מאבדים את פרנסתם, מנהיגי העולם ואנשי ציבור מסמנים את נקודת פריצת הדרך שתסמן את סיום הקורונה; הרי הוא החיסון. עם זאת, קיימת אפשרות אחרת, התרחיש הגרוע ביותר – שחיסון לא יפותח לעולם, או לפחות לא בעתיד הנראה לעין. איך ייראו חיינו ללא חיסון נגד קורונה?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

למרות הבטחות הפוליטיקאים בעולם סביב החיסון, מומחים רבים אופטימיים הרבה פחות. הסיבה - זה כבר קרה בעבר, מספר פעמים. "יש כמה וירוסים שעדיין אין לנו חיסונים נגדם", הסביר ד"ר דיוויד נבארו ל-CNN. נבארו הוא פרופסור לבריאות עולמית במכללת האימפריאל לונדון, ומשמש כשליח מיוחד לארגון הבריאות העולמי בטיפול בנגיף הקורונה. "איננו יכולים להניח הנחה מוחלטת שיימצא חיסון, ואם יימצא, האם הוא יעבור את כל מבחני היעילות והבטיחות".

בשנת 1984, שרת הבריאות האמריקנית מרגרט הקלר הודיעה במסיבת עיתונאים על זיהוי נגיף חדש, שלימים נודע כ-HIV, איידס, וחזתה כי החיסון יהיה מוכן לבדיקה תוך שנתיים בלבד. כמעט ארבעה עשורים וכ-32 מיליון מקרי מוות אחר כך, העולם עדיין מחכה לחיסון. הסיבה אגב, היא מהירות השינוי של הנגיף. כמו האיידס ישנן מחלות נוספות שנותרו ללא חיסון, כמו למשל קדחת דנגי שמדביקה עד 400 אלף איש בשנה על פי ארגון הבריאות העולמי.

מעבדה בסין (צילום:  Eugene Lu, shutterstock)
מעבדה לפיתוח חיסון נגד קורונה, סין | צילום: Eugene Lu, shutterstock

למרות שלא פותח חיסון לאיידס, בעקבות טיפולים שונים הנגיף לא אלים כמו בעבר, בשנות ה-80. מאז עבר עולם המדע פיתוחים פורצי דרך וטיפולים מונעי הידבקות - וייתכן שכך יקרה גם עם נגיף הקורונה הטרי.

אם פיתוח החיסון לקורונה יהיה מורכב באותה מידה, הוא עלול להישאר איתנו עוד שנים רבות. או אז, במקום להעלים את הווירוס, ניאלץ ללמוד לחיות איתו. טיפולים רפואיים עשויים להתפתח – אך התפרצות המחלה עדיין יכולה להתרחש בכל שנה, ומספר המתים ימשיך לעלות.

נשא HIV (צילום: Shutterstock)
HIV - טיפול מונע, ולא חיסון | צילום: Shutterstock

איך ייראו החיים ללא חיסון?

אם אכן לא יפותח חיסון, חיינו יהיו שונים מאלה שהכרנו, והדברים לא יחזרו לקדמותם במהירות, אם בכלל. "זה חשוב לעבוד על להיות מוכנים לקורונה", אמר נבארו. הוא קורא לזה "חוזה חברתי חדש", בו אזרחי העולם במקביל לניהול חייהם, לוקחים אחריות אישית על בידוד במקרה שחווים סימפטומים או באים במגע עם חולה קורונה.

כך למשל, שיעול או הצטננות קלה יגרמו לעובדים להישאר בביתם מעצמם והריחוק החברתי יהפוך לצורת התקשורת החדשה. השפעה נוספת, היא שינוי צורת העבודה לעבודה מרחוק כפתרון קבוע. העסקים ייאלצו להתאים עצמם למציאות, ולא למלא את המשרדים שלא לצורך. בנוסף, בדיקות קורונה ומעקב אחר חולים יהפוך לחלק בלתי נפרד מחיינו, גם בטווח הארוך.

קורונה בישראל - גבול רמת גן תל אביב (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
מדיניות הריחוק החברתי - צפויה להישאר | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

"אם תהיה הדבקה מינימלית, ייתכן שיהיה אפשר לפתוח אירועי ספורט או מפגשים גדולים אחרים", הסביר ד"ר פיטר הוטז, דיקן בית הספר לרפואה טרופית במכללת ביילור ביוסטון. "אבל כל צעד וכל החלטה יתקבלו בפיקוח הממשלה וגופי בריאות הציבור. ברים ופאבים גם הם בעייתיים, כיוון שהם צפופים. הם יוכלו למשל להיפתח מחדש כמסעדות, תוך שמירה על ריחוק חברתי".

הוטז הוסיף כי שיא ההדבקה מתרחש בחורף, וייתכן שבכל חורף מחדש ההנחיות והמגבלות לציבור יחזרו, על מנת למנוע הדבקה והתפרצות מחודשת. "מפעם לפעם יהיו התפרצויות, והתנועה תוגבל. ייתכן שזה יוחל על אזורים מסוימים במדינה, או אפילו על מדינה שלמה".

ברים  (צילום: shutterstock By DisobeyArt)
הברים והפאבים: צפופים מדי | צילום: shutterstock By DisobeyArt

עם זאת, מרבית המומחים בטוחים כי בסופו של דבר יפותח חיסון נגד COVID-19, בין השאר כיוון שבניגוד למחלות קודמות כמו מלריה ו-HIV, הוא אינו משתנה במהירות. בכל מקרה, נגיפים קודמים והתפרצויות קודמות אין בהן מספיק להסקת מסקנות, ותוצאות המרדף אחר החיסון עדיין אינן ברורות – ונותר לחכות, ולהיערך גם עם תכנית ב'.