בישיבה של ועדת הקורונה של הכנסת שהתקיימה היום (שלישי), בנוגע להיערכות מערכת הבריאות לגל שני והתפרצויות עתידיות - מנה"ל המשל"ט במשרד הבריאות אמר כי רה"מ נתניהו הורה היום למערכת הביטחון והבריאות להצטייד בעוד 2,000 מכונות הנשמה כדי שישראל תוכל לסייע גם לרשות הפלסטינית ולמדינות שכנות במקרה של גל שני משמעותי. מספר מכונות ההנשמה בישראל עומד על 5,000 כרגע ויחד עם הרכישה המתוכננת יהיו לישראל 7,000 מכונות הנשמה. ראש שירותי בריאות הציבור, פרופסור סיגל סדצקי אמרה: "צר לי לבשר המחלה חוזרת".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אבי בן זקן, סמנכ"ל בכיר במשרד הבריאות ומנהל המשל"ט אמר בתום הישיבה כי ההנחיה שניתנה על ידי נתניהו היא להכין את מערכת הבריאות "למקסימום קיבולת שמסוגלת להכיל הרבה מאוד עבודה וזה נקבע על ידינו ל-5,000 מונשמים ועוד 10,000 חולים בבתי חולים אחרים". לדבריו ההנחיה ניתנה ללא קשר לתרחיש הייחוס: "זה ניתן מטעמים מדיניים – על מנת לסייע לגורמים נוספים ולמדינות שכנות".

השרה שאשא ביטון: קודם שיהיה חוק (צילום: פלאש 90, חדשות)
יו"ר הוועדה, יפעת שאשא ביטון | צילום: פלאש 90, חדשות

יו"ר הוועדה ח"כ יפעת שאשא ביטון הבהירה כי בהיערכות הנוכחית יש להיערך גם למחלות נוספות ולא רק לקורונה: "בגל הראשון ההתמקדות הייתה על הקורונה - והטיפול במחלות האחרות נזנח. בהיערכות להתפרצות נוספת שהפעם נדרש לטפל בה לצד המחלות האחרות שבשגרה, אנחנו צריכים לוודא שאנחנו עומדים מבחינת יעדים לרכישות מכונות הנשמה וערוכים גם עם כוח אדם לכל תרחיש שהוא".

"בדיון עלו סתירות ביחס למספר מכונות ההנשמה במערכת", הדגישה יו"ר הוועדה. "הוועדה דורשת לקבל הבהרות מדויקות ביחס לכמות מכונות ההנשמה, החלוקה שלהן בבתי החולים ומועדי ההגעה של המכונות הנוספות".

פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור אמרה: "ההיערכות היא מאוד מסובכת. הגל הראשון היה שצפינו ונערכנו אליו מראש, אבל בדרך היו עוד הרבה דברים לא צפויים. בגל הראשון ידענו בהתחלה לחפש את החולים בקרב אלו שחזרו מחו"ל ולבצע חקירות אפידמיולוגיות, ולכן חלק גדול מהחולים היו אלו שאיתרנו והיו בבידוד".

פרופסור סיגל סדצקי (צילום: N12)
פרופסור סדצקי: "צר לי בשר - המחלה חוזרת" | צילום: N12

"כיום, צר לי לבשר המחלה חוזרת", אמרה פרופסור סדצקי. "אנחנו רואים התאמה ברורה בין פתיחת המשק לעלייה בתחלואה. נמצאים בעלייה משמעותית בכמות המקרים שנמצאת בכל הארץ ובדגש על ילדים. 30 ילדים בכיתה לא באמת הולך בהלימה אחת עם התו הסגול. יש עלייה בתחלואה ב57 יישובים וזהו לא נתון שאפשר להתעלם ממנו. יש טיפול בכמה מוקדים ביישובים בנגב, יפו – אלו האזורים החמים שרואים עלייה בתחלואה. האחיות של בריאות הציבור נופלות מהרגליים. הן עובדות כבר שלושה חודשים ברציפות. אני צריכה עוד אנשים. גם במעבדות יש לנו בעיה של כוח אדם וקשה לנו לגייס עובדים לשם".

בנימין נתניהו מסכה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
ראש הממשלה נתניהו בכנסת | צילום: רויטרס, רויטרס_

אבי דדון, ראש מנהל הרכש במשרד הביטחון הסביר כי פותחו בישראל קווי הייצור של ציוד המגן והמסכות וכבר לא מזמינים אותם מחו"ל: "כעת אנו ממתינים לתו תקן של משרד הבריאות לייצור הישראלי שהתחיל להכין את הציוד". עוד אמר דדון: "היכולת במעבדות של חברת 'מיי הריטג'', הן לדעתי עוד הרבה יותר גבוהות ממה שאנחנו מצפים כדי לבצע בדיקות קורונה. אני מאמין שברגע שהבדיקות יתחילו לרוץ במעבדה החדשה, הכוח אדם שם יאזן על הקשיים שאנו חווים כיום. כמות ההזמנות של מכונות ההנשמה, הן בסדרי גודל הרבה יותר מהתרחיש החמור. גם אם יהיו עודפים, מדינת ישראל תעשה שימוש בזה למדינות שכנות".