שר הבריאות יולי אדלשטיין קיים הערב (ראשון) מסיבת עיתונאים, על רקע התפשטות נגיף הקורונה והחשש של מערכת הבריאות מהמשך ההתפרצות. המצב החדש הוביל לקרע בקבינט הקורונה, בין נציגי משרד הבריאות לבין שרי הממשלה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"אנחנו נמצאים בתחילתו של גל התחלואה השני", פתח אדלשטיין את דבריו. "מן היום הראשון במשרד, החלטתי לא להיות הסמן הימני - לקבל את כל ההחלטות בהינתן בחשבון צרכי הבריאות, המשק והכלכלה. פעלתי יחד עם השרים הרלוונטיים על מנת לפתוח את גני האירועים, אירועי התרבות, תחבורה ציבורית ועוד. אך הדגשתי כל הזמן, אם לא נשמור על כל ההנחיות נגיע גם למצב של סגירה".

אדלשטיין המשיך: "לצערי, לא מספיק הקשיבו. הובלתי אז מהלך של הגברת אכיפה משמעותית. נקודת המוצא שלי היא - מי שלא מקשיב להנחיות מזיק, לא רק לעצמו ולא רק לסביבתו, הוא עלול להזיק למשק כולו. הבוקר הצגתי לקבינט הקורונה את המתווה של משרד הבריאות להתמודדות עם הנגיף בשלב הזה. ההמלצות כמובן לא נעימות, לא לי ולא למנכ"ל המשרד, אך הן מחויבות המציאות על מנת לטפל בנגיף בשלב זה ולא להגיע למצב של סגר כולל על המשק". 

גן אירועים הנחלה (צילום: שחר דרורי ואביב לום)
אדלשטיין מציג: הגבלת האירועים הדתיים | צילום: שחר דרורי ואביב לום

"משמעות סגר שכזה הוא נזק כלכלי אדיר מימדים לכל בית בישראל. המטרה שלנו היא מקסימום תועלת במינימום נזק. אחרי מחשבות רבות והתייעצות עם אנשי מקצוע בתוך המשרד ומחוצה לו, הגענו להסכמה שהמתווה הנכון לעת הזאת הוא כדלקמן: 

הגבלה לאירועים דתיים - חתונות, בר מצוות שמתקיימים באולמות. אני מבקש להדגיש, אין לי כוונה לפגוע באולמות ובגני האירועים, כפי שהודיע גם ראש הממשלה, על משרד האוצר יהיה לפצות אותם על ההפסדים שיגרמו להם. 

הגבלות בבתי הכנסת - לצערי הרב, הגיע הזמן לעשות גם את זה. 

הגבלת התקהלויות - פנינו יחד עם שר ההשכלה הגבוהה למל"ג בבקשה לקיים מבחנים במוסדות להשכלה גבוהה בזום, ולא מבחנים פרונטליים, בכל מקום שאפשר לעשות זאת על מנת למנוע הדבקה של סטודנטים, מרצים ובני משפחותיהם. 

עבודה מהבית בשירות המדינה - אנחנו מבקשים להגיע לפחות ל-30% מהעובדים שיעבדו מהבית. אנחנו לא רוצים להגביל את הסקטור הפרטי, אבל קורא מכאן גם לאנשי העסקים, בעלי העסקים בסקטור הפרטי - בכל מקום שאפשר לעשות זאת, תנו לעובדים לעבוד מרחוק, תשמרו עליהם ועל המשפחות שלהם". 

חיטוי בית כנסת (צילום: Flash90)
"הגיע הזמן להגביל גם את בתי הכנסת" | צילום: Flash90

אדלשטיין גם התייחס לעימות שהתגלע בין משרדו לבין שאר השרים: "אין עד עכשיו אדם אחד שנתן לי מתווה טוב יותר להתמודדות ממה שהצגנו הבוקר בקבינט הקורונה. ביקשתי מהשרים בדיון, לא רק לבקר, לא רק לומר מה לא, אלא להציע גם מה כן. דבר אחד אני לא מוכן לקבל - אנשים שאומרים, מה אתם יוצרים פאניקה, נו - אז ימותו כמה זקנים. כל מי שאומר זאת, או אפילו חושב זאת בסתר ליבו, שידמיין את סבא או סבתא שלו בין אותם כמה קשישים שאולי ימותו".

בתשובה לשאלתו של כתב N12 לגבי ההגבלות המדויקות, אמר שר הבריאות: "אני בכוונה לא מזכיר כאן מספרים לפני שיתקבלו החלטות בקבינט - אנחנו דורשים הגבלה משמעותית בכל התחומים האלה. יהיה ויכוח, היה גם היום, בסופו של דבר אני מקווה שנצא עם החלטה אחראית".

 מנכ"ל משרד הבריאות: "אני לא נציג הקורונה - אלא נציג מערכת הבריאות"

לאחר אדלשטיין מסר דברים מנכ"ל משר הבריאות, פרופ' חזי לוי: "על מנת להכריז על אזור כאזור אדום, ולעשות הגבלה שתמנע התקהלויות, יש מספר קריטריונים, אחד מהם זה מספר החולים הפעילים, אבל יש עוד - כמו קצב העלייה במספר החולים ביממה". לוי גם התייחס לקשר בין כמות הבדיקות לכמות החולים: "כפי שנאמר, אכן עלינו במספר הבדיקות, אבל אחוז החיוביים מגיע כבר ל-3%". 

"אני וודאי לא בעד קבלת החלטות במחשכים, אנחנו שקופים לגמרי, פועלים על מנת שכל הנתונים שיש ברשותנו יהיו גם בידי הציבור כולו", הוסיף לוי. "אני שמח לשמוע דעות שונות, וודאי גם שאין לי אפשרות לפעול בלי שר האוצר, השר לביטחון פנים ושרים נוספים שאם לא יתנו יד לפעולות שלנו, אז לא נוכל להתקדם. לכן אני חושב שטוב שיש קבינט קורונה, טוב שיש שם דיון, רק מציע לכולם להבין שאני לא בא לשם כנציג קורונה, אלא כנציג מערכת הבריאות הישראלית, ואלא ההמלצות שלה לעת הזאת". 

בדיון של קבינט הקורונה שהתכנס היום, זעמו השרים על הכוונה להחזיר את פתיחת המשק אחורנית. משרד הבריאות הציג מספר דרישות הכרחיות לטיפול במשבר, אך השרים שללו זאת על הסף: "הכוונה לסגור אולמות אירועים ולצמצם קייטנות לקפסולות - אינה מידתית". בתום הדיון לא התקבלו החלטות והדיון יתחדש מחר.