יומיים בלבד אחרי שפרסמנו כי משרד הבריאות יחל בסקר סרולוגי בשבוע הבא, הסטטיסטיקן הלאומי ומנהל הלמ"ס, פרופסור דני פפרמן, מזהיר ואומר: המתווה של משרד הבריאות שגוי. פפרמן פנה ל"גורמים הבכירים ביותר במשרד הבריאות" לפני כשבועיים בכדי להתריע על הטעות במתווה הדגימה אולם לא זכה לתגובה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

במכתב רשמי שהוציא פפרמן, הוא מסביר כי המתווה המתוכנן של משרד הבריאות "יוביל לתוצאות מוטות ולא מייצגות". לדבריו, אלו שיבואו לבצע בדיקות דם ועל הדרך ייבדקו סרולוגית לא מהווים מדגם מייצג של אוכלוסיית ישראל מבחינה רפואית, ועל כן, לא יוכלו להסיק מסקנות מדעיות נכונות לגבי שיעורי טעות אפשריים.

לפני כיומיים פרסמנו אודות ההצהרה של משרד הבריאות להתחיל לבצע סקר סרולוגי בקרב כ-70 אלף ישראלים. הסקר נועד לבחון את שיעור הישראלים שפיתחו נוגדנים לקורונה כתוצאה מחשיפה לנגיף, אולם בניגוד להצהרות משרד הבריאות, פרופסור פפרמן טוען כי הסקר לא מהווה מדגם מייצג.

הסטטיסטיקן הלאומי מסביר כי ישנה דרך נכונה יותר לבצע את סקר הבדיקות הסרולוגיות: "דגימה נכונה היא לבחור מדגם הסתברותי שבו לכל פרט באוכלוסייה יש הסתברות חיובית (לאו דווקא שווה) להיכלל במדגם. אני דורש ממקבלי ההחלטות במשרד הבריאות לקיים דיון מעמיק באופן שבו יש לבצע את הסקר, ולפעול במקצועיות ולא בנוחות!".

הקורונה בישראל (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
הקורונה בישראל | צילום: פיטוסי , פלאש/90

את הסקר הסרולוגי הנכון יש לבצע בשיטה שונה, מסביר פפרמן: צריך לתכנן מדגם שידגום פרטים המתגוררים באותה דירה למשל, במתווה הנוכחי זה לא אפשרי. בנוסף, יש לבצע חישוב אומדנים על פי פילוחים שונים כמו גיל ומיקום גיאוגרפי, שיטה בה משתמשת  הלמ"ס מעל ל-60 סקרים בשנה.

"סקר כזה יחייב תיאום טלפוני מוקדם עם הנדגמים, שבו הם יתבקשו להגיע לקופות החולים או מתחמים ייעודיים לצורך הבדיקה, וככל שהנדגמים יימנעו מלהגיע, יהיה צורך להגיע לביתם. הרבה פחות נוח, אך כך יש לבצע סקר בעל מהימנות סטטיסטית. חשוב לי לומר שלדעתי זו שותפים טובי הסטטיסטיקאים בארץ ובעולם, וגם מומחים מתחום הבריאות".

פפרמן: משרד הבריאות מתעלם ממני

בהמשך המכתב שהוציא, מסביר מנהל הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי פנה לגורמים בכירים ביותר במשרד הבריאות, התריע בפניהם על הבעיה במתווה הנוכחי אולם אלו התעלמו ממנו לחלוטין. "התרעתי על ביצוע הסקר במתכונת המוצעת וביקשתי לקיים דיון מעמיק בנושא", הוא כתב והמשיך, "אך להפתעתי ואכזבתי, לא זכיתי לכל תגובה. על פי חוק, אחד מתפקידיי כסטטיסטיקן הלאומי הוא לייעץ למשרדי הממשלה ולהנחות אותם בביצוע פעולות סטטיסטיות, וחובה על משרדי הממשלה להתייעץ עמי לגבי סטטיסטיקה רשמית שהם מפיקים ומפרסמים".

פפרמן מסביר כי לדעתו הבחירה של המדגם הנוכחי בידי משרד הבריאות היא מטעמי נוחות ולא מטעמי מחקר שיובילו לתוצאות מהימנות: "הסקר המוצע על ידי משרד הבריאות מכונה "מדגם נוחות" ואין ספק שנוח מאוד לדגום בצורה זו מאחר והנדגמים ממילא מגיעים למתן דגימות דם. אך עם כל הכבוד, אי אפשר להחליף מהימנות בנוחות".