מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב הודיע כי ישראל תתחיל לבצע 100 אלף בדיקות סרולוגיות כדי להעריך את שיעור ההדבקה באוכלוסייה - כך אמר בריאיון שפורסם הבוקר (רביעי) בעיתון ה"ניו יורק טיימס". מטרת הבדיקות: לבחון באיזו מידה התפשט הנגיף בישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

לדברי בר סימן טוב, הבדיקות ייערכו במרפאות בשבועות הקרובים והם יהיו אחד הצעדים המשמעותיים ביותר שנעשו על מנת לקבוע מהו היקף ההידבקות של אזרחי ישראל. עוד הוסיף מנכ"ל משרד הבריאות כי המשימה החשובה ביותר היא להתכונן לגל הבא – בייחוד כזה שעשו להגיע במהלך החורף הקרוב.

טיילת תל אביב בסוף השבוע האחרון (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
קורונה בישראל - טיילת תל אביב בסוף השבוע | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

"למזלנו הנגיף הגיע אלינו אחרי עונת השפעת, אבל אנחנו לא יכולים להניח שלא יהיה גל נוסף או שהוא יקרה דווקא במהלך הקיץ הקרוב", הוסיף בר סימן טוב.

עוד אמר מנכ"ל משרד הבריאות כי במידה ויעלה מהבדיקות שאחוז ניכר מהאוכלוסייה נחשף לנגיף – ייתכן שישראל בדרכה לחסינות עדר. עם זאת, אם יתברר ששיעור ההדבקה אינו גבוה, הסכנה של הצפת מערכת הבריאות בגל הבא עדיין קיימת. הערכתו היא כי ישראלים רבים יהיו מעוניינים להשתתף בבדיקות סקר כאלה והוא מעריך שהביקוש יהיה גדול מההיצע.

בר סימן טוב הוסיף כי ההערכות לגבי מספר הישראלים שפיתחו נוגדנים לנגיף נעות בטווח רחב של פחות מאחוז אחד לפי חלק מההערכות, ועד יותר מ-10% לפי הערכות אחרות. "אנחנו רוצים להבין את האמת", אמר.

בדיקת קורונה (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90 )
בדיקת קורונה | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90

ארגון הבריאות העולמי הבהיר כי אין הוכחות לכך שאנשים שנדבקו בנגיף הקורונה והחלימו או שפיתחו נוגדנים לנגיף לא יכולים לחלות בשנית. ד"ר יאיר שינדל, חבר בצוות המשימה של משרד הבריאות שדחף לקיום הבדיקות הנרחבות, אמר לניו יורק טיימס שהמחקר הישראלי יכול לספק את ההוכחות הללו: "חלק ממה שאנחנו מנסים להשיג זה לענות לשאלות שמעלה ארגון הבריאות העולמי".

ד"ר שינדל צייר שני תרחישים אפשריים אליהם ישראל עשויה לצעוד, התלויים בתוצאות הבדיקות. לפי התרחיש האופטימי, תוצאות הבדיקות יגלו כי יותר מ-10% מהישראלים כבר פיתחו נוגדנים לנגיף. אם זה המצב, במקרה של גל שני שבו אותו מספר יחסי של ישראלים יחלה באופן חמור או ימות מהנגיף בדומה לגל הנוכחי - רק 2,300 בני אדם עלולים להדרדר לאשפוז וחיבור למכונת הנשמה. הוא אמר כי מערכת הבריאות בהחלט ערוכה להתמודד עם מקרה שכזה.

אך במקרה הפחות אופטימי, תוצאות הבדיקות עשויות להצביע על כך שפחות מאחוז אחד מהאוכלוסייה פיתחה נוגדנים. במקרה כזה מספר הישראלים שעלולים להזדקק לאשפוז ומכונות הנשמה עשוי לזנק ל-12 אלף בני אדם, הרבה מעבר ליכולותיה של מערכת הבריאות הישראלית. 

לפי הדיווח בניו יורק טיימס, ישראל הוציאה כמעט 40 מיליון דולר על מנת לרכוש 2.4 מיליון בדיקות נוגדנים מחברות מארה"ב ואיטליה.

האם התוצאות תהיינה בהכרח מדויקות? משרד הבריאות עלול להתקל במכשולים מסוימים באבחון התשובות. לפי דבריו של ד"ר שינדל, אם נגיף הקורונה עובר שינויים באופן תדיר כשהוא עובר מאדם לאדם, בדיקות הדם עלולות לפספס אותו. בעיה נוספת היא שלא כל הבדיקות שנרכשו הוכחו כאמינות.