בצל העלייה בתחלואה והחשש מפני גל שני, נפתחת בימים אלה מעבדת בדיקות קורונה של חברת ההיי-טק MyHeritage שעתידה להגדיל משמעותית את כמות הבדיקות המבוצעות בכל יום בישראל - עד ליעד הצפוי של 10,000 בדיקות ביום, זאת במטרה לסייע בשמירה על בריאות הציבור ובהשבת המשק לתפקוד תקין. כיצד זה עובד? קיבלנו הצצה לדרך בה מבצעים אלפי בדיקות מדי יום.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

המעבדה, שנבנתה בפתח תקווה תוך שלושה שבועות, עתידה לבצע תחילה 2,000 בדיקות ביממה ותעלה בהדרגה להיקף בדיקות יומי של 10,000 דגימות. המעבדה הוקמה בשיתוף עם חברת הגנטיקה הסינית BGI וצפויה לסייע בהיערכות לקראת העלייה בתחלואה בחורף ולתמוך בפתיחת השמיים עם הצורך לבדוק את כל הנוסעים הנכנסים לארץ.

מעבדת הקורונה של מיי הריטג'‎
מעבדת הקורונה של מיי הריטג'‎

בהקמת המעבדה הושקעו חמישה מיליון דולר מכספה של MyHeritage ופעילותה אושרה על ידי מערך הסייבר הלאומי, משרד הבריאות ומשרד הביטחון. הדגימות שמגיעות למעבדה מושמדות לאחר יומיים, פרט לדגימות החיוביות שמועברות למשרד הבריאות לצרכים שלהם.

איך זה עובד?

תהליך בדיקת זיהוי קורונה הוא תהליך מורכב שמתבצע במספר רב של שלבים. החדרים במעבדה נמצאים במצב של תת-לחץ, כך שהאוויר זורם פנימה בלבד ולא מתאפשרת דליפה של הנגיף החוצה. בין החדרים דלתות כפולות שנפתחות ללא מגע.

מעבדת הקורונה של מיי הריטג'‎
מעבדת הקורונה של מיי הריטג'‎
מעבדת הקורונה של מיי הריטג'‎
הדגימות מוכנסות בארגזים דרך מעבר צר וממוגן

תחילה מוכנסות דגימות הקורונה בארגזים לתוך המעבדה דרך מעבר צר וממוגן, תוך שהן עוברות חיטוי מבחוץ באתנול. בחדר הראשון במעבדה הדגימות עוברות אינאקטיבציה, כלומר המתה של הנגיף כדי לנטרל את מסוכנותו.

לאחר האינאקטיבציה, הדגימות עוברות לחדר מיצוי הדגימות. מערכות המחשוב מוודאות שכל הדגימות התקבלו ואז הן עוברות תהליך הפקה - הפרדה של הדגימות מהמבחנות והעברתן לפלטות. את התהליך מבצעים שבעה רובוטים שכל אחד מהם מפיק 186 בדיקות ב-80 דקות.

 

דגימה עבור בדיקת קורונה במעבדת רמב"ם  (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
דגימה עבור בדיקת קורונה. אילוסטרציה | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

השלב הבא בתהליך מתרחש בחדר הפקת הראגנטים, החדר שבו מופקים החומרים שמאפשרים להפיק את בדיקת הקורונה ולנתח אותן כדי לגלות את התוצאה. בהמשך מתבצעת בדיקת הקורונה עצמה, בדיקת PCR, שבסיומה נעשית אנליזה, ניתוח של הנתונים שמאפשר לגלות אם הנבדק חולה בנגיף.