אתמול (שישי) התגלה כי בדיקות קורונה של עשרות קשישים ומטופלים במוסדות זוהו בטעות כחיוביות, וחלקם אף אושפזו במחלקות קורונה - וייתכן שאף נחשפו לנגיף כתוצאה מכך. בעקבות האירוע הושמעו טענות כלפי מכון ויצמן, והיום (שבת) בחרו במכון להגיב ולהבהיר כי לא נפלה תקלה באיכות הבדיקות, וחלקן גם אינן באחריות המכון. גורם במערכת הבריאות דחה את הטענה ואמר כי כל התקלות הן במכון ויצמן. בתוך כך, משרד הבריאות עדכן כי אתמול בוצעו 9,950 בדיקות קורונה, 50 בדיקות פחות מהיעד של המשרד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

משרד הבריאות הודיע אתמול כי הוא פותח בבדיקת תוצאות הקורונה שהתקבלו לעובדים ולדיירים במוסד הגריאטרי "בית הדר" באשדוד ובדיור המוגן "זהבית" באשקלון. חלק מאותם מטופלים אף אושפזו, והבדיקות החוזרות קבעו כי אינם חולים בנגיף.

"לנוכח שמועות, פרסומים ותדרוכים של גורמים שונים, אנו מבקשים לעדכן ולחדד את העובדות והממצאים הבאים", נמסר היום ממכון ויצמן למדע. "המכון העמיד לרשות משרד הבריאות מעבדה מתקדמת, שפועלת תחת ניהול של משרד הבריאות. המידע על 29 בדיקות מבית האבות 'זהבית' שנטען כי נבדקו במעבדה זו – שגוי. הבדיקות האלה לא נערכו במכון ויצמן למדע".

עוד הבהירו במכון ויצמן כי מספר הבדיקות שהובילו לזיהוי מוטעה של חולים היה נמוך מכפי שדווח ממשרד הבריאות: "חמש בדיקות, ולא 11 כפי שדווח בטעות, מבית האבות 'בית הדר שנמצאו במעבדה זו חיוביות, ובבדיקה נוספת נמצאו שליליות, נבחנו ופורשו כחיוביות על-ידי משרד הבריאות, לפי הקריטריון שמגדיר מקרים גבוליים כ'חיוביים'".

בדיקת קורונה (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90 )
מכון ויצמן: לא היה זיהום | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90

"מקור אי ההסכמה - בפרשנות התוצאות"

במכון גם הכחישו בחריפות את ההערכות שזיהום במעבדה גרם לתוצאות השגויות. " הטענה שלפיה מקור התוצאות הגבוליות שפורשו כחיוביות הוא בזיהום במעבדה, נבדקה לעומק על ידינו ועל ידי משרד הבריאות - ונמצאה לא נכונה בעליל", נמסר. "לפי דוח בדיקה של משרד הבריאות, מקור אי ההסכמה באותן חמש בדיקות 'נעוץ בפרשנות התוצאות ולא באיכותן'".

לסיכום העבירו במכון מסר תקיף למשרד הבריאות: "מכון ויצמן למדע קורא למשרד הבריאות להמשיך ולפעול יחד, בשותפות אמת ובהגינות, במאבק הלאומי בקורונה, לטובתם ולרווחתם של כל תושבי ישראל. התחמקות מאחריות ו'חיפוש אשמים', מקומם לא יכירם בתחומי המדע והרפואה".

גורם בכיר במערכת הבריאות מסר בתגובה: "עם כל הצער, התקלה בתוצאות הבדיקות של עשרות קשישים שחלקם אושפזו בטעות עם חולי קורונה - היא של מכון ויצמן, ולא של שום גורם אחר. חשוב לזכור שמעבדות של אונברסיטאות ומכוני מחקר, פחות מיומנות בביצוע בדיקות מהסוג הזה. מכיוון שכך, ומכיוון שהם רק התחילו עם זה - הייתה תקלה במכון ויצמן. חשוב להבין שככל שמספר הבדיקות יגדל, יהיו עוד תקלות מהסוג הזה. זה בלתי נמנע בבדיקות המוניות מהסוג הזה".

גורם בכיר במכון ויצמן הגיב לדברים ואמר ל-N12: "מכון ויצמן התנדב לסייע למשרד הבריאות בביצוע בדיקות ה-PCR וכתנאי של הנהלת המכון מונתה למעבדת המחקר בויצמן מנהלת מטעם משרד הבריאות. הלהיטות של משרד הבריאות לפרסם כי הטעות הייתה דווקא במעבדה של ויצמן - מאכזבת".

מכון ויצמן, רחובות (צילום: חיים צח לע"מ, TheMarker)
מכון ויצמן, ארכיון | צילום: חיים צח לע"מ, TheMarker

בתוך כך חולה קורונה בן 82 מת בבית החולים איכילוב: מדובר בקשיש מבית החולים השיקומי "בית בלב" בבת ים וסבל ממחלות רקע. בכך עלה מניין המתים ל-159, מתוכם שבעה ביממה האחרונה. לפי נתוני משרד הבריאות, מספר המתים מבתי אבות ברחבי הארץ עומד על 61 מתים - כמעט 40% מכלל המתים. לפי עדכון משרד הבריאות מהבוקר, 13,107 ישראלים חלו עד כה בנגיף ומתוכם 3,247 החלימו.