מנתוני התחלואה שפרסם אמש משרד הבריאות עלה כי שליש מהישראלים שאובחנו במהלך יממה אחת הם תושבי תל אביב. גורמים שונים מסתכלים על המציאות בעיר ולא מתפלאים מהעלייה בתחלואה: החופים המלאים, הברים הפתוחים ורבים מהתושבים ובתי העסק אינם מקפידים על שמירת מרחק ועל החובה לעטות המסכה. על כך נוספת העובדה כי מערך ניטור שרשרת ההדבקה מושבת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

לנוכח העלייה במספר הנדבקים בתל אביב, גורם בכיר בעירייה סיפר ל-N12 כי המאמצים לשמור על ההנחיות הוגברו. "האכיפה המוגברת בימים האחרונים של כללי התו הסגול והנחיות משרד הבריאות בבתי העסק נובעת בעיקר מהחשש מתחלואה גוברת והידבקויות", אמר הבכיר. "מטרת האכיפה היא קודם כל לשמור על בריאות הציבור ולצמצם את העלייה בתחלואה שאנו רואים בימים האחרונים".

קורונה בישראל - תל אביב (צילום: Oded Balilty, AP)
עלייה בתחלואה בתל אביב, העירייה מגבירה את האכיפה | צילום: Oded Balilty, AP

חבר בצוות המחקר והמידע של הקורונה חשף בשיחה עם N12 כי מרכיב חשוב במאבק בהתפשטות הנגיף - מערך הניטור של החולים ושרשרת ההדבקה, במועצה לביטחון לאומי (מל"ל) - הפסיק לפעול כבר לפני שבועיים. "אני מאוד מוטרד מכך שאין לנו מערכות לניטור וקטיעת שרשרת הבירור של ההדבקה ברמה העירונית", אמר החבר בצוות המחקר.

עוד הסביר איש המל"ל: "אין כרגע מי שאחראי על ניתוח שרשראות ההדבקה ברמה הארצית. אמנם בשירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות נעשות חקירות אפידמיולוגיות, אך הן אינן רלוונטיות ברמה האופרטיבית. כעת רק בידי הרשויות המקומיות ישנה יכולת לעקוב אחר שרשרת ההדבקה".

ממשרד הבריאות נמסר כי מפקד מרכז השליטה (המשל"ט) הוא סמנכ"ל המשרד, אבי בן זקן. במל"ל גם ציינו שמי שאחראי על המינויים הוא משרד הבריאות.

"יש לפעול בקרב קהילת המהגרים"

לאחרונה נשמעו טענות כי אחד ממוקדי ההתפרצות הוא קהילת מהגרי העבודה בדרום ת"א. גורם בכיר המעורה בפרטים התייחס לכך בשיחה עם N12: "ישנם מהגרי עבודה שנמצאו חיוביים בתל-אביב, בעקבות בדיקות יזומות שנעשות שם באופן שוטף כבר תקופה ארוכה", הסביר. "בפתח תקווה ונתניה ישנם מהגרי עבודה שנדבקו בתל-אביב, ועל כן ההערכה שלי היא שיש קשר בין מקרי ההידבקות בשלוש הערים הללו".

דיקן הפקולטה למקצועות הבריאות במרכז למשפט ועסקים ברמת גן, פרופ' יהודה אדלר, הצטרף לטענת הבכיר. "רוב החולים שהתגלו הם מיפו ויש לכך שתי סיבות עיקריות", הסביר. "המהגרים בדרום העיר, וחוסר שמירה על מסכות, הגיינה אישית והאיסור על התקהלות".

עוד אמר פרופ' אדלר: "הקורונה לא תיעלם בקרוב, היא עדיין איתנו ואנחנו חייבים ללמוד לחיות איתה אחרת נפסיד במערכה מולה. כמו כן יש לפעול בקרב קהילת המהגרים באמצעות ארגונים, מתורגמנים והסברה על מנת לסייע להם להקפיד על הנהלים".‎

  בדיקות קורונה בדרום תל אביב
"איפה שעושים בדיקות מוצאים חולים". בדיקות קורונה בדרום ת"א

"איפה שעושים יותר בדיקות - מוצאים יותר חולים"

יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית, פרופ' חגי לוין, הציע הסבר שונה לעלייה ברמת התחלואה בעיר. לדבריו, "חשוב לזכור שהיכן שמבצעים יותר בדיקות - כך גם מוצאים יותר חולים". נוסף על כך הצביע לוין על מחסור חמור במשאבים וכוח אדם להתמודדות עם התפרצות נוספת: "החשש שלי הוא שעובדי המעבדות לא יהיו מסוגלים לשאת לבדם בנטל".

"חקירה אפידמיולוגית אינה שיחת טלפון קצרה", הוסיף פרופ' לוין. "יש לתשאל את החולה לעומק על כל המגעים שהיו לו בתקןפה האחרונה ולהדריך אותו לגבי תנאי הבידוד. זה תהליך מדויק ומתמשך וישנו עומס גדול מאוד על צוותי החקירה - ועל כן דברים מתעכבים. אם לא יתווספו תקנים למערך בריאות הציבור אנחנו נראה עיכובים משמעותיים בהשלמת החקירות האפידמיולוגיות והמעקב אחר שרשרת ההדבקה".