בזמן שמדענים ומומחים מכל העולם נמצאים במרוץ למציאות חיסון לקורונה, הם גם מנסים להבין מהן ההשפעות שיש לנגיף על גוף האדם לטווח הארוך ואילו "צלקות" היא משאירה בגופם של המחלימים ממנו. מחקר חדש שנערך בסין על אנשים שהחלימו מקורונה מגלה כי אנשים שהחלימו מקורונה עלולים לסבול לאורך זמן מבעיות בתפקוד הריאות, הכבוד והלב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

חשוב לשים לב שנגיף הקורונה התפרץ ככל הידוע לנו במהלך חודש דצמבר האחרון, כך שהחולים שעליהם נעשו הבדיקות נמצאים בימים ובחודשים הראשונים שלהם להחלמה - מה שאומר שעדיין אנחנו בתחילתו של מחקר שעוד יכול להימשך שנים. יחד עם זאת, כבר עכשיו החוקרים עלו על מספר נזקים שיש לקורונה על גוף האדם - נזקים שיישארו איתו לכל חייו.

מאושפז, קורונה, אילוסטרציה (אילוסטרציה:  Halfpoint, shutterstock)
"יכול להשפיע מאוד על תפקוד הריאות לטווח הארוך" | אילוסטרציה: Halfpoint, shutterstock

כאשר אדם נדבק בקורונה, הגוף שלו מייצר תגובה דלקתית ומערכת החיסון מתגייסת להילחם בנגיף. במקרה של נגיף הקורונה, הגוף מייצר תגובה דלקתית חזקה מדי - דבר שפוגע באיברים קריטיים כמו הריאות, הכליות והלב, מסבירה ד"ר ח'לילה גייטס, מבית הספר לרפואה של אוניבריסטת נורת'ווסטרן בשיקגו. הגוף לא יכול להתאושש מהנזקים בתוך לילה אחד, ועליו לרפא את עצמו. "לרוע המזל, במיוחד כשמדובר בריאות, תהליך הריפוי יכול להוביל להצטלקות בלתי הפיכה, שיכול להשפיע מאוד על תפקוד הריאות לטווח הארוך", אומרת גייטס. הנזק לריאות יכול להיות החל מקוצר נשימה ועד הצורך באספקת חמצן באופן קבוע.

איבר נוסף שהקורונה גורמת לו נזק, הוא הלב - בכך שהוא מפעיל על האיבר לחץ קיצוני. מומחים מאוניברסיטת הרווארד קוראים לזה "בדיקת לחץ אחת גדולה ללב". לטענתכם, הנגיף מחליש את הלב ומגביר את הסיכון להיווצרות מקרים חריגים כמו קרישת דם. ד"ר לן הורוביץ, רופא מומחה בבית החולים לנוקס היל בניו יורק, מצפה כי חלק מהאנשים שחלו בקורונה והיו במצב קשה עשויים להמשיך לפתח הפרעות בקצב הלב, אי ספיקת לב אוטם בשריר הלב או דלקת קרום ושריר הלב.

אנשי מד"א מובילים חולה קורונה לבית החולים‎ (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
אנשי מד"א מובילים חולה קורונה לבית החולים‎ | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

המומחים מסבירים שההשפעה של הקורונה על גוף האדם משתנה בהתאם לרמת ההתמודדות של הגוף עם הנגיף. אנשים שסבלו מתסמינים קלים יש להם פחות סיכויים להיתקל בבעיות בריאותיות הקשורות לקורונה בהמשך חייהם, והחשש מנזק לאורך טווח הוא רק במקרים הקשים. "אם היה לך קורונה והיית במצב קל, לא תהיה לך בעיות הצטלקות או נשימה לטווח הארוך", אמר ד"ר הורוביץ.

הנזק לגוף האדם יכול להתבטא בעוד דרכים, מלבד בנזק חמור לב ולריאות. ד"ר לורן פרנטה, מבית הספר לרפואה באוניברסיטת ייל, טוענת כי הידבקות בקורונה עלולה לגרום גם לנזק בהתניידות ובתפקוד של האוכלוסייה המבוגרת שנדבקה במחלה - בעיקר בשבועות והחודשים שלאחר עזיבת בית החולים. הפגיעה בתפקוד באה בדרך כלל עם מטופלים שמאושפזים במחלקת טיפול נמרץ ושנאלצים לשהות במיטה במשך תקופה ארוכה - וכתוצאה מכך הם עלולים לחוות התמוטטות שרירים. מחקר שנערך באוניברסיטת ג'ונס הופקינס מצא כי עבור כל יום בו אדם שוכב במיטה, כוח השריר שלו צונח מ -3% ל -11% במהלך החודשים והשנים שלאחר מכן.