למרות כל האזהרות והניסיון מהעולם, כשליש מהמתים מקורונה בישראל הם דיירים מבתי אבות ומוסדות לקשישים. לאורך החודש האחרון התחננו הדיירים ובני המשפחות במוסדות בהם נתגלתה הדבקה לבדיקות לכל הדיירים ואנשי הצוות. המשפחות של חולים שנפטרו מהנגיף ממשיכות כל העת לדרוש לשנות את המדיניות: "זה בלתי נסבל, כל כמה שעות מישהו בקבוצה מודיע שאביו או אימו נפטרו".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

למרות הדרישות של המשפחות במשרד הבריאות אישרו לבצע בדיקות רק לדיירים שבאו המגע עם חולה מאומת ופיתחו סימפטומים. לפני כשבועיים הרחיב משרד הבריאות את מדיניות הבדיקות ואפשר גם בדיקות לדיירים שעדיין לא פיתחו סימפטומים, ורק במהלך החג החליטו במשרד לשנות את המדיניות ולאשר בדיקות לכל הדיירים. למרות ההחלטה, בבתי אבות רבים טרם התקיימו הבדיקות ומשפחות הדיירים מתקשות לקבל תשובות ממשרד הבריאות.

בית אבות נופים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

כעת, המשפחות הקימו חמ"ל פעולה ופרסמו עצומה אינטרנטית בדרישה מראש הממשלה וממשרד הבריאות לבצע בהקדם בדיקות לכל הדיירים וגם במוסדות בהם לא התגלתה הדבקה. "בתי האבות והדיור המוגן הפכו ל'ספינות קורונה'", כתבו בעצומה. "אחוזי ההדבקה בתוך בתי הדיור גבוהים יותר מאשר בני ברק ולפיכך מחייבים טיפול אגרסיבי לא פחות".

"כל כמה שעות מישהו מודיע שאביו או אמו נפטרו"

בקבוצת הווטסאפ "מאבק ארצי של ילידי הדיירים", שפתחו משפחות של דיירי בתי האבות משתפים בימים האחרונים מדי יום ילדים שאיבדו את הוריהם בעקבות ההדבקות במוסדות. "זה מוציא אותי מדעתי כל כמה שעות מודיע משהו בקבוצה שאביו או אמו נפטרו", סיפר אחד מחברי הקבוצה. "זה נהיה ממש מורבידי".

"זה בלתי נסבל", הוסיף חבר אחר בקבוצה. "בבתי האבות של ההורים שלנו לא זוכים הדיירים שנחשפו לבדיקות. אבל ילדי הנשיא וראש הממשלה זוכים לבדיקות כדאי לאפשר להם לשהות ליד הוריהם, פשוט נורא".

בית האבות "מגדל נופים" שבו שהה הנפטר הראשון מהקורו (צילום: N12)
בית האבות "מגדל נופים" שבו שהה הנפטר הראשון מהקורונה | צילום: N12

במקביל, גם מנהלים של מוסדות גריאטריים ברחבי הארץ פנו במכתב לשר הבריאות ולמנכ"ל משרדו בדרישה לפעול בנושא. "אנחנו מודאגים מאוד מתסריט מציאותי למדי לפיו בתי החולים בארץ יוצפו באלפי קשישים חולים בקורונה מבלי שניתן יהיה לספק מיטה או מכונת הנשמה למרביתם".

"אנו מאמינים כי יש חשיבות קריטית לביצוע בדיקות סקר קורונה לצוות המטפל במוסדות אחת לשבוע באופן שיטתי ובנוסף, ביצוע בדיקות נוספות לדיירים ולצוות שחשודים בסבירות בינונית וגבוהה להידבקות בקורונה וזאת בסמכות והמלצת מנהל רפואי של כל בית אבות", הוסיפו. "אלו צעדים הכרחיים במניעת כניסתו של נגיף הקורונה למוסדות".