השנה אנחנו לבד בליל הסדר. משפחות עם ילדים חוגגות בהרכב מצומצם, זוגות צעירים אפילו יותר, אבל הרווקים והקשישים יישארו ככל הנראה לגמרי לבד, באווירה הפוכה לחלוטין מאווירת חג. איך בדיוק חוגגים חג לבד לבד, ומה אפשר לעשות כדי לא להיכנע לדכדוך ולבדידות? דוקטור אלישיה סלדנה מציעה לנקוט כמה פעולות פשוטות כדי להזכיר לעצמכם שהחג הזה אמנם אחר ושונה, אבל לא בהכרח פחות שמח.

לייק בפייסבוק כבר עשיתם?      

קבלו את הסיטואציה והשלימו איתה

כן, אתם לבד בחג, והנסיבות מצערות. אבל מחשבות על מה היה אמור להיות ואיך ליל הסדר היה אמור להיראות לא תורמות שום דבר, זה כמו לתת אגרופים לקירות – סתם יתסכל אתכם וישאב מכם אנרגיות. במקום זה קבלו את המצב כפי שהוא, והשתמשו באנרגיות שלכם כדי לחפש את נקודות האור, למצוא את האפשרויות שפתוחות בפניכם עכשיו כשאתם לבד. היו נחושים להפוך את החוויה הזו לחיובית.

הביעו את הרגשות שלכם

המציאות היא שרוב אזרחי ישראל מתמודדים עם מצב דומה לשלכם, ויש הרבה אנשים שנמצאים איתכם באותה הסירה. זה נורמלי לחלוטין להתגעגע למשפחה, אז הכירו ברגשות שלכם ושחררו אותם. אל תפחדו לבכות, לכתוב את הרגשות שלכם או לשוחח עליהם עם מישהו אחר.

צרו קשר עם אחרים

ברוך השם, יש לא מעט דרכים כיום ליצור קשר עם אנשים אחרים, וגם מבוגרים שאינם בקיאים בטכנולוגיה. זום, וואטסאפ, פייסטיים, סמס, אימייל ואפילו שיחת טלפון – אלה לא הימים שבהם הדרך היחידה לתקשר עם אנשים הייתה באמצעות מכתבים. זה אמנם לא כמו לבלות ערב שלם בחיק המשפחה אבל עדיין, שיחת טלפון של כמה דקות יכולה לטעון לכם את המצברים. אפשר גם להשתמש במדיה החברתית כדי להיכנס לקבוצות וצ׳אטים, ולהרגיש קצת פחות בודדים.

קשישה מדברת בטלפון  (צילום:  Denis Simonov, shutterstock)
שיחת טלפון של כמה דקות יכולה לטעון את המצברים | צילום: Denis Simonov, shutterstock

צרו לעצמכם משפחה אלטרנטיבית

לא מוצאים מפלט חברתי שמתאים לכם? נסו ליצור אחד כזה בעצמכם – פתחו קבוצת פייסבוק, צרו בלוג, צלמו סטורי לאינסטגרם, הקליטו סרטון יוטיוב וצרו את התוכן שהכי מתאים לכם. תתפלאו לגלות כמה אנשים אחרים יכולים בקלות להתחבר אליו, וכמה אינטרקציות חברתיות תוכלו להוסיף לחיים שלכם בעקבות החשיפה.

קחו יוזמה

אם לא עוד ניצלתם את הבידוד הביתי כדי להתלבש על איזו רשימת מטלות ישנה שהייתה לכם מאז ומתמיד, החג היא הזדמנות מושלמת לעשות את זה. אם מדובר בפרויקט שתמיד חלמתם עליו כמו לנקות את המוסך, ללמוד שפה חדשה, לנסות לתרגל מדיטציה או יוגה או לחשוב על רעיונות לעסקים צדדים חדשים – עכשיו זה הזמן.

פנקו את עצמכם

זה בכל זאת חג, אז נסו לעשות משהו חדש ולא שגרתי כדי לפנק את עצמכם – טבלו באמבטיה ארוכה ומרגיעה במיוחד, פתחו את בקבוק היין הנדיר ששמרתם במזווה, הזמינו לעצמכם מתנה לחג במשלוח מיוחד, בשלו מנת גורמה מאתגרת והתענגו על קינוח מושחת. גם לכם מגיע קצת טוב.

אישה צעירה אוכלת (צילום:  Dean Drobot, shutterstock)
זמן לקינוח גורמה | צילום: Dean Drobot, shutterstock

עוד על נגיף הקורונה:

>> אז מה הבידוד החברתי הזה יכול לעשות לנו?
>> מצוקה נפשית בזמן קורונה 
> > היכונו לביאת הפוסט טראומה

טפחו הכרת תודה

זה בטח לא חדש לכם שהמחשבות משפיעות על העושר והרווחה שלכם. אם תתמקדו במה שדפוק ולא בסדר בחג הזה, סתם תכניסו את עצמכם לתהום של יגון, לחץ חרדה, ואלוהים יודע שלא חסרים כאלה בתקופה הנוכחית. במקום זה נסו להתמקד במה שטוב, ואמנו את המוח שלכם לחשוב במונחים של הכרת תודה – למרות שאתם בודדים, יש אי שם אנשים שאכפת להם מכם, משפחה, חברים, שכנים, קולגות ואפילו חיות מחמד. אם צריך, שלפו תמונות שלהם והיזכרו ברגעים שמחים שחלקתם, ואז אמרו להם בקול רם תודה על הזיכרונות, על האהבה ועל זה שהם נמצאים בחיים שלכם. נכון, המצב הכלכלי קשה ולא ברור, אבל כרגע יש לכם קורת גג ואוכל על השולחן? היו אסירי תודה על זה. הכרת תודה היא פעולה שמחזקת את החסינות הרגשית, משפרת את רווחת החיים ואת שביעות הרצון, ופותחת אתכם לחוויות מעודדות חדשות.

עשו משהו למען אחרים

במקום להתאבל על מה שנלקח מכם, הפכו את הקערה ונסו לחשוב כיצד אתם יכולים להעניק, כי מבחינה פסיכולוגית נתינה גורמת יותר אושר מאשר קבלה. שלחו מתנה לבני המשפחה, כתבו להם ברכה, התנדבו לסייע להם במשהו שהם זקוקים לו, שאלו את השכנים אם הם צריכים את עזרתכם – נתינה מעניקה לכם תחושת שליחות ומכניסה את החיים שלכם לפרספקטיבה. ככל שתרחיבו את האופקים שלכם ותתרמו מעצמכן למען מטרה כלשהיא, תרגישו שאתם חלק ממשהו גדול יותר. וכמובן, נתינה ונדיבות הן למעשה חלק מהמשמעות האמיתית של כל חג.

קחו פסק זמן

נכון שהשבועות האחרונים בבידוד אולי נראים כמו מנוחה אחת גדולה, אבל למעשה הם לא היו – סביר להניח שביליתם את רובם בדאגות לגבי המצב הבריאותי, המצב הכלכלי, המצב במדינה, התעסוקה של הילדים, העתיד של העסק שלכם או מקום העבודה שלכם, ההצטיידות במצרכים, אמצעי המיגון ועוד עוד. נצלו את תקופת החג כדי לקחת מנוחה מכל הטרדות הללו – הן יחכו לכם גם אחרי החג.

התנתקו

בהמשך לסעיף הקודם, נסו להתנתק גם מאמצעי התקשורת ומדיווחים שוטפים ואקטואליים על המצב. אל תרפרשו באובססיביות אתרי חדשות, אל תשאירו את המהדורות פתוחות ברקע ואל תיכנסו לכל לינק שאתם מקבלים בוואטסאפ או בפייסבוק – גם הם יחכו לכם.

נסו ריפוי באמצעות מוזיקה

במשך אלפי שנים, בני אדם מצאו במוזיקה יכולות טיפוליות, וכיום ישנם בעלי מקצוע שמשתמשים בה כחלק מטיפולים רבים ומגוונים. מוזיקה מסייעת להפחית לחץ ומשפרת את מצב הרוח, ותרפיה באמצעות מוזיקה נמצאת כבר עכשיו בקצות האצבעות שלכם – ברדיו, בסמארטפון, באינטרנט. האזינו לשירים ולמנגינות שאתם אוהבים לשמוע, ואפילו נסו לשיר אותן בעצמכם. מוזיקה היא תרופה לנשמה וגם לקול שלכם יש יכולות טיפוליות, אז אל תפחדו לאלתר קריוקי בסלון.

התייחסו לחג כאל יום רגיל

אם תקופת החגים קשה לכם מבחינה נפשית, נסו פשוט להתעלם ממנה לחלוטין. אף חוק לא מחייב אתכם לחגוג, והשנה הרי קל במיוחד להעמיד פנים שאין פסח כי הוא אחר לכולם. שמרו על שגרת החיים הרגילה שלכם, שתו ואכלו את מה שאתם בד״כ אוכלים, ובצעו את הפעולות היומיומיות שלכם בלי קשר למה שאנשים אחרים עושים. אל תתנו ל״חג״ הזה לשלוט במצב הרוח שלכם.

הפנו מבט פנימה 

נצלו את הבדידות שנכפתה עליכם כדי להפנות מבט כלפי פנימה – זוהי הזדמנות לפענח ולהבין מה אתם באמת רוצים בחיים, מהן התשוקות שלכם, ומה מונע מכם להגשים את זה. אילו שינויים אתם צריכים לבצע כדי לברוא את המציאות שאתם רוצים לחיות בתוכה? יש לכם זמן לחשוב על זה עכשיו.

הציבו מטרות לעתיד

לבסוף, וכהרחבה של הסעיף הקודם, נצלו את הזמן כדי לדמיין את השנה הבאה, שלוש השנים הבאות וחמש השנים הבאות בחייכם, וקבעו לעצמכם את המטרות הללו כיעדים אישיים. הצבת מטרות הוא כלי יעיל כדי לבנות את העתיד האידאלי שלכם, למרות שרבים מודים שהם לא מנסחים לעצמם רשימה ברורה כזו. קחו את הצעד הראשון לעבר האופק וצרו לעצמכם רשימה של דברים שצריכים לקרות עד שתגיעו אליו.