התרופה לקורונה מתקרבת? תוצאות המחקר על התרופה האנטי-וויראלית "רמדיסיביר" נגד קורונה פורסמו היום (שבת) בכתב העת הרפואי "New England Journal of Medicine". על פי הפרסום התרופה אכן מפחיתה את זמן ההחלמה ב-3 ימים ומורידה את משך המחלה בנגיף מ-14 ל-11 יום בממוצע.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

המחקר מצא כי התרופה שניתנת בזריקה כל יום במשך עשרה ימים, מאיצה את ההחלמה אצל חולי קורונה המאושפזים בהשוואה לחולים שקיבלו תרופת דמה, פלסיבו. במחקר, המקיף ביותר שנעשה עד כה, השתתפו כ-1000 חולים מעשר מדינות.

חברת התרופות GILEAD (צילום: רויטרס, רויטרס_)
צילום: רויטרס, רויטרס_

7% מחולי הקורונה שקיבלו את התרופה רמידיסיבר נפטרו בתוך שבועיים, זאת לעומת 12% שנפטרו מבין אלו שקיבלו את תרופת הדמה. בארצות הברית כבר אישרו ב-1 במאי את השימוש בתרופה לחולי קורונה ובאירופה עדיין שוקלים את אישורה.

אחד מעורכי המחקר ציין: "התרופה אינה מונעת את כל מקרי התמותה מהמחלה. על אף השימוש נראה שהטיפול בה עדיין אינו מספק בהתמודדות עם המחלה".

דגימת קורונה במעבדה של קופת חולים כללית (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
דגימת קורונה במעבדה של קופת חולים כללית | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

מחברת "גיליאד" נמסר בתגובה לפרסום תוצאות המחקר: "אנו מרוצים מהממצאים שפורסמו ותומכים בשימוש ברמדיסיביר באוכלוסייה שנבדקה. התרופה הוכחה כיעילה אצל חולים שנזקקו לתמיכה נשימתית ואנו מחכים לתוצאות מחקר נוסף שיפורסם בשבועות הקרובים".

מה היא רמדיסיביר?

"גיליאד", החברה שמאחורי התרופה, פיתחה במקור את התכשיר כדי לטפל באבולה, אך לא הגיעה לבסוף לשוק. אף שהתרופה הזאת לא השיגה בעבר תוצאות שאיפשרו להמשיך בפיתוחה, ניכר שיש לה פעילות אנטי-ויראלית ולכן היא מתאימה להיבדק גם למחלת הקורונה.

לא רק זאת, התרופה הראתה בניסויי מעבדה פעילות נגד הווירוסים SARS ו-MERS, שהם קרובי משפחה של Covid-19. וירוסים אלה מצוידים, כמו הקורונה, במנגנון הגנה אוטומטי על הגנום של הווירוס, שעוקף תרופות אנטי-ויראליות אחרות.

מעבדה לנטרול נגיף הקורונה
מעבדה לנטרול נגיף הקורונה לפני הבדיקה לצורך בטיחות הצוות שמבצע את הבדיקות

התרופה כבר נמצאת בשימוש כטיפול חמלה בכמה בתי חולים בישראל, ונבחנת בניסוי קליני קלאסי רחב היקף של חברת "גיליאד" בסין. תוצאות ניסוי זה צפויות להתקבל בשבועות הקרובים. הניסויים כוללים חולים במצב קשה וחולים במצב קל יותר, מתוך הנחה שבאחרונים התרופה תפעל טוב יותר.

כרגע התרופה ניתנת בעירוי, דבר שעשוי לסבך את הטיפול אם יתברר שצריך לתת אותה כבר כשנמצאים במצב קל כדי להשיג תוצאה משמעותית. מאחר שבדרך כלל חולים אלה מחלימים בלאו הכי, יידרש איסוף של מידע מחולים רבים כדי להראות שהתרופה מונעת הידרדרות באופן מובהק.